Előzd meg a hajkatasztrófát

haj hajfestés hajszín
Ha nem szeretnél minden hónapban több tízezer forintot fizetni a fodrásznak, otthon is megoldhatod a hajfestést. A Fanny magazin szakértője elárulta a legprofibb trükköket, amikkel tökéletes lesz a végeredmény.

Fejtsd meg a kódokat

Ne csak a dobozon lévő káprázatos hajszínnel tündöklő modellek fotóit nézzük, hanem figyeljünk a színárnyalatra is. A színkódok két vagy három számból állnak, melyek közül a legelső a színmélységet jelöli egy tízes skálán, melyen az 1 a fekete és 10 a nagyon világos szőke hajszín. Az ezt követő számjegyek az adott színárnyalatot határozzák meg jellemzően 1-7-ig terjedő skálán, a hamvas árnyalattól a mattig. Ha pedig 0-s számmal találkozunk, az azt jelenti, hogy a szín természetes, és nincs semmilyen tónusa.

Figyeljünk a sorrendre

Mindig figyeljünk arra, hogy a színek intenzitását a számok sorrendje határozza meg, ezért nem mindegy, hogy egy hajszín például 5.63 vagy 5.36 jelölésű. Ugyanígy a 0-s számnál is lényeges, hogy a másodlagos szám előtt vagy után találjuk-e.

Tárazzunk be!

Nincs annál rosszabb, mint festés közben kifogyni a színezékből! Ha különösen dús hajunk van vagy legalább a vállunkig ér, a biztonság kedvéért vásároljunk egyből két doboz hajfestéket. Az összetevőket üveg- vagy műanyag tálban keverjük össze, mivel a fémtál oxidálja a festéket, ezáltal megváltozhat a színe.

Forrás: Shutterstock/Andrew Angelov

Végezzünk allergiatesztet

Két nappal a hajfestés előtt végezzünk bőrpróbát: kenjünk egy kis festéket egy kevésbé látható bőrfelületre, például a fülünk mögötti részre, hogy kiderüljön, érzékenyek vagyunk-e rá. Erről akkor se feledkezzünk meg, ha új márkát vagy új színt tesztelünk.

Védi a bőrt a festéktől

A hajfesték nyomot hagyhat a bőrön, ami napokig látszik. Első lépésként kenjük be kókuszolajjal vagy zsíros krémmel a homlokot, tarkót, a fül mögötti bőrfelületet, ezzel is óvva ezeket a területeket az elszíneződéstől.

Így lesz foltmentes

Ahhoz, hogy a végeredmény egyenletes, ne pedig foltos legyen, tűzzük fel a hajunkat egy műanyag csipesszel, majd tincsenként, fokozatosan engedjük le, és fessük sávonként. Ha nagyon kétbalkezesnek érezzük magunkat, kérjünk meg valakit, hogy segítsen.

Kerüljük a hajszíneződéseket

Ha csak a hajtöveket festenénk be, akkor ehhez kell választani a megfelelő tónust, hogy az árnyalat egyenletes legyen. Érdemes festés előtt egy mély kondicionálót kenni a hajunk többi részére, hogy amikor lemossuk a festéket, ne színezze át a hajunk többi részét.

Forrás: AFP

Figyeljük az órát!

Fontos, hogy betartsuk a dobozon lévő hatóidőt. Ha a festéket idő előtt lemossuk, a szálak nem tudják tökéletesen felvenni a színt, ha pedig túl későn, akkor előfordulhat, hogy sötétebb lesz az árnyalat, vagy a haj kiszárad.

Zárjuk vissza a kutikulát

Közvetlenül a hajfesték kimosása után vigyük fel a csomagban található balzsamot. Ez a lépés elengedhetetlen, hiszen amellett, hogy hidratálja a vegyi anyagoknak kitett hajszálakat, a kondicionálóval visszazárjuk a kutikulát, vagyis a haj külső rétegét, így a frizuránk fényes és tartós marad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.