Bizarr tudomány: apró atkák ürítenek az arcunkra rendszeresen

Forrás: Shutterstock -
bőrgyógyászat atkák bőrprobléma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Köztudott, hogy nem minden parányi élősködőnek áll szándékában kárt okozni a szervezetünkben, sőt: egyes teremtmények éppen, hogy segítenek fenntartani az egészséges egyensúlyt.

Gyakorlatilag minden ember arcán találhatóak olyan atkák, amelyek a sejtek által kibocsátott faggyúval táplálkoznak. Egy új tanulmány keretében a kutatók a Demodex folliculorum nevű szőrtüszőatka fajra koncentráltak – a mikroszkopikus állatok genetikáját vizsgálták.

Ezek az ízeltlábúak szinte teljesen magányosan élnek, s csak genetikailag hozzájuk hasonló atkákkal párosodnak. A 0,3 milliméter hosszú atkák parányi lábait három egysejtű izom mozgatja, és a legkevesebb fehérjéből épülnek fel a rokonfajok között. Genotípusuk annyira egyszerű, hogy el is vesztették azt a gént, amely a nappali fény hatására történő ébredést szabályozza. Éppen ezért ezek az állatok éjjel aktívak.

Az atkák nem rendelkeznek UV-sugárzás elleni védelemmel, ugyanakkor képesek hasznosítani azt a melatonint, amelyet a bőr éjszaka választ ki.

A legérdekesebb azonban minden bizonnyal ezeknek a kis teremtményeknek a szexuális élete. A hímek felfelé álló külső nemi szerve testük elején található, nagyjából úgy fest, mint az orrszarvú tülke. Emiatt az atkák csak úgy tudnak párosodni, ha a hím a nőstény alá áll, miközben mindketten szőrszálakba kapaszkodnak.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Az új vizsgálat azt is felfedte, hogy a korábbi feltételezéssel ellentétben a Demodex folliculorumnak van végbélnyílása. Eddig a szakértők azt gondolták, hogy

az állatokban elpusztulásukig halmozódnak az anyagcseretermékek, míg végül felszabadulnak, bőrgyulladást előidézve.

A tudósok szerint azonban ettől nem kell tartani: úgy gondolják, hogy az atkák jelenléte a bőrön valójában hasznos, például azért, mert rendszeresen kipucolják a pórusokból a bennük rekedt faggyút – írja az IFL Science.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.