Egy csésze tele megnyugtató boldogsággal: itt a legfinomabb tojáslikőr receptje

karácsony ünnepi ital karácsony 2025 tojáslikőr
Készítsd el te is a tél egyik kihagyhatatlan italát! A tojáslikőr krémesen lágy és ízletes, minden korty az ünnep varázslatos hangulatát rejti magában.

Ez a krémes tojáslikőr tökéletes, ha egy melengető italra vágysz egy hosszú nap végén, vagy ha meglepnéd a barátaidat egy házi készítésű finomsággal, és akkor is, ha mindig szeretted volna elkészíteni, de sosem merted. 

A tojáslikőr gazi ünnepi ital
A tojáslikőr gazi ünnepi ital
Forrás: Shutterstock/harexape

A téli szezon mennyei itala: a karácsonyi tojáslikőr receptje

A tojáslikőr házilag roppant könnyen elkészíthető. Akár önmagában, akár kávéba keverve, vagy krémek és torták hozzávalójaként – a tojáslikőr igazi klasszikus a likőrök között. Mutatjuk, hogy hogyan lesz tökéletesen krémes ez az ünnepi ital

A tojáslikőr hozzávalói kb. 1 literhez:

  • 8 friss tojássárgája
  • 200 g porcukor
  • 250 ml tejszín
  • 250 ml rum (54%) vagy finomszesz
  • 1 vaníliarúd

Tipp: fontos, hogy mindig friss tojást használj, és tiszta konyhai eszközökkel dolgozz.

Így készül a karácsonyi tojáslikőr

  • Egy jól zárható, tiszta üveget (1 literes vagy 2 db 0,5 literes) forró vízzel öblíts ki, majd hagyd lecsöpögni.
  • A tojássárgákat és a porcukor felét egy hőálló tálban kézi mixerrel kb. 10 percig keverd, amíg sűrű, krémes állagot nem kapsz.
  • Folyamatos keverés mellett add hozzá a maradék cukrot, a tejszínt és a rumot.
  • Vízfürdő fölött, habverővel kb. 6 percig keverd, amíg a massza besűrűsödik. Ügyelj rá, hogy lassan melegedjen, és ne forrjon fel!
  • A vaníliarudat vágd fel hosszában, kapard ki a belsejét, és keverd a tojáslikőrhöz.
  • Még melegen töltsd az italt az előkészített üvegekbe. Ne töltsd tele, mert a likőr hűlés közben sűrűsödik, és később előfordulhat, hogy egy kevés rumot vagy tejszínt kell hozzáadni, hogy könnyebben ki lehessen önteni az üvegből.
  • Zárd le, hagyd kihűlni, és fogyasztásig hűvös helyen tárold.

Elkészült a tojáslikőr? Remek. Mutatunk egy plusz receptet, amivel még magasabb szintre emelheted!

Tojáslikőrös puncs – hozzávalók 4 pohárhoz:

  • 400 ml tej
  • 100 ml habtejszín
  • 200 ml tojáslikőr
  • 5 evőkanál barna rum
  • 2 evőkanál juharszirup
  • szerecsendió
  • 1 csipet őrölt ánizs

Így készül a tojáslikőr puncs:

- A tejet, a tejszínt, a tojáslikőrt, a rumot és a juharszirupot folyamatos keverés mellett melegítsük fel.
- Fűszerezzük a tojáslikőrös puncsot szerecsendióval és ánizzsal, majd azonnal forrón tálaljuk, vagy töltsük termoszba.

Tipp: ha gyümölcsösebb ízvilágra vágyunk, egy kis narancslé tökéletes kiegészítője ennek a puncsnak, a fahéj pedig igazi ünnepi befejezést ad az italnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.