"Emberi nagyság és emberi kisszerűség egyszerre jellemezte" - Radics Bélára emlékeztek ismerősei

Forrás: Fortepan / Urbán Tamás -
Jimi Hendrix zseni autodidakta mód Radics Béla emlékek gitár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Radics Béla szegény angyalföldi családba született: tehetséges zenész volt, emellett sokat olvasott, szerette az irodalmat, a történelmet, és igyekezett kulturálisan is fejlődni. 

Radics Béla a magyar rocktörténelem egyik legmeghatározóbb alakja, aki fájdalmasan fiatalon, 36 évesen hunyt el. A magyar Jimi Hendrixként emlegetett gitárvirtuóz életéről és haláláról Bálint Csaba, Török Ádám és Rozsonits Tamás mesélt Kadarkai Endrének, a Felfelé zuhanás legutóbbi epizódjában.

Radics Béla Forrás: Fortepan / Urbán Tamás

A beszélgetésből többek között az is kiderült, hogy a tehetséges zenész nem volt mentes az emberi gyarlóságoktól.

"Az erkölcsi mércéje néha nem állt olyan lábakon, mint azt elvárhatná az ember"

– mondta el a Rockmúzeum elnöke, Bálint Csaba, aki több, Radics Béláról szóló könyv szerzője.

"Helyes és helytelen között kultúra kérdése, hogy hol van a határ, és Béla szerintem nagyon sokat küzdött, hogy a megfelelő kultúrát magára szedje, de a tragédiája az, hogy nem tudott kitörni abból a körből, ahonnan indult, bár megpróbálta" – fejtette ki, és példaként elmondta, hogy előfordult, hogy a gitárzseni a zoknijába rejtette saját zenésztársai elől a fellépésért kapott pénzt, hogy ne, vagy csak kevesebbet kelljen odaadnia nekik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.