Az erős menstruáció is felelős lehet a vashiányért

Forrás: Shutterstock -
vaspótlás maltofer2022 vashiány életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az élettani szempontból fontos ásványi anyagok közül a vas elengedhetetlen szerepet tölt be a vér oxigénszállításában. A vörösvértestekben található hemoglobin (vastartalmú fehérjemolekula) segíti az oxigén sejtekbe jutását, emellett több enzim alkotóeleme is, így a szervezet energiatermelő folyamataihoz szintén nélkülözhetetlen. Izmainknak is szüksége van vasra, amely a mioglobin fehérjéhez kötődve segíti az izmok munkáját, éppen ezért az aktívan sportolók sem feledkezhetnek meg a vaspótlásról.

A szervezet vasigénye nemek, életkor és életmód szerint változó lehet. Egy felnőtt férfinak körülbelül 8 milligramm vasra van szüksége naponta, egy felnőtt nőnek 18-ra, az 51 év felettieknek pedig 8 milligrammra. Számtalan olyan élelmiszer létezik, amelyek fogyasztásával gondoskodhatunk a vaspótlásról, ám azok nehezebb helyzetben vannak, akik vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatnak.

Akik nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű élelmiszert, jelentős mennyiségű, jól felszívódó vasforrást hagynak ki az étrendjükből. Könnyebb helyzetben vannak azok, akik csak a húsról mondanak le, fogyasztanak viszont tojást: ugyanis annak 100 grammjában 1,4 mg vas található. Jóllehet a növényi eredetű élelmiszerek is tartalmaznak vasat, azonban tudnod kell, hogy a növényekből az úgynevezett „nem hem-vas" rosszabbul szívódik fel, mint a húsfélékben lévő „hem-vas". A vegán- és vegetáriánus diétát tartók esetében ezért alakulhat ki jelentős vashiány, amely vaspótlás nélkül vashiányos vérszegénységig súlyosbodhat.

Forrás: Shutterstock

A vas szerepe az izommunka során

A vörösvértestek hemoglobinjához hasonló fehérje a vázizmokban található mioglobin, amely az izmok oxigénellátását biztosítja. Ennek szintén központi eleme a vas. Az aktív sportolás, izommunka, fizikai aktivitás során az izmokat jelentős mennyiségű oxigénnel kell ellátni, illetve az izommunka eredményeként megnövekedett izomtömeg működéséhez szintén több vasra van szükség. Ez a magyarázata annak, hogy a rendszeresen sportolók számára miért elengedhetetlen a vasfogyasztás – azokról nem is beszélve, akik például speciális étrendet tartanak, és emellett aktívan sportolnak is.

Az erős menstruáció is felelős lehet a vashiányért

A menstruáció során nemcsak vért, hanem értelemszerűen a vérben található vasat is veszítünk. A vasvesztés ez esetben főleg azok számára jelenthet gondot, akiknek a szervezetéből a menstruáció idején az átlagosnál nagyobb mennyiségű vér távozik. Egy "átlagos" vérzés során a nők kb. 60 ml vért veszítenek, ezzel együtt pedig 3 mg vasat. Ám erős vérzés (menorrhagia) esetén 80 ml-re is megnőhet a vérveszteség mennyisége, és ekkor akár 4-6 mg vas is távozhat a szervezetből. Ez pedig már hatással lehet az illető közérzetére, ugyanis ekkora vasvesztést már egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással nem lehet pótolni, így hamarosan tapasztalhatóak lesznek a vashiány tünetei. Éppen ezért erős menstruáció esetén gondoskodnunk kell a megfelelő vaspótlásról, a legegyszerűbben vaspótló készítmények segítségével.

Mielőtt vaspótló készítményt választanánk, fontos, hogy ellenőrizzük, mennyi elemi vasat tartalmaz egy-egy tabletta. Számos vaspótlásra ajánlott étrend-kiegészítő csak nagyon kis mennyiségű elemi vasat tartalmaz, és a leírásában gyakran nem is az elemi vastartalmat, csupán a tablettában lévő vas-só mennyiségét tüntetik fel.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.