Köztudott, hogy nem minden parányi élősködőnek áll szándékában kárt okozni a szervezetünkben, sőt: egyes teremtmények éppen, hogy segítenek fenntartani az egészséges egyensúlyt.

Gyakorlatilag minden ember arcán találhatóak olyan atkák, amelyek a sejtek által kibocsátott faggyúval táplálkoznak. Egy új tanulmány keretében a kutatók a Demodex folliculorum nevű szőrtüszőatka fajra koncentráltak – a mikroszkopikus állatok genetikáját vizsgálták.

Ezek az ízeltlábúak szinte teljesen magányosan élnek, s csak genetikailag hozzájuk hasonló atkákkal párosodnak. A 0,3 milliméter hosszú atkák parányi lábait három egysejtű izom mozgatja, és a legkevesebb fehérjéből épülnek fel a rokonfajok között. Genotípusuk annyira egyszerű, hogy el is vesztették azt a gént, amely a nappali fény hatására történő ébredést szabályozza. Éppen ezért ezek az állatok éjjel aktívak.

Az atkák nem rendelkeznek UV-sugárzás elleni védelemmel, ugyanakkor képesek hasznosítani azt a melatonint, amelyet a bőr éjszaka választ ki.

A legérdekesebb azonban minden bizonnyal ezeknek a kis teremtményeknek a szexuális élete. A hímek felfelé álló külső nemi szerve testük elején található, nagyjából úgy fest, mint az orrszarvú tülke. Emiatt az atkák csak úgy tudnak párosodni, ha a hím a nőstény alá áll, miközben mindketten szőrszálakba kapaszkodnak.

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

Az új vizsgálat azt is felfedte, hogy a korábbi feltételezéssel ellentétben a Demodex folliculorumnak van végbélnyílása. Eddig a szakértők azt gondolták, hogy az állatokban elpusztulásukig halmozódnak az anyagcseretermékek, míg végül felszabadulnak, bőrgyulladást előidézve. A tudósok szerint azonban ettől nem kell tartani: úgy gondolják, hogy az atkák jelenléte a bőrön valójában hasznos, például azért, mert rendszeresen kipucolják a pórusokból a bennük rekedt faggyút – írja az IFL Science.