A szakember elmondta: ezt tedd, ha jön a kullancsinvázió

Forrás: Origo -
Lyme-kór kullancs kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre többen mennek ki a természetbe a szigorú intézkedések következtében. Így jó tudni, hogy mivel idén enyhe volt a tél, így a szakértők arra figyelmezetetnek, hogy durva kullancsinvázió várható. 

Trájer Attila orvos, a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézetének munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a legtöbb kullancsot az avar és a dús erdei aljnövényzet rejti - a fűszálak, bokrok ágainak végén várnak arra, hogy az ember ruhájába vagy az állatok szőrébe beleragadjanak. A párás környezetet kedvelik, légköri aszály idején, főként nyáron a déli és kora délutáni időszakban kevésbé aktívak - írja a Bors.

Ezért mindenképpen ajánlott, hogy hosszú nadrágot viseljünk a túrázás során és ha lehet, a zokniba is tűrjük bele. Érdemes citrusfélék illóolaját tartalmazó szpréket is használni, ezeket a nadrágszárra, kézfejre, nyakra fújva jobb eséllyel kerülhetjük el a kullancsokkal való személyes találkozást. Az is fontos, hogy ha hazaérünk, vizsgáljuk át magunkat, egymást és kutyánkat is.

A kullancs, az egyik legismertebb élősködő Forrás: Origo

Ha kullancsot találunk, ne ijedjünk meg, a patikákban már kapható könnyen használható kullancscsipesz.

Trájer Attila azt is kiemelte, hogy ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit és ne tekergessük a kullancsot. Szép fokozatosan, lassan húzzuk ki, ne akarjuk kitépni. Fontos, hogy maga a parazita mage eressze el a bőrünket. A fagyasztásos módszeris kitűnő lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.