Pattanások és aknék - Ezt ne csináld velük soha!

Forrás: Shutterstock/Elenavolf -
akné magazin pattanás bőrápolás
Rengeteg ember szenved attól, hogy az arcbőrét különböző elváltozások csúfítják el. A pattanások és az aknék ellen sokan alapozóval vagy nyomkodással védekeznek, ami sokkal nagyobb hiba, mint hinnénk - írja a HOT! Magazin. 

Sok tévhit kering az arctisztításról. A szakember szerint a boltokban fellelhető krémek többsége inkább árt, mint használ!

– A krémek zsírosak, ezért csak eltömítik és elzárják a pórusokat. Ezeket mindenféleképpen kerülni kell! – kezdte lapunknak Rácz Éva kozmetikus. – A pattanások és az aknék is az agyalapi mirigy faggyútúltermeléséből fakadnak. A hyaluronsavval tudjuk ezt a folyamatot nagyon jól kitrükközni, mert a savas arcmosók után száraz lesz a bőr, ami ezután arra vár, hogy valamilyen krémet kapjon. A hyarulonsav viszont működőképes, mert az gyulladást is csökkent és nedvességet is pótol. Ez az arcbőr tökéletes kezelője.

Az első kezeléstől látványos a javulás

A szakember szerint mindenki jobban jár, ha hozzáértő emberekre bízza az arcának a tisztítását, de van, akinek már kifejezetten szükséges kozmetikushoz ellátogatnia annak érdekében, hogy ne legyen maradandó a bőrproblémája.

– Ha valaki már azt érzékeli, hogy gyulladt az arcbőrén a pattanás, érdemes szakemberhez fordulnia. Először megállapítjuk, hogy mi a diagnózisa a bőrnek. Miután ezt megtettük, ennek megfelelően személyre szabott kezelést állítunk fel – folytatta Éva. – Az akut gyulladásos akné nagy, lila dudorok formájában jelentkezik. A cisztásat nem szabad nyomkodni, de még tisztítani sem, ugyanis azt csak savas kezeléssel lehet gyógyítani. Különböző savakat kombinálunk, és azt rétegeljük az arcon. Ezek hónapról hónapra összehúzzák és kihajtják a pórusokból a faggyút és a baktériumokat. Az eredmény általában fél év után lesz végleges, de már az első savas kezelés után is látványos a javulás. A kezelés 28 naponta javasolt. Maga a kúra általában egy órát vesz igénybe.

Ha valaki már azt érzékeli, hogy gyulladt az arcbőrén a pattanás, érdemes szakemberhez fordulnia Forrás: Shutterstock/Elenavolf

Különböző problémák – egy megoldás

Sok oka lehet annak, ha valakin jelentkeznek ezek a bőrproblémák.

– Fiataloknál a hormonális változások, felnőtteknél és időseknél pedig a rosacea produkálhat ilyen tüneteket. A rosacea elsősorban arcpírt okoz az elvékonyodott bőrön, ami elfertőződhet. Nagyon akut gyulladt akné esetében vérvétellel is ki lehet mutatni, hogy mi áll a kialakulása hátterében – magyarázta a szakember. – Nem szabad nyomkodni a pattanásokat, mert akkor a baktériumokat visszanyomjuk a bőrszövetbe. A kezelés során egy enzimes arcmosót használunk, ami felpuhítja és kipucolja a pórusokat. Utána dermabráziót alkalmazunk, ami átcsiszolja a bőrt, és kivákuumozza az elszennyeződéseket, majd letisztítja az elhalt hámrétegeket. Az otthoni és az utókezelésnél is nagyon fontos, hogy arcmosót alkalmazzon a páciens. A kezelés végén lezárjuk és lefertőtlenítjük az összes pórust, így a páciensnek nem kell pihentetnie a bőrét. Napsugárblokkolót viszont alkalmazni szoktunk, hogy a napfény ne ártson a bőrnek, ugyanis a gyulladt területek nagyon érzékenyek rá.

Ne nyomkodjunk!

A kozmetikus mindenkit óva int attól, hogy a pattanásokat és a mitesszereket manuálisan nyomja ki.

– A mitesszereket is ugyanúgy ki kell tisztítani, mint a pattanásokat. A nyomkodásból függőség is kialakulhat; ezt mindenképpen igyekezzünk elkerülni! – mondta.

Lelki hatásai is lehetnek

Az arcunk a külsőnk egyik legmeghatározóbb része, így nem csoda, ha valakit lelkileg is rosszul érint, ha elváltozások éktelenítik a bőrét.

– Az akné hatalmas trauma egy fiatalnak, de az idősebb embereknek is. Ha nem megfelelően kezelik, akkor maradandó hegek és nyomok alakulhatnak ki, ami az önbizalmunknak is árthat. Nekünk viszont sikerül nyomtalanul eltüntetnünk őket, feltéve, hogy az otthoni és az utókezelést is az utasításainknak megfelelően végzik

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.