Az a bizonyos 9 hónap - így fejlődik a pocaklakó 40 hét alatt az anyaméhben 4. rész

9 hónap anyaméh magazin fejlődés magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A babavárás egy család számára a legizgalmasabb időszak. A tervezéstől a születésig csodálatos dolgok mennek végbe egy nő testében. Ebben a cikksorozatban részletesen megismertetjük veletek, hogy mi történik az anyaméhben a magzattal a fogantatástól egészen a születésig. Első részünkben a baba első 10 hetét mutattuk be,másodikban 11-20. hét közötti időszakot vettük górcső alá, a 3. részben a 20. és a 30. heti történéseket néztük meg tüzetesebben, utolsó részünkben pedig a 31-40. hét közötti izgalmas időszakot figyeljük meg.

Egy kisbaba érkezése a családba mindig hatalmas boldogság. Egy izgalmakkal teli időszak veszi kezdetét, ami azonban tele van félelmekkel és aggódással is. Az édesanya teste 40 hét alatt elképesztő változásokon megy keresztül, a magzat pedig ennyi idő alatt egy pici kis petezsákból életképes, érző emberkévé fejlődik.
Nézzük meg, hogyan alakul a baba fejlődése a következő 10 hét során, azaz 31-40. hétben.

31. hét
A baba ezen a héten már a 43 centis magasságot is elérheti, tüdejének hihetetlen gyors növekedése, fejlődése mostanra lelassul. A pici súlya jelenleg 1,5 kiló körül van, innentől kezdve rohamosan gyarapodni fog, hogy mire megszületik, versenysúlyában legyen.
A rugdosó mozgásait ezentúl forgolódások váltják fel, ugyanis a baba helye egyre szűkebb odabent.
A pici teste már szinte teljesen kifejlődött, minden testrésze, szerve alkalmas a pocakon kívüli életre.

32. hét
A pocaklakó lassan eléri a két kilós súlyt, mérete kb. 44 centi. Ettől a héttől nyugalmas időszak következik, ugyanis a kicsi a nap 90 százalékában alszik. Mostanra a legtöbb baba befordul a menetirányba, azaz fejjel lefelé helyezkedik el az anyaméhben. Ha azonban ez még nem történt meg, akkor sem kell aggódni, az utolsó pillanatig megteheti a baba a befordulást.

A 32. héttől nyugalmas időszak következik, ugyanis a kicsi a nap 90 százalékában alszik Forrás: Shutterstock

33. hét
Erre a hétre a baba már eléri a két kilós súlyt és akár 46 centi is lehet a hossza. Mostanra a pici nagyon ügyes, már illatokat is képes érezni. Egyértelműen reagál a hangokra és nagyon igényli is azokat. A baba immunrendszere is egyre erősebben fejlődik.

34. hét
Hatalmasat nőtt egy hét alatt is a pocaklakó, akár 2400 gramm is lehet. Nagyon keveset mocorog továbbra is, ami mostantól fájdalmakkal járhat. Cserébe viszont most már tudod, hogy hogyan helyezkedik el, ki tudod tapintani, merre van a fejecskéje és a végtagjai.

35. hét
Hihetetlen, de a picúr már 47 centi és két és fél kiló. A következő hetekben kb. még egy kilót fog hízni a kicsi. Mivel egyre szebben gyarapodik, a baba ráncos bőre mára már kisimult, arcizmai és mimikái gyönyörűen kifejlődtek. Ahogy az idegrendszere egyre jobban fejlődik, a baba egyre többet van ébren.

36. hét
A kicsi baba naponta akár 30 grammot is hízhat. Csontjai megerősödtek, de még kellően puhák ahhoz, hogy a szülőcsatornán keresztül gond nélkül ki tudjon bújni. Mivel sokat gyakorolja odabent a szopizást a kicsit, mostanra már a kinti világban is tökéletesen tudja azt kamatoztatni.

A 36. héttől a kicsi baba naponta akár 30 grammot is hízhat Forrás: Shutterstock

37. hét - 40. hét
Mostantól kezdve már nincs kizárva, hogy a baba bármikor megérkezhet. Ideje megkülönböztetni a fájásokat egymástól. Ha a nyákdugó leválik, még nem kell azonnal kórházba menni, ugyanis előfordul, hogy napokkal, hetekkel a szülés előtt ez megtörténik.
A vajúdás akkor kezdődik, ha a fájásaid folyamatosan fejlődnek.
A kismama pocakja az utolsó hetekben ugrásszerűen nő. Az sem ritka, hogy a kismama egyre feledékenyebbé válik - egyes kutatások szerint ebben az időszakban csökken az agysejtek össztömege, emiatt tapasztalhatunk rövid távú memória kiesést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.