szépségápolás vitaminok magazin bőrápolás arcápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vitaminok pozitívan befolyásolják a szervezet folyamatait, főleg, ha a fogyasztásuk rendszeres. Ilyenkor erősítik az immunrendszert, optimalizálják a test működését, de még a bőrünket is szépítik. Utóbbi hatásukat azonban nemcsak belsőleg tudják kifejteni, de akkor is, ha magunkra kenjük őket!

A vitaminok kulcsszerepet játszanak abban, hogy egészségesek maradjunk, ám a vitaminok a bőrápolásban is valódi sztárok, amelyek nemcsak akkor hatásosak, ha különféle élelmiszerekkel vagy étrendkiegészítőkkel a szervezetbe jutnak. Sok vitamin ugyanis külsőleg is alkalmazható, s hogy melyiket miért érdemes magunkra kenni, azt rögtön számba is vesszük.

A-vitamin, azaz a retinoidok


Az A-vitaminról már többször is írtunk, így itt most csak annyit említenénk meg, hogy az A-vitamin származékai (retinolsav, retinol, retinal) igazi jolly jokerek a bőrápolásban. A retinoidok rendszeres használatával csökkennek a ráncok, halványodnak a pigmentfoltok, de még a pattanásos bőr is megnyugszik.

Az A-vitamin származékai (retinolsav, retinol, retinal) igazi jolly jokerek a bőrápolásban Forrás: Shutterstock

B3-vitamin, azaz a niacinamid

A niacinamid szintén egy olyan szépségápolási újdonság, amely nemrég robbant be a köztudatba. A B3-vitamin az arcra kenve serkenti a kollagéntermelést, mérsékli a pigmentfoltok intenzitását, csökkenti a gyulladásokat, pórusösszehúzó, hidratáló és remek faggyúszabályozó.

B5 – azaz a panthenol

A panthenol valószínűleg ismerősen cseng a legtöbbünk számára, ha másért nem, akkor a napégésre használt panthenolos spray miatt – amibe nem is véletlenül került bele. A panthenol rendkívüli vízmegkötő képessége miatt remekül hidratál, ezért ideális a száraz bőr ápolására. Emellett segít helyreállítani a bőrbarriert, tehát jót tesz az irritált, felborult egyensúlyú bőrnek. Nyugtatja a gyulladt aknékat, ráadásul könnyíti a sebgyógyulást.

C-vitamin

A C-vitamin szintén egy szupererővel bíró hatóanyag, amelyről írtunk már bővebben. Röviden elég, ha annyit tudunk erről a vitaminról, hogy külsőleg alkalmazva csodás antioxidáns, azaz hatékonyan küzd a bőrünket károsító szabadgyökök ellen, fokozza a kollagéntermelést, segít a fényvédelemben (nem fényvédő!), halványítja a pigmentfoltokat és ismét ragyogóvá varázsolja a matt, fakó és élettelen bőrt.

A C-vitamin csodás antioxidáns Forrás: Shutterstock

E-vitamin, azaz a tokoferol


Az E-vitaminról valószínűleg kevesen tudják, hogy nem csupán belülről szépít, de kívülről, a bőrre kenve is. Pedig a tokoferol az egyik legerősebb antioxidáns, ráadásul bőrsimító, hidratáló, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító is.

F-vitamin, azaz az omega-sav

Ha azt írjuk, F-vitamin, az nem sokat mond a legtöbb ember számára, ám ha azt, hogy omega-3 és omega-6 zsírsavak, az úgy már egészen más. Kicsit leegyszerűsítve az omega-3 a linolénsav, míg az omega-6 a linolsav, és voltaképpen mindkettő F-vitamin. Hatásukat tekintve pedig harcolnak a szabadgyökök ellen, lassítják a bőr öregedését, ránctalanítanak, de a rosaceás és az aknés bőrre is jó hatással vannak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.