Retinolsav, retinol, retinal - Te tudod, mi micsoda?

Forrás: Shutterstock -
retinol hatóanyag magazin anti-aging bőrápolás arcápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az arcápolás terén annyi új dolog látott napvilágot az utóbbi időben, hogy az ember lánya csak kapkodja a fejét. Bárhova kattintunk szépségápolás témában, repkednek az új kifejezések, jelenségek és hatóanyagok.

Anti-aging, smart aging, koreai rutin, niacinamide, csiganyál, méhméreg, retinol. Te ismered őket? Egyiket, mindet, bármelyiket? Ha nem, akkor kattints a linkekre, mert pár dologról már írtunk mi is, amiről pedig még nem, azt biztosan górcső alá vesszük a jövőben. Most például lássuk a retinolt!

Ha egy kicsit is érdekel az arcápolás, egészen biztosan belefutottál már a retinolba, ha pedig mégsem, akkor itt az ideje, hogy megismerkedj vele. Miért? Mert ez egy

olyan aktív hatóanyag, amely ténylegesen és bizonyítottan rendkívül jó hatással van a bőrünkre.

Ez nem marketingfogás, nem légből kapott ígéret, hanem egy olyan tény, amellyel egyetértenek orvosok, kozmetikusok és tudósok egyaránt.

Mit tud a retinol?

A retinol egy olyan aktív hatóanyag, amely sejtszinten fejti ki áldásos hatását, ennek köszönhetően pedig a sejtek jobban működnek, egészségesebbé és „fiatalosabbá" válnak. Nem csoda tehát, hogy a retinolt az anti-aging szupersztárjának tartják és lépten-nyomon ezzel a hatóanyaggal találkozunk, ha ránctalanításról esik szó.

A retinol ráadásul nem csupán simábbá és feszesebbé varázsolja a bőrt, de hatékonyan küzd a pigmentfoltok ellen, sőt a pattanásos bőr megmentője is ez lehet.

Forrás: Shutterstock

De mi is az a retinol?

A retinolt a köznyelvben egyfajta gyűjtőfogalomként szokás használni, holott, ha valóban pontosan szeretnénk kifejezni magunkat, akkor azt mondanánk, retinoidok. A retionoidok pedig nem mások, mint A-vitamin származékok, amelyek közé – hogy csak a legismertebbeket vegyük sorra – olyan anyagok tartoznak, mint a retinolsav, a retinal, illetve maga a retinol. Bár mindegyik A-vitamin származék, mégsem mindegy, melyiket használjuk.

Retinolsav: ez az az aktív hatóanyag, amely a bőrbe jutva

közvetlenül képes „kommunikálni" a sejtekkel,

azaz a retinolsav hatására a sejtek egészségesebbek lesznek, a bőr kisimul, a foltok halványodnak, a pattanások konszolidálódnak. Szokták tretinoinnak is nevezni és hatásosságát tengernyi szakirodalom bizonyítja, nincs vele kapcsolatban kérdés.

Retinol: a retinol ezzel szemben maga az A-vitamin. Viszont ahhoz, hogy a retinol kommunikálni tudjon a sejtekkel, változáson kell átmenni, méghozzá két lépcsőben. Tehát a retinol

szigorúan véve nem aktív molekula, a bőrünk azonban képes azzá – azaz retinolsavvá – alakítani,

ennek viszont az az ára, hogy magasabb koncentráció kell, ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érjük el vele, mint a retinolsavval.

Retinal: a retinal pedig egy köztes forma a retinolsav és a retinol között, azaz egylépéses átalakuláson kell átmennie, hogy retinolsav váljon belőle. A retinal amellett, hogy igen hatékony, még

kifejezetten gyengéd is, tehát az érzékenyebb bőrűek is általában jól tudják tolerálni,

ellenben a retinollal, amely hajlamos irritációt okozni.

Ám ez még csak a jéghegy csúcsa, ugyanis egyáltalán nem mindegy, melyik hatóanyagot milyen koncentrációban használjuk, egy héten hányszor kenjük fel, és mivel párosítjuk!
Úgyhogy a cikket elolvasva senki ne gondolja azt, hogy ő most már mindent tud a retinolról, mert ez csak egy kis bevezetés volt, a java csak ezután jön majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.