3 + 1 tipp a lelki önvédelemhez: ne hagyd, hogy mások feszültsége téged is megmérgezzen

Forrás: Shutterstock -
szakember probléma feszültség stressz önvédelem
Eleged van abból, hogy rajtad csapódik le mások stressze, te pedig védtelennek érzed magad ez ellen? Nos, ez sok mindenkivel előfordul, de most egy szakember a Sunnak elárulta, hogyan lépj hátra, ha közelít feléd a stresszfelhő. 

1. Tudatosíts!

Ha találkoznol egy emberrel, akiből csak úgy árad a feszültség, vegyél pár nagy levegőt és tudatosítsd magadban, mi is történik valójában. Számolj tízig és lélegezz: ne hagyd, hogy rajtad is eluralkodjon a nyugtalanság. A legtöbb esetben neked ehhez semmi közöd, és minden okod megvan arra, hogy nyugodt maradj.

2. Tedd fel a kérdést: kié ez a stressz?

Általában nagyon gyorsan kiderül, hogy bár empatikus lehetsz, ez nem a te problémád, neked nem kell idegeskedned miatta. Nem veheted mindenki gondját a nyakadba, persze, ha segítséget kérnek tőled, és úgy érzed, van rá kapacitásod, lehetsz jó hallgatóság.

Nem veheted a nyakadba mindeki baját. Forrás: Shutterstock

Van, amikor a stressz nem ártalmas - erről itt írunk.

3. Ne hagyd lehúzni magad!

Lehet, hogy épp a barátod az, aki feszültségével időről időre megmérgezi a levegőt. Ha érzelmileg kötődsz az illetőhöz, egy-egy alkalommal teljesen természetes, hogy belevonódsz a problémába, de ha ez rendszeressé válik, adj hangot annak, hogy ez így nem oké, mert teljesen kimerülsz tőle.

4. Beszélj nyugodtan magadról

Ha úgy érzed, háttérbe szorulsz, nyugodtan mondd el, amit érzel. Avasd be a másikat abba, ha neked is nehéz napod volt, így kölcsönösen támogathatjátok egymást. Nem kell, hogy mindig te legyél a befogadó fél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.