Cipőtárolási kisokos: így érheted el, hogy ne legyen káosz az előszobában

cipőtárolás káosz előszoba
A cipőtárolásnál nagyon sok mindent figyelembe kell venni, a használati gyakoriságtól kezdve a cipő formájáig. Meghatározó szempont, hogy a házban hány pár cipő „lakik", hiszen nagyobb család esetében az otthoni cipőkollekció akkor is könnyen elburjánzik, ha praktikusan szerezzük be a darabokat. Ráadásul néha az érzelmi kötődés miatt is ragaszkodunk egy-egy pár lábbelihez. Nem érdekel minket, hogy a cipő már nem jó – esetleg soha nem volt igazán kényelmes –, mert abban mentünk az első randevúra...

Első lépések...

Gyakran a fogas alatt, a földön gyűlnek a különböző méretű lábbelik, mert megérkezéskor ott a legegyszerűbb lehajítani őket. Ez persze nem túl szerencsés eljárás, hiszen sokkal nehezebb megtalálni a keresett cipőt, ha minden egymás hegyén-hátán van, ráadásul a káoszban könnyen meg is sérülhet valamelyik. Amennyiben szeretnénk rendben tartani, első lépésként válogassuk szét őket: döntsük el, melyeket hordjuk állandóan és melyek az alkalmi darabok.

A ritkán használt cipőket nyugodtan pakolhatjuk a magasabbra, a szekrény felső polcára vagy más, nehezebben elérhető helyre.

Szabaduljunk meg a régi cipősdobozoktól, mert ha tizenöt jelöletlen dobozból kell megmondani, hogy melyik rejti a kék pántos nyári szandált, bizony nehéz dolgunk lesz. Könnyen átlátható rendszert hozhatunk létre, ha azonos méretű, átlátszó dobozban, funkció szerint csoportosítva tároljuk a lábbeliket.

Forrás: Shutterstock

A magasban elhelyezett dobozokat lássuk el feliratokkal vagy fotókkal, így azonnal látjuk majd, melyiket kell kibányászni a gardrób tetejéről.

A praktikus fotós megoldást akkor is alkalmazhatjuk, ha nincs módunkban lecserélni a régi papírdobozokat.

A gyakran használt cipőket egy másik szisztéma szerint érdemes csoportosítani: válogassuk szét, hogy mikor, milyen célból vesszük fel őket, így, amikor elindulunk, mindig pontosan tudni fogjuk, hogy melyik szekrényben, melyik „kupacban" találhatók a munkába használt darabok, és hol kell keresni a sportcipőket.

Polcok és méretek

A magas szárú csizmákat egymás mellé sorba állítva, a szekrény alsó polcára érdemes pakolni. A téli időszakban nagy segítséget jelent néhány állítható magasságú vagy kivehető polc, ugyanis ezekkel megfelelő helyet biztosíthatunk az aktuálisan használt különlegesebb daraboknak. Tavasszal, az időjárás változásával visszakerülhet a régi, megszokott polc, így több cipőt tárolhatunk a szekrényben.

A hosszú szárú csizmák esetében mindig figyeljünk arra, hogy ne törjön meg a lábbeli szára; a legegyszerűbb megoldás, hogy újságpapírral kitömjük.

Jól bevált segédeszköz a henger alakú szivacs, amit előzőleg ajánlott szép textillel bevonni.

A magassarkú cipők elhelyezésekor megspórolhatunk némi helyet azzal is, ha a párokat egymással szembefordítva sorakoztatjuk fel: egy sarokkal a fal felé, egy sarokkal kifelé. Beépített szekrénynél egy kihúzható polcos/akasztós rendszert javaslunk, amely kényelmes hozzáférést biztosít minden darabhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.