Boris Johnson: Két nappal a halála előtt is koncentrált és szellemileg friss volt II. Erzsébet királynő

Forrás: AFP/NurPhoto/Wiktor Szymanowicz -
II. Erzsébet brit királynő III. Károly Boris Johnson II. Erzsébet halála II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utolsó audiencián, két nappal a halála előtt mondott le miniszterelnökségéről Boris Johnson, aki arról számolt be, hogy II. Erzsébet szokásosan friss volt szellemileg, így őszintén megdöbbent, amikor meghallotta, hogy a királynő elhunyt. 

Boris Johnson a BBC-nek adott interjújában elmondta, hogy nagyon meghatotta őt a királynő kötelességtudata, amelynek köszönhetően az ő lemondását elfogadva, halála előtt Liz Truss kinevezéséről is gondoskodott.

Boris Johnson Forrás: AFP/NurPhoto/Wiktor Szymanowicz

Azt mondta, úgy gondolja, hogy a brit monarchia a királynőnek köszönhetően marad meg, miközben modernizálta és "forradalmasította" az Egyesült Királyság alkotmányos monarchiáját; a legnagyobb eredménye az volt, hogy biztosította fia, III. Károly király utódlását.

A királynő 70 éves uralkodásánek 14. miniszterelnöke, Johnson a néhai uralkodó életéről és a királynővel való találkozásaik során rá tett benyomásairól elmélkedett.

Utolsó találkozójukról azt mondta: "Figyelembe véve, hogy nyilvánvalóan nagyon beteg volt, csodálom őt, amiért mégis ilyen derűs és koncentrált tudott lenni."

A BBC volt miniszterelnökökkel készített interjúsorozatának utolsó részében Fiona Bruce műsorvezető megkérdezte Johnsont, hogy nem volt-e túl elfoglalt ahhoz, hogy részt vegyen a heti audienciákon a királynővel.

"Nem, ön biztosan viccel" - mondta Johnson, aki a királynővel való rendszeres találkozásait "a nyugalom csodálatos pillanatainak" nevezte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.