Illóolaj-kisokos: szabályozd az érzelmeidet, javítsd a hangulatodat különféle illatokkal!

Forrás: Shutterstock -
illóolaj gyógyítás magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az illóolajokat nemcsak manapság, de már régen is előszeretettel használták, gyógyításra, vallási és kozmetikai célokra. Egyes feljegyzések szerint már 10. században igencsak nagy népszerűségnek örvendett a növényi hatóanyagok kivonásának technikája.

Az illóolajok hatással vannak az érzelmekre és a hangulatra is. Enyhítik a fájdalmat, valamint a további kellemetlen tüneteket. Az illólajokról köztudott, hogy csökkentik a stresszt, fokozzák a vérkeringést és a méreganyagok kiválasztását is, és csillapítják a duzzanatokat. A szakértők szerint egyes illóolajokkal hatásosan kezelhetőek a bakteriális eredetű-, vagy vírusfertőzések, a magas vérnyomás, égések, légzési nehézségek, álmatlanság, depresszió és sok más betegség is.

Az illóolajok hatással vannak az érzelmekre és a hangulatra is Forrás: Shutterstock

Bármilyen betegség esetén azonban először mindig a háziorvoshoz vagy szakorvoshoz kell fordulni.

Az illóolajokat általában kétféle módon, belégzéssel, illetve bőrön keresztül felszívódva juttathatjuk be a szervezetünkbe, továbbá pedig:

  • inhalálással - közvetlenül, vagy pedig az illóolajat tartalmazó gőzt lélegezzük be
  • párologtatással - hagyományos, vagy elektromos kerámia párologtatókba cseppentjük
  • borogatás: a bőr, valamint az izom regenerálására és a menstruációs fájdalmak enyhítésére, véraláfutások enyhítésére
  • fürdőben: illóolajat tartalmazó vízben
  • masszázzsal: ez a leghatékonyabb formája az aromaterápiás kezelésnek


A levendula az egyik legismertebb és legnépszerűbb illóolaj, amelyet több mindenre alkalmaznak: fejfájásra, depresszióra, nyugtalanságra, álmatlanságra, stressz kezelésére is. Ha izomhúzódás gyötör, vagy megrándult valamelyik testrészünk, esetleg menstruációs görcsök törtek ránk, ilyenkor előszeretettel alkalmazhatjuk a levendula illóolajat, hiszen fájdalomcsillapító hatású. Enyhítő hatása van a hányingerre és bőrsérülésekre – csípések, vágások, égési sérülések kezelésére is használhatjuk.

A levendula az egyik legismertebb és legnépszerűbb illóolaj, amelyet több mindenre alkalmaznak Forrás: Shutterstock

A teafaolaj, ami eredetileg Ausztráliából származik, az egész világon nagy népszerűségnek örvend. A légúti megbetegedések barátja, hiszen hatásosan veszi fel a harcot a nátha, influenza, mandulagyulladás, hörghurut, arcüreggyulladás tünetei ellen is. Problémás bőr esetén is hatásosnak mondható, mint például a pattanások, tályogok, és égési sérülések ellen. Ezenkívül még a nőgyógyászati gombás fertőzések, a hüvelygyulladás és a hugyúti fertőzések kezelésére is használhatjuk.

A citrusfélékhez tartozó narancs, mandarin, grapefruit illata igazi kedélyjavítónak minősül, azt viszont fontos megjegyezni, hogy ha bőrre szeretnénk kenni az olajukat, akkor mindenképpen hígítani kell. Az összes citrusolaj közül a grapefruitnak van a leggyengédebb hatása a bőrhöz, segít a test felesleges folyadékainak kiürítésében és antidepresszánsként is funkcionál. A mandarinolaj pedig azért van különleges helyzetben, mert a szakemberek szerint várandós kismamák is használhatják.

A citrusfélékhez tartozó narancs, mandarin, grapefruit illata igazi kedélyjavítónak minősül Forrás: Shutterstock

Az eukaliptuszolajat elsősorban a megfázás tüneteire használjuk, de ízületi fájdalmaink enyhítésénél is segít. Jót tesz a hangulatunknak, erősíti az immunrendszert és segít az izmok ellazításában. Használhatjuk rovarcsípés, megfázás esetén, továbbá köhögéscsillapításra is. Forró vízbe csepegtetve a gőze segít a légutak tisztításában és fertőtleníti a levegőt. Ami fontos, hogy ne használjuk nagyon pici gyerekeknél, és mindig hígítsuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.