Újabb majomhimlős fertőzötteket regisztráltak Magyarországon

Forrás: AFP/Cynthia S. Goldsmith -
Magyarország majomhimlő fertőzöttek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újabb majomhimlős fertőzötteket azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei - tájékoztatta az NNK pénteken az MTI-t

Egy 35 éves, életvitelszerűen Budapesten tartózkodó és egy 24 éves Pest megyei férfinak vannak majomhimlőre utaló tüneteik.

A fertőzöttek enyhe tünetekkel, otthonukban tartózkodnak, elkülönítve

- közölték az MTI érdeklődésére.

A területileg illetékes járványügyi hatóság megkezdte a járványügyi vizsgálatokat, a kontaktkutatás folyamatban van - áll a közleményben.

A vírus elektronmikroszkópos képe Forrás: AFP/Cynthia S. Goldsmith

Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.

Az első majomhimlős esetet a múlt héten regisztrálták Magyarországon.

Az országos tisztifőorvos korábban elmondta: a majomhimlő egy emberről emberre nem túl könnyen terjedő úgynevezett zoonózis-fertőzés (állatról emberre terjedő), a megbetegedéshez mindenképpen szoros kontaktus kell.

Tünetei a kezdeti szakaszban rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok, jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.