Ez a krémes tojáslikőr tökéletes, ha egy melengető italra vágysz egy hosszú nap végén, vagy ha meglepnéd a barátaidat egy házi készítésű finomsággal, és akkor is, ha mindig szeretted volna elkészíteni, de sosem merted.

Forrás: Shutterstock/harexape
A téli szezon mennyei itala: a karácsonyi tojáslikőr receptje
A tojáslikőr házilag roppant könnyen elkészíthető. Akár önmagában, akár kávéba keverve, vagy krémek és torták hozzávalójaként – a tojáslikőr igazi klasszikus a likőrök között. Mutatjuk, hogy hogyan lesz tökéletesen krémes ez az ünnepi ital.
A tojáslikőr hozzávalói kb. 1 literhez:
- 8 friss tojássárgája
- 200 g porcukor
- 250 ml tejszín
- 250 ml rum (54%) vagy finomszesz
- 1 vaníliarúd
Tipp: fontos, hogy mindig friss tojást használj, és tiszta konyhai eszközökkel dolgozz.
Így készül a karácsonyi tojáslikőr
- Egy jól zárható, tiszta üveget (1 literes vagy 2 db 0,5 literes) forró vízzel öblíts ki, majd hagyd lecsöpögni.
- A tojássárgákat és a porcukor felét egy hőálló tálban kézi mixerrel kb. 10 percig keverd, amíg sűrű, krémes állagot nem kapsz.
- Folyamatos keverés mellett add hozzá a maradék cukrot, a tejszínt és a rumot.
- Vízfürdő fölött, habverővel kb. 6 percig keverd, amíg a massza besűrűsödik. Ügyelj rá, hogy lassan melegedjen, és ne forrjon fel!
- A vaníliarudat vágd fel hosszában, kapard ki a belsejét, és keverd a tojáslikőrhöz.
- Még melegen töltsd az italt az előkészített üvegekbe. Ne töltsd tele, mert a likőr hűlés közben sűrűsödik, és később előfordulhat, hogy egy kevés rumot vagy tejszínt kell hozzáadni, hogy könnyebben ki lehessen önteni az üvegből.
- Zárd le, hagyd kihűlni, és fogyasztásig hűvös helyen tárold.
Elkészült a tojáslikőr? Remek. Mutatunk egy plusz receptet, amivel még magasabb szintre emelheted!
Tojáslikőrös puncs – hozzávalók 4 pohárhoz:
- 400 ml tej
- 100 ml habtejszín
- 200 ml tojáslikőr
- 5 evőkanál barna rum
- 2 evőkanál juharszirup
- szerecsendió
- 1 csipet őrölt ánizs
Így készül a tojáslikőr puncs:
- A tejet, a tejszínt, a tojáslikőrt, a rumot és a juharszirupot folyamatos keverés mellett melegítsük fel.
- Fűszerezzük a tojáslikőrös puncsot szerecsendióval és ánizzsal, majd azonnal forrón tálaljuk, vagy töltsük termoszba.
Tipp: ha gyümölcsösebb ízvilágra vágyunk, egy kis narancslé tökéletes kiegészítője ennek a puncsnak, a fahéj pedig igazi ünnepi befejezést ad az italnak.


