Egzisztenciális szorongás: alvászavar, hangulatingadozás, depresszió

szorongás stressz egzisztencia egzisztenciális szorongás magazin
Az egzisztenciális szorongás egy olyan mentális állapot, amelyben az egyén szorongásos érzéseket tapasztal életének nagyobb kérdései, céljai és értékei kapcsán. Ez a szorongás az ember életének különböző időszakaiban is jelentkezhet, de általában fiatal felnőttkorban, valamint időskorban a leggyakoribb.

Az egzisztenciális szorongás alapját az emberi élet alapvető kérdéseiben, mint például a halál, az értelmetlenség, az identitás és a szabadság szorongásos kezelése jelenti. Az egyén életének nagyobb értelmét és célját keresi, ami olyan kérdéseket vet fel, mint a „Mi a célom az életben?", „Mit jelent a boldogság számomra?", „Mi a helyem a világban?".

A fiatal felnőtteket általában az életük nagy változásai, például egy végzettség megszerzése, az első munkahely megtalálása, a házasságkötés vagy a gyermekvállalás kiváltotta bizonytalanság és szorongás érzései jellemzik. Idősek esetében az életükre való visszatekintés, az élet értelmének és céljának újragondolása, a halállal való szembenézés gondolata okozhat szorongást.

Az egzisztenciális szorongás hatásai igen széleskörűek lehetnek, beleértve az alvászavarokat, a hangulatingadozást, a depressziót és az érzelmi kimerültséget. A szorongás állandó érzése az emberi egészségre és életminőségre is hatással van, ezért fontos kezelni, hogy ne rontsa az életminőséget és az egészséget.

Íme 5 tipp, hogy felvedd a versenyt a szorongással

1. Foglalkozz magaddal

Az egzisztenciális szorongás kezelésének egyik módja az, ha időt szánsz magadra. Az önreflexió és az önmegfigyelés segíthet, hogy jobban megértsd önmagad, az érzelmeidet és gondolataidat. Ez a tudás abban is segíthet, hogy könnyebben megtaláld az utadat az életben.

2. Kapcsolatok építése

Az emberi kapcsolatok fontosak az életünkben, és nemcsak azért, mert a másokkal való időtöltés leköti a figyelmünket, energiánkat, hanem mert a szeretett személyek társasága oldja a szorongást. Az egyik módja, hogy kezeljük az egzisztenciális szorongást, hogy aktív kapcsolatokat építünk másokkal. Az egészséges és tartalmas kapcsolatok segíthetnek , hogy támogatást kapjunk a nehezebb időszakokban, valamint lehetővé teszik számunkra, hogy megosszuk az érzéseinket és a gondolatainkat.

Az emberi kapcsolatok fontosak az életünkben Forrás: Shutterstock/William Perugini

3. Érdeklődési körök kialakítása

Az egyéni érdeklődési körök és hobbitevékenységek segítenek összpontosítani, fókuszálni, és kikapcsolni az agyunkat. Az olvasás, a sport, az írás, a képzőművészet, a kirándulás vagy a zenehallgatás sokaknak jelent menekülőutat a mindennapi élet problémái elől, nem mellesleg ezek közül sokat akár együtt is végezhetünk másokkal.

4. Spirituális gyakorlatok

A spiritualitás és a meditáció gyakorlása is segíthet az egzisztenciális szorongás kezelésében. Az ilyen gyakorlatok segíthetnek elcsendesedni és elmélyedjen a belső világunkban. A meditáció, az ima vagy az érzelmi terápia olyan módszerek, amelyek segíthetnek felfedezni a belső erőforrásainkat és megfejteni a legbelsőbb működéseinket.

A spiritualitás és a meditáció gyakorlása is segíthet az egzisztenciális szorongás kezelésében Forrás: Shutterstock

5. Életcél keresése

Az egzisztenciális szorongás legjobb kezelési módja az életcél keresése. Bármennyire is nehéz, időt kell szánni arra, hogy meghatározzuk a céljainkat, hiszen ezt követően fel lehet építeni egy step-by-step forgatókönyvet. Az olyan tevékenységek, mint az önkéntes munka, az új dolgok tanulása vagy a karrier tervezése segíthetnek felfedezni, mi az, ami valóban fontos számunkra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.