Sokáig szeretnéd megőrizni a hajad szépségét? Akkor ezeket a hajformázási szokásokat mindenképpen kerüld el

Forrás: Shutterstock -
hajápolás szokások hajformázás magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg mindent teszünk a hajunkkal, a legtöbb szokás pedig már annyira beépült a mindennapjainkba, hogy nem is gondolkodunk el azon, hogy valójában árt vagy használ a hajszálainknak, ha például hajszárítóval szárítjuk meg hajmosás után, vagy ha éppen lófarokba kötjük a hajkoronánkat egy sietős reggel, munkába indulás előtt. Most eláruljuk, mely szokásoknak kellene végérvényesen búcsút inteni.

A legtöbb nő gyakorta küzd valamilyen hajproblémával, ilyenkor sokan azt hiszik, hogy nem megfelelő hajápolási termékkel ápolják a hajukat, pedig előfordulhat, hogy nem a termékekkel, hanem a hajformázási szokásokkal van gond. Megmutatjuk, melyek a leggyakoribbak, amelyekről a hajunk egészségének megőrzése érdekében érdemes lemondani.

Szoros copf

Az egyik legközkedveltebb hajviselet a lófarok és a konty, ami gyors, egyszerű, de esztétikus megoldás lehet akkor, ha éppen nincs kedvünk vagy időnk hajat mosni vagy csak egyszerűen zavarnak a kibontott tincseink. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a szoros copf és kontyviselet során a hajszálak folyamatos terhelésnek vannak kitéve, amitől meggyengülnek a hajhagymák, a haj ritkássá válik és hullani kezd. A gyakorta használt hajgumi megtöri és felsérti a hajszálak szerkezetét, aminek következtében töredezetté válik a haj, előfordulhat, hogy elhalnak a hajvégek. Ha nem szívesen válunk meg a lófaroktól vagy feltűzött hajviselettől, igyekezzünk változatosan hordani a frizuránkat és minél kevesebb alkalommal lófarokba kötni azt.

A szoros copf és kontyviselet során a hajszálak folyamatos terhelésnek vannak kitéve, amitől meggyengülnek a hajhagymák Forrás: Shutterstock

Forró hajformázók használata

A forró hajformázók közé nemcsak a hajvasaló, kúpvas tartozik, hanem a hajszárító is. Ezen eszközök gyakori használata károsítja a hajat alkotó fehérjéket és a védő funkciókat betöltő felhámot is. Ha a felhám megsérül, a haj nedvességtartalmának egyensúlya felbomlik, a hajak töredezetté, élettelenné válnak. Lehetőleg minél ritkábban használd a forró hajformázó eszközöket, beleértve a hajszárítót is. Ha pedig használod őket, akkor kerüld a magas hőfokot és mindenképpen használj mellé hővédő spray-t.

Nedves haj károsítása

A haj nedves állapotában a legsérülékenyebb, legtörékenyebb, ilyenkor árthatunk neki a legtöbbet, pláne, ha vizesen fésüljük vagy még nedvesen törölközővel dörzsöljük. Ezek elkerülése érdekében a legjobb, ha még hajmosás előtt, szárazon fésüljük ki a hajunkat és a mosás után dörzsölés helyett becsavarjuk egy puha törölközőbe és hagyjuk picit megszáradni.

A haj nedves állapotában a legsérülékenyebb, legtörékenyebb, ilyenkor árthatunk neki a legtöbbet Forrás: Shutterstock

Hajcsavargatás

Nagyon sok embernek szokása, hogy unalmában vagy éppen tévénézés közben csavargatja a haját. Ez egy tipikus automatizmus, amit a legtöbben önkéntelenül csinálnak főként a saját maguk megnyugtatására. A sok érintés következtében azonban a haj hamar zsírossá, nehézkessé válik, emiatt pedig sokkal gyakrabban kell mosni és szárítani, ami hosszútávon roncsolja a hajvégeket. Aki rendszeresen űzi ezt a tevékenységet, próbálja meg tudatos odafigyeléssel kontrollálni, időbe telik, de le lehet róla szokni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.