Ádáz küzdelmet vív Michael J. Fox a Parkinson-kórral, de a betegség megállíthatatlan

Forrás: Getty Images for Tribeca Film Festival/2019 Getty Images/Nicholas Hunt -
betegség Parkinson-kór Michael J Fox Vissza a jövőbe küzdelem
Michael J. Foxnál 1991-ben, 29 éves korában diagnosztizálták a Parkinson-kórt, azóta vív nap mint nap drámai csatákat a Vissza a jövőbe sztárja. Állapota azonban megállíthatatlanul romlik, erről maga a színész mesélt. 

A színész 2020-ban vonult vissza a színészettől, akkor elmondta, hogy már nagyon nehezen memorizálja a szövegeket, ami szintén a merevséget és remegést, koordinációs nehézségeket okozó neurológiai rendellenesség miatt van.

A Parkinson-kór nagyjából 500 000 amerikait érint a National Institutes of Health szerint, ám a szakértők szerint akár egymillióan lehetnek, akik a diagnosztizálatlan betegséggel élnek.

Michael J. Fox Forrás: Getty Images for Tribeca Film Festival/2019 Getty Images/Nicholas Hunt

Michael J. Fox beszélt a Variety-nek a küzdelmeiről, a betegséggel vívott harcáról, miközben azt is elárulta, milyen sérüléseket szenvedett már el a betegsége következményeként.

„Eltörtem a vállamat, a könyökömet, a kezemet. Volt egy fertőzésem, ami majdnem az ujjamba került. Összetürtem az arcomat és eltörtem a felkarcsontomat is" - mondta el a lapnak.

A Vissza a jövőbe sztárja azt is bevallotta, hogy nehéz volt kezelnie a betegséget. Egész életében a mentális egészségével küszködött, és sok személyes veszteséggel kellett megbirkóznia.

Hogy ne szerezzen még több sérülést, Michaelnek a mindennapi életében sok segítségre van szüksége:

„Sokszor vannak körülöttem segítők arra az esetre, ha elesnék, és a magánélet hiányát is nehéz kezelni. Elvesztettem a családtagjaimat, elvesztettem a kutyámat, elvesztettem a szabadságomat, elvesztettem az egészségem. Habozok használni a „depresszió" kifejezést, mert nem vagyok alkalmas arra, hogy diagnosztizáljam magam, de minden jele megvolt" - magyarázta a színész.

Küzdelmei ellenére Michael sok törődést és támogatást kapott szeretteitől, és azt mondja, „élvezi a létezés matematikai problémáit".

„Megbotlom, elesem, összetöröm pár csontomat" - mondta Michael J.Fox, viccesen hozzátéve, hogy „remélem, hogy holnap nem törik el annyi csontom".

A színészt, aki több mint 30 éve él Parkinson-kórral, a betegségéről azt mondta: „szívás", ám ő továbbra is optimista a jövőt illetően - írja a Daily Star.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.