Alig tudsz elszakadni az okos eszközeidtől? Ügyelj a kék fény-védelemre is!

magazin egészség látás számítógép okostelefon kék fény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság a csapból is az folyik, hogy túl sok időt töltünk a digitális eszközök képernyői, kijelzői előtt és ez károsítja az egészségünket. De pontosan miért és mit kellene tennünk annak érdekében, hogy ezt a negatív hatást minimalizáljuk?

Bár a kék fény alapvetően nem ördögtől való, hiszen természetes forrásból is eljut hozzánk a napsugárzás által, egyáltalán nem mindegy, milyen hullámhosszon és intenzitással, valamint melyik napszakban hatol a szemünkbe.

A látható spektrum, azaz a látható fény tartománya nagyjából a 380 és 780 nanométeres (nm) hullámhossz között helyezkedik el, az ezen kívül eső, számunkra láthatatlan fénytípust ultraviolának (UV), illetve infravörösnek (IR - infrared) nevezzük.

Közismert tény, hogy az UV-fény károsíthatja szemünket, ezért védekezünk ellene napszemüveggel, viszont a valamivel magasabb, 380 és 440 nm közötti hullámtartományban lévő ibolyakék fény káros hatásait általában figyelmen kívül hagyjuk. Az UV-fényt a szem elülső része szinte teljes egészében elnyeli, így annak kevesebb mint 5%-a jut el a retináig. Ezzel szemben az ibolyakék igen nagy része egyenesen a retinában végzi, így hosszú távon jelentős mértékű látásromlást idézhet elő.

A kék fény azonban nem csak a szemünket károsíthatja: ha este, sötétedés után vagyunk huzamosabb ideig kitéve ennek a hullámtartománynak, az visszaszoríthatja szervezetünkben a melatonintermelést. A melatonin az alvási ciklust irányító hormon, melynek hiánya alvászavarokat, álmatlanságot okoz.

Ha még késő este is viszonylag hosszú ideig nézed az okostelefon vagy a tablet kijelzőjét, a monitort vagy a tévét, esetleg hideg árnyalatú LED-izzókkal megvilágított helyiségben tartózkodsz, az agyad a szemeidbe jutó nagy energiájú kék fény hatására azt hiheti, hogy még mindig nappal van. Így esze ágában sem lesz a tobozmirigyednek üzenni, hogy indítsa be a melatonin előállítását, hiszen azt csak sötétedés után, a lefekvést megelőző órákban érdemes elkezdenie.

Így védekezz a kék fény káros hatásai ellen!

Ha teheted, lefekvés előtt másfél-két órával igyekezz minimálisra csökkenteni a kijelzők, képernyők előtt töltött időt, illetve próbálj meleg árnyalatú fényforrásokat alkalmazni! Lehetőleg ilyenkor már ne ússzon fényárban a szoba, hagyatkozz a hangulatvilágításra!

Amennyiben ez nem megoldható, szerezz be egy kékfényszűrő-szemüveget, mely egyáltalán nem zavarja a látásodat, illetve a színérzékelésedet sem módosítja. Csupán védi a szemedet a kipirosodástól, a kiszáradástól, illetve az idő előtti kifáradástól, egyúttal a fejfájás, a szokatlan fáradtságérzet és a hosszú távú látásromlás ellen is sikerrel veheti fel a harcot.

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.