Mi a hipnózis valódi célja: te kipróbálnád?

Forrás: Shutterstock -
hipnózis hipnoterápia módosult tudatállapot hipnoterapeuta magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hipnózist sokan az álomhoz hasonlítják. Rengeteg mítosz és legenda öleli körül, nagyon sok olyan történet kering, amelyek létezésében elég sokan kételkednek.

A hipnoterápia elsődleges célja, hogy a pácienseket megszabadítsa a lelki gondjaiktól. Ebben a módosult tudatállapotban a kapott kérdésekre a hipnotizált páciens nem a megszokott válaszokat adja, és sokkal jobban kitárulkozik.

Ilyenkor a tudatunk egy másik része kerül a felszínre. A szellem ebben az állapotban éber, a páciensnek pedig megváltozik a gondolkodása, de úgy is fogalmazhatunk, hogy teljesen másként kezd el gondolkodni. Hipnotizálás alatt ugyanis olyan tudatállapot jön létre, melyben a páciens olyan bizalmas dolgok iránt is fogékonnyá válik, amelyeket normális helyzetben valószínűleg elutasítana.

A hipnózis egy olyan módosult tudatállapot, amikor a páciens a hipnotizőrre koncentrálva kizár minden külső tényezőt, ezáltal befogadóbbá válik a szóbeli utasításokra. Ezeknek hatására néhány percen belül létrejönnek azok a testi változások, amelyeknek köszönhetően az egyén egyre mélyebb tudatállapotba kerül, hogy ezáltal megkezdődjenek a változások.

A hipnózist ma már hatékonyan alkalmazzák kiegészítő kezelésként különböző függőségek és pszichés zavarok esetén is: magas vérnyomás, krónikus fájdalom, bőrbetegség és ízületi gyulladások. A pszichoszomatikus betegségek gyógyítása során feledésbe merült, tudattalanba elfojtott események, érzések újra átélhetőek. Több területen használják érzéstelenítésre is, ami azoknak lehet segítség, akik érzékenyek az altatásra és a hagyományos érzéstelenítés formáira.

A hipnoterápia során a tudatunk egy másik rétege kerül a felszínre Forrás: Shutterstock

A hipnoterápia lényege az összpontosítás, amelynek hiányában az agykárosodásban szenvedőket, a pszichiátriai betegeket és a gyógyszer- valamint alkohol és drog hatása alatt állókat nem is lehet eredményesen hipnotizálni. A hipnózis ugyanis azoknál az embereknél alkalmazható eredményesen, akik valóban képesek a koncentrált figyelemre, tehát arra, hogy minden zavaró tényezőt kizárjanak, beleértve a környezet és külvilág ingereit.

Ezenkívül fontos az együttműködés és a bizalom, mert enélkül aligha lesz sikeres a művelet. Többféle technikát alkalmaznak a módosult, beszűkült, hiperfókuszált figyelem elérésére, és ezt általában az érintett páciens személye határozza meg. A hipnózisban átélt élmények azonban nem felejtődnek el, csak abban az esetben, ha a módosult tudatállapot során ezt szuggerálták.

De vajon kik azok, akik fogékonyabbak a hipnoterápiára?

Az érintett személyeknél erős a két agyfélteke közötti összeköttetés, mások viszont azt mondják, hogy az álmodozó, jó képzelőerővel megáldott embereknél sikeresebben alkalmazható a hipnózis.

A hipnózisnak olyan szövődménye is lehet, amelynek következtében a páciens egyfajta traumát él át, ebben az esetben a beteg állapota súlyosbodhat. Ez a romlás öngyilkossági kísérletig fajulhat. Azt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy nem a hipnózis, hanem a trauma megjelenése miatt. A pszichoterápia nagyon mélyen hat a személyiségre. A trauma pedig korántsem biztos, hogy az ülésen jön elő, hanem később, élmények formájában, amelyből folyamatosan alakul ki a trauma. Ilyenkor fontos, hogy az érintett ne maradjon egyedül a problémájával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.