Okostelefonunk előre jelezheti, mikor fogunk meghalni

Forrás: Charlotte May / Pexels -
halál mobiltelefon teszt alkalmazás okostelefon előrejelzés mobiltechnológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy algoritmus segítségével a járásból kikövetkezteti a halál idejét az okostelefonunk. 

A PLOS Digital Health szakportálon jelent meg az a tanulmány, mely szerint a kutatásban részt vevő több mint 100 ezer, egy héten keresztül aktivitásmérő készüléket viselő ember napi hat percnyi gyaloglási adataiból a kutatók meg tudták mondani, hogy közülük ki fog meghalni a következő 5 évben.

A kép illusztráció Forrás: Charlotte May / Pexels

A vizsgálatban középkorúak és idősebbek vettek részt, és körülbelül 2 százalékuk halt meg a kijelölt időszakban. A használt algoritmusban a viselő demográfiai adatai, valamint a készülékből kinyert adatok szerepeltek. Bár a vizsgálat résztvevői mozgásérzékelőket viseltek a csuklójukon, a kutatók szerint az előrejelzés okostelefonnal is ugyanúgy működik.

Egy ilyen lehetőség haszna az egészségügyi kockázatok szűrésének lehetőségében rejlik, annál is inkább, mivel még a szegényebb országokban is a lakosság kb. 48 százalékának van mobiltelefonja, a fejlett országokban ez az arány pedig jóval nagyobb - írja az Independent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.