Kezdőként is biztos a sikerélmény: kreatív hobbik, melyeket művészi tehetség nélkül is érdemes kipróbálni

művészet horgolás hobbi kreatív magazin gyertyaöntés gyémántkirakó kreatív hobby
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeretnéd kiélni vagy felébreszteni kreatív energiáidat, de véleményed szerint egy pálcikaembert sem tudsz felismerhetően lerajzolni? Semmi baj, az alábbi izgalmas tevékenységekhez nincs szükség különleges készségekre vagy szakmai felkészültségre.

Gyémántszemes kirakózás

Nálunk csak néhány hónapja robbant be igazán ez a különleges vizuális művészeti trend, de már ilyen rövid idő alatt is tömegeket hódított meg. Ha túl maszatosnak, pepecselősnek találod a számfestést, illetve imádsz mindent, ami fénylik, csillog, ragyog, ez számodra a tökéletes hobbi.

Viszonylag pénztárcabarát, mivel az olcsóbb helyeken az A/4-es, A/3-as méretű képek már 2-3000 Ft-ért is elérhetőek. Nemcsak faliképeket, használati tárgyakat is dekorálhatsz ezzel a módszerrel: kaphatóak például jegyzetfüzetek, tokok, tolltartók és neszesszerek is.

Lebegő rizsfestés

Egyszerű, mégis nagyszerű ez a látványos, alacsony költségvetésű hobbi: nem lesz szükséged hozzá másra, csak rizsre, ételfestékre, ecetre vagy gyógyszertári alkoholra, egy nagyobb táblára és persze egy kamerára.

Először a rizsszemeket kell megszínezned: az ecetben vagy az alkoholban oldj fel pár csepp ételfestéket, majd keverd a mixet a száraz rizshez! (Műanyag zacskóban is összerázhatod az összetevőket.) Ha kész, terítsd szét egy lapos felületen, várj, míg teljesen megszárad, ezután kezdődhet a képalkotás, majd végül a legjobb rész, a feldobás. Ezt érdemes lassított módban rögzíteni, de természetesen később is csökkentheted a videó sebességét egy szerkesztőprogramban.

Horgolás

Amellett, hogy a horgolás rendkívül hasznos hobbi, tökéletesen kikapcsolja az agyat, viszonylag gyorsan lehet vele haladni és különösebb erőfeszítés nélkül szép, szimmetrikus alkotásokat hozhatsz létre általa.

Gyakorlatilag alig létezik olyan dísz- vagy használati tárgy, melyet ne lehetne fonalból is elkészíteni. Az biztos, hogy te leszel az ünnepek sztárja, hiszen mindenki örül egy-egy szeretettel készült, kedves, személyre szabott „horgolmánynak".

Termésművészet

Ha szeretnéd ötvözni a természet kincseinek szépségét a mozaiktechnika sokoldalúságával, ezt a tevékenységet neked találták ki. Bármilyen szárított magból, dióféléből, hüvelyesből, gabonából vagy egyéb növényi részből összeállíthatod művedet a már előrajzolt vagy nyomtatott kép alapján.

Természetesen be is festheted a neked tetsző színnel az alapanyagokat, de akkor is rendkívül szemet gyönyörködtető lesz a végeredmény, ha csak a hozzávalók natúr színeire hagyatkozol.

Gyertyakészítés

Ez a nagy múltú tevékenység mára a világ egyik legszínesebb kreatív hobbijává nőtte ki magát – nem csoda, ugyanis az alapanyagok remekül variálhatóak és bármilyen stílusban lehet velük alkotni. Ha beszerzel egy alapkészletet, gyakorlatilag soha többé nem lesz gondod az ajándékozással. A gyertyának szinte mindenki örül, hiszen egyes helyeken sokszor aranyárban vesztegetik ezeket a dekortermékeket.

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.