Elképesztő felfedezést tettek a kutyákkal kapcsolatban

Forrás: Shutterstock -
kutya ok-okozati összefüggés kutyatartás etológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kiderült, hogy a kutyák ismerik az ok-okozat elvét. Ha valami számukra megmagyarázhatatlan történik a szemük előtt, megrökönyödnek - állapították meg a Bécsi Állatorvosi Egyetem Messerli Kutatóintézetének szakértői.

A kutatás eredményéről a Biology Letters című tudományos lap számolt be - írja az infostart.hu.

A vizsgálat során 14, családban élő kutyát ültettek le egy-egy képernyő elé, és két videót mutattak meg nekik. Az egyiken egy guruló biliárdgolyó egy másiknak ütközik, az ütközéstől megáll, a másik viszont elindul.

Forrás: Shutterstock

A második filmben volt egy kis csavar: az első golyó jóval az ütközés előtt megállt, mire a másik érintkezés hiányában is gurulni kezdett.

A második videónál a kutyák tekintete hosszan pihent az első golyón, mely nyilvánvalóan ok nélkül megállt. Pupilláik tovább maradtak tágak, ami a fokozott figyelem és meglepődés jele. Ez arra utal, hogy a négylábúak megértik az ok és okozat közti kapcsolatot – vélik a tudósok.

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!

Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.