Palmyra szigete az őrület szélére sodorta az odalátogatókat

Forrás: Wikipedia/U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters - Strawn Island at Palmyra Atoll NWR -
rémtörténet kannibalizmus magazin Sziget Palmyra szörnyűség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tengerek és óceánok megannyi titkot rejtenek magukban. Nem véletlen, hogy annyi különös történet látott napvilágot a különböző szigetekkel kapcsolatosan, amelyek a tenger vagy az óceán közepén elhagyatottan, a civilizációtól távol találhatóak. 

Palmyra lakatlan szigete Hawai és Amerikai Szamoa között fekszik. A szigetlakókat egy tudóscsoport tagjai alkotják, akik az USA által természetvédelmi területté nyilvánított szigeten dolgoznak. Palmyra geográfiai szempontból a föld egyik legtávolabb eső pontjának számít. Több különleges bogár-, gyík- és madárfajta lakja, a növényzete pedig mangrovebokrokból és kókuszpálmákból áll. Állítólag a közelébe merészkedő cápák a világ legagresszívabb cápái közé sorolhatók.

Palmyra annak ellenére, hogy szigetnek nevezik, valójában egy gyűrű alakú korallzátony. A szigetet 1798-ban fedezte fel Edmond Fanning kapitány, és innentől folyamatosan keltek szárnyra a különösebbnél különösebb történetek, a bennük felvetődő kérdésekre pedig a mai napig nincsenek egyértelmű válaszok.

Edmond Fanning kapitány Forrás: Wikipedia/Benson Lossing

Az első ilyen említésre méltó legenda szerint egy Shell nevű kereskedőbárka hajótörést szenvedett, és a kevés szerencsés túlélő a szigeten keresett menedéket abban a hitben, hogy egyszer majd rájuk találnak. 1958-ban a hajóorvos feljegyzéseiből egy döbbenetes történet látott napvilágot. Paul Damian leírása alapján a matrózok, akik a baleset elszenvedői voltak, kezdetben összetartottak, később azonban eluralkodott rajtuk a pánik és az őrület, és egymás életére törtek. Damian végül annak köszönhette a túlélését, hogy elrejtőzött a lagúnáknál. A tengerészek azt állították, hogy egy iszonyatosan erős dobolás szól a fejükben, amelyet ismeretlen kántálás követ. Nem egy alkalommal történt meg az is, hogy a gyilkossá váló tengerész tekintete üveges lett, és az orvos szerint afrikainak hangzó nyelven mormolt valamit, miközben kivégezte az áldozatát. Damian a mészárlásokat követően 8 évig egyedül élt a szigeten, a végén azonban már ő sem bírta.

A későbbi évek sem teltek el eseménytelenül. 1816-ban az Esperanza nevű spanyol kalózhajó kikötött Palmyrán. A legénység osztozkodni kívánt a felhalmozott zsákmányból, ám az egymással is bizalmatlan viszonyban lévő kalózok a testvéries osztozkodás helyett lemészárolták egymást. A kapitánynak azonban csodával határos módon sikerült időben elmenekülnie.

Palmyra szigete Forrás: Wikipedia/U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters - Strawn Island at Palmyra Atoll NWR

A szigetet az ezt követő években igyekeztek elkerülni, de a 20. század elején mindenki képzelgésnek és a tengerészek babonáinak tudta be a korábbi szörnyűséges eseményeket. Ezen felbátorodva sokan felkerekedtek, hogy maguk is szemügyre vegyék a szigetet. Így történhetett meg, hogy 1977-ben egy Amanda nevű nő és négy barátja jachttal érkezett Palmyra szigetére. Mivel Hawairól Mikronézia felé tartottak, tehát irányban voltak, nem szerették volna kihagyni ezt a festői szépségű szigetet sem. Amíg a szigeten tartózkodtak, hirtelen társaságuk is akadt. Amandáék nem kértek belőlük, és miután ez a 9 főből álló csapat drogot is fogyasztott, a vezetőjüknek látomása támadt. Amanda és három barátnője kihasználták ezt a pillanatnyi állapotot és elmenekültek. A beszámolóik után a rendőrség egy helikoptert küldött a szigetre, ahol csupán hat személy holtteste került elő a kilenc személyből. Kiderült, hogy a szigeten valamiféle mágikus rituálét űztek, két társuknak kioltották az életét, és kannibálok módjára elfogyasztották őket. Azt nem tudni, hogy a többiekkel mi történt; a három eltűnt személy kilétére sem derült fény soha.

Ezeknek az eseményeknek köszönhetően 1989-ra Palmyra megkapta az "elátkozott sziget" elnevezést.

Ez is érdekelhet: La Gaiola, a gyönyörű olasz sziget, aminek a szépsége el volt átkozva

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.