Így hat a tengervíz a bőrödre - a szakember elmagyarázza, mikor segít és mikor nem

Forrás: Shutterstock/Eleni Mavrandoni -
bőrgyógyászat bőr óceánvíz sóoldat sós víz
Az óceán vizét gyakran gyógyírként emlegetik olyan bőrproblémákra, mint a pattanásos vagy ekcémás bőr, sőt a sebgyógyulást is segíti, ha hihetünk a tapasztalatokra alapozott szóbeszédnek. De mi az igazság? Mindenkire ugyanúgy hat a sós víz? 

Gyógyít, méregtelenít, tisztít - szavak, amelyeket gyakran használnak, ha a tengervízről van szó. Manapság sokan hirdetik az óceán vizének előnyeit, ha bőr- és egészségügyi problémákról van szó; a közösségi médiából is ez folyik, de a nagyobb kozmetikai márkák is meglovagolják a trendet.

Az óceán valóban segít a bőrödnek? Forrás: Shutterstock/Eleni Mavrandoni

De vajon az óceán valóban segít a bőrödnek?

Igen is, meg nem is, mondják a szakértők.

„Valójában nincs sok bizonyítékon alapuló tanulmány, amely az óceán vizének bőrre gyakorolt hatásait vizsgálná" – mondta Dr. Jennifer Holman, a texasi US Dermatology Partners Tyler bőrgyógyásza a Huffington Postnak.

„Ám rengeteg történetet hallottam pácienseimtől, akiknek gyulladásos bőrproblémái vannak, pattanásokkal és hasonlókkal küzdenek, hogy javulást tapasztanak, amikor kiruccannak a tengerpartra, és rövidebb-hosszabb időt töltenek a sós vízben" – mondta Dr. Holman.

Miért tehet jót bőrödnek az óceán? És miért jelenthet problémát másoknak?

Ezzel kapcsolatban a lap több bőrgyógyász véleményét kikérte.

„Az óceánvízben olyan ásványi anyagok találhatók, amelyek jótékony hatással lehetnek a bőrre.
Szóval azt mondom, hogy az óceánvíz számos terápiás előnnyel járhat – de ez függ a bőrtípustól, valamint az óceán vizének állapotától is" – mondta Dr. Elizabeth K. Jones , a philadelphiai Thomas Jefferson Egyetemi Kórház bőrgyógyász adjunktusa, hozzátéve: „Az óceánvíz különösen sok ásványi anyagot tartalmaz, például magnéziumot, káliumot, kalciumot és cinket, és ezeknek valóban lehetnek jótékony hatásai."

Valójában ezen ásványok némelyike – különösen a magnézium – segíthet csökkenteni a gyulladást – magyarázta Dr. Marisa Garshick, a New York-i és New Jersey-i telephellyel rendelkező MDCS Dermatology: Medical Dermatology & Cosmetic Surgery bőrgyógyásza.

„Ezért bizonyos bőrbetegségek, például az ekcéma vagy a pikkelysömör esetén hasznos lehet" - mondta Dr. Garshick.

Holman felhívta a figyelmet egy 2016-os tanulmányra , amely a mélytengeri víz előnyeit vizsgálta, és amely valóban azt állapította meg, hogy csökkentheti a gyulladást.

„Valószínűleg ezt a mélytengeri vizekben található tápanyagok egy részének tulajdonítják" - mondta Dr. Holman.

Dr. Jones azt is megjegyezte, hogy az óceánvízben lévő só hámlaszthatja is a bőrt.

„Megszabadulhat az idővel felhalmozódó érdes bőrtől, eltávolítja az elhalt hámsejteket, és friss, új bőrt biztosít alatta. De a tengerparti homok is hámlasztóként működik" – mondta a szakember, akinek mondatát Dr.Garshick egészítette ki: „Így ragyogóbb és simább lesz a bőr " – tette hozzá.

Ám a szakemberek szerint a tengerparton töltött időben a stresszszintünk alacsonyabb, hiszen nyaralunk, kikapcsolódunk. Ezenkívül a fényterápia is szerepet játszhat a bőrminőség javulásában, tehát a kedvező változások nem feltétlenül a sós víz miatt állnak be.

Elborítja a szemét a természetet, csökkenteni kell az egyszer használatos műanyagok használatát Forrás: Biosphoto/Sergio Hanquet / Biosphoto/Sergio Hanquet

Vannak kevésbé kedvező hatások is

Dr. Angela Lamb , a Westside Mount Sinai Bőrgyógyászati Kar gyakorlatának igazgatója és a Mount Sinai bőrgyógyászati osztályának docense a negatív hatásokra hívta fel a figyelmet:

„Ha lemosás nélkül a bőrfelületen marad, irritáló lehet" – mondta a doktornő, Dr. Jones szerint pedig a nap, a szél, a só és a homok kombinációja problémákat okozhat az érzékeny bőrűeknek, ráadásul szárítja is a bőrt..

Ezekre a problémákra Dr. Jones a zuhanyzást és az azt követő hidratálást javasolja.

Óceánjaink vizei sok helyen szennyezettek

„A környezetszennyezés olyan dolog, amellyel tisztában kell lennünk. Az óceán vize nagy mennyiségű algát tartalmazhat és baktériumokkal szennyeződhet, amelyek növelik a bőrfertőzések és egyéb problémák kockázatát. Amikor a sós víz terápiás felhasználásáról van szó, fennáll annak a kockázata, hogy a természetes állapotában lévő óceánvíz szennyezett" – figyelmeztet Dr. Jones.

Más szóval arra ne számíts, hogy egy tengerparti úszástól rendbejön a bőröd.

„Nem szabad összetéveszteni az óceánvíz előnyeit az első vonalbeli orvosi terápiákkal vagy az orvosi minőségű sóoldatokkal" – mondta Jones, aki szerint nagy különbségek vannak a tiszta óceánvíz és a sóoldat között, amelyeket sebek vagy ekcéma kezelésére szánnak – és nem utolsó szempont az sem, hogy a sóoldatok dermatológiai teszteken mennek át, míg az óceán vizét nem teszteli senki.

Összességében minden bőrproblémával bőrgyógyászhoz kell fordulni - szögezték le a szakemberek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.