szépségápolás tippek-tanácsok magazin hajszárító
Még mindig nem sikerült megzaboláznod a loboncodat? Hiába kensz rá akármit, száraz, fakó, lelapul vagy éppen száll égbe-világba? Lehet, hogy a hajszárítóddal van a gond...

Egyesek semmit nem csinálnak a hajukkal, mégis dús, fényes és egészséges. Mások kialakítják a hajápolási rutinjukat, babusgatják, védik a tincseiket, mégsem javul a helyzet, és minden erőfeszítésük ellenére töredezéssel, száraz hajvégekkel és kezelhetetlen gubancokkal kell szembenézniük. Az első típusba tartozóak valószínűleg egyébként is mázlisták, és jó géneket örököltek; az utóbbiak hajbaját azonban lehet, hogy a genetika mellett a rossz hajszárító használata (is) okozza. És itt joggal merül fel a kérdés: Létezik jó és rossz hajszárító?

Milyen a jó hajszárító?

Az, hogy kinek milyen a jó hajszárító, nagyban függ attól, hogy milyen céllal és milyen hajon szeretné alkalmazni. Értelemszerűen egy fodrásznak egészen más lesz a „jó", mint egy háziasszonynak, arról nem is beszélve, hogy más lesz „jó" a vékony szálú, a göndör, a sok és a kevés hajnak is. Tehát mindenkinek a saját hajához mérten kell kiválasztania a jó hajszárítót, a döntés előtt azonban mindenkinek ugyanazokat a szempontokat érdemes figyelembe vennie.

Forrás: Shutterstock/Steklo

1. Teljesítmény
Általános tévhit, hogy minél nagyobb egy hajszárító teljesítménye, annál jobb. Ez ugyanis csak akkor igaz, ha a hajszárítás gyorsaságát nézzük, hiszen minél magasabb teljesítményű a hajszárító, annál nagyobb erővel fújja a meleg levegőt, ami valóban csökkenti a száradási időt. Igen ám, de akinek vékony szálú vagy kevés a haja, annak a nagy teljesítményű szárító szanaszét fújja a tincseit, tehát nehéz lesz vele bármilyen frizurát kialakítani, ráadásul nagyobb eséllyel gubancolódnak össze a hajszálak, ami mechanikai sérülést eredményezhet.

2. Hőmérséklet
Ez a tényező kicsit olyan, mint a teljesítmény, tehát sokan hiszik azt, hogy minél magasabb hőfokra állítható a hajszárító, annál jobb. Ez is tévedés, hiszen

a túl magas hőfok roncsolja a hajat!

Szakemberek szerint az az ideális, ha szobahőmérsékletű vagy annál kicsit melegebb levegővel szárítjuk a tincseinket, de az sem árt, ha hideg levegőt is tud fújni a gépünk. A legjobb, ha a hajszárítónk minimum 3 féle hőmérsékletet tud fújni, mert így mi magunk választhatjuk ki, hogy melyik optimális a mi hajunk számára.

3. Technológiák
Manapság már kész csodahajszárítókat kaphatunk, a modern technológiák pedig a hajunk állapotára is jó hatással lehetnek. Az ionos hajszárítók például negatív ionokat hoznak létre, ezek pedig segítenek abban, hogy a haj a szárítás folyamán is megőrizze nedvességtartalmát, ennek következtében pedig a hajunk fényesebb, dúsabb, könnyebben kezelhetővé válik, valamint kevésbé lesz „szöszös".

4. Kiegészítők
Szintén nem elhanyagolható, ha új hajszárítót vásárolunk, hogy milyen kiegészítőket ad a gyártó az alapkészülékhez. Férfiak esetében persze ez általában teljesen lényegtelen, mi nők azonban szívesen kísérletezünk a különféle szárítófejekkel. Ha például hullámos a hajunk, akkor nem árt egy jó diffúzor, ha pedig gyakran formázzuk a tincseinket szárítás közben, akkor egy szűkítő. Ezek mellett azonban akadnak olyan hajszárítók is, amelyek beépített simítófejjel, fésűvel vagy kisebb és nagyobb körkefékkel is rendelkeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.