Maria Concetta: egy bátor nő története, aki élete árán lázadt fel a maffia ellen

olasz maffia nők a maffiában Maria Concetta magazin maffia
A maffia-családok élete egy zárt világ, amelybe ritkán kapunk betekintést, hisz itt épp a diszkréció az egyik alap elvárás a családtagok felé. Aki ezt nem tartja be, az az életével fizet, ahogy az Maria Concetta Cacciola-val is történt.

Az olasz maffiaszervezetekbe születő lánygyermekeknek nincs sok választásuk, be kell tartaniuk családjuk szigorú szabályait. Maria Concetta sorsa már a születésekor megpecsételődött, ugyanis a Ndrangheta hatalmas és könyörtelen szervezetébe csöppent bele, melynek neve bátorságot és hűséget jelent és ezt várták el a családtagoktól is. A születendő gyermekeknek nincs választásuk: a fiúk édesapjuk nyomdokaiba lépnek és már az anyatejjel azt szívják magukba, hogyan legyenek kiváló bűnözők, míg a lányok feladata, hogy szolgálják a férjüket és családjukat.

Egyes nőknek még saját bankszámlájuk sincs, nem vezethetnek autót és nem hagyhatják el a házat engedély nélkül. Nincs szabad akaratuk, azt kell csinálniuk, amit kérnek tőlük.

Mivel a klánok nem szerették volna, hogy titkaikra fény derüljön, ezért a lányoknak nem volt szabad választásuk, szüleik jelölték ki számukra jövendőbelijüket, és az sem volt ritka, hogy a saját unokatestvérükhöz kellett férjhez menniük. Ez garantálta a tiszta vérvonalat, valamint néhány esetben az előre megbeszélt házasságokkal rendeztek viszályokat vagy éppen üzleti szövetségeket erősítettek meg. A vérbeli kötelékkel együtt járt a hűség és az omertá, azaz a hallgatás törvénye, mely során elvárták a családtagoktól, hogy egy esetleges hatósági kihallgatás során tartsák a szájukat.

Maria Concetta Forrás: Polizia

Maria Concettára is hasonló sors várt: 12 évesen jegyezték el, 13 évesen ment férjhez és 15 évesen szülte meg első gyermekét. Soha nem lehetett önmaga, soha nem élhette azt az életet, amit szeretett volna.

Ő azonban nem akart ebbe belenyugodni és 30 évesen elhatározta, hogy kitör az aranykalitkából. Gyermekeit hátrahagyva a hatóságokhoz fordult, hogy a vallomásáért cserébe megszabaduljon a családjától és új életet kezdhessen. Azonnal tanúvédelmi programba került, hisz tudták, hogy ha elárulja családja titkait, azért az életével fizet majd.

Maria eleinte élvezte a szabadságot, szerelmi kalandokba bonyolódott, kihasználta, hogy életében először azt tesz, amit csak akar. A hibát ott követte el, hogy ragaszkodott hozzá, hogy gyermekei a szüleinél maradjanak, ez viszont egy alkupozíciót jelentett a család számára. Bár Maria bízott abban, hogy édesanyja megérti a döntését, de nem így történt, sőt, elkezdték őt zsarolni, ha nem tér haza, akkor soha többé nem látja a gyermekeit. Az anyai szív erre nem tudott nemet mondani, Maria beleegyezett, amivel aláírta a saját halálos ítéletét.

Mivel sokat tudott, tudták, hogy veszélyes lehet, ha beszélni kezd, ezért a család becsületének megőrzése érdekében el kellett hallgattatniuk. Édesapja és bátyja mentek érte, majd első útjuk egy ügyvédi irodába vezetett, ahol arra kényszerítették Mariat, hogy vonja vissza a vallomásait, arra hivatkozva, hogy minden hazugság volt, csak szerette volna feldühíteni a családját. Otthonában szinte rabként bántak vele és a nő elkezdett egyre jobban félni. Az volt a terve, hogy fogja a három gyermekét és örökre elhagyja a családját, még egy tiszt is segítette volna ebben, de ez már nem valósulhatott meg. Az előre megbeszélt időpontot lemondta, majd lement a pincébe, ahol savat ivott és pillanatok alatt meghalt.

Forrás: Shutterstock/Chiccododifc

Bár a haláleset öngyilkosságnak volt feltüntetve, a rendőrség átlátott a szitán és letartóztatta a fiatal nő édesanyját, édesapját és testvérét. Maria Concetta bátor nő volt, aki nem akart belenyugodni abba, hogy elvették a szabadságát, de ezért az életével fizetett. Halála sajnos nem egyedi eset, további 10 hasonló ügyben folytat vizsgálatot a rendőrség, az viszont reményt ad, hogy van néhány nő, aki szintén fellázadt maffia családja ellen, tanúprogram alá helyezték és a mai napig életben van.

Ez is érdekelhet: Pupetta Maresca, a szépségkirálynő és maffiafeleség, aki hidegvérrel lelőtte férje gyilkosát

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.