Így jelez a test, ha túl sok a stressz

Forrás: Shutterstock -
testi tünetek tünet migrén stressz test Sedacur2022
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A stressz a modern élet velejárója, mondhatjuk, hogy a mindennapjaink része. Van, amikor elviselhetőbb és van, amikor súlyosabb, de folyton velünk van. A folyamatos belső feszültség viszont a testre is kihat. Biztosak lehetünk benne, hogy tartós stressz esetén a testünk is jelezni fog. Ha a következő tüneteket észleljük magunkon, biztos, hogy valamin változtatnunk kell!

Régóta tudjuk, hogy a stressz megbetegít, sőt akár az életünket is megrövidítheti, és mindezt úgy, hogy észre sem vesszük. A mindennapok bedarálnak bennünket, nem figyelünk magunkra, és ha a testünk jelez, azt hisszük, valamilyen betegség okozza a fájdalmat. Nagyon kevesen gondolnak csak arra, hogy akár a stressz is állhat a háttérben.

A test jelez, ha fenyegetést észlel, mert reagál a veszélyekre. Ha túl sok a stressz, a mellékvese kortizolt és adrenalint szabadít fel. A kortizol az első számú stresszhormon, és alapos munkát végez: gyengíti az immunrendszert, valamint az emésztőrendszert. Ha a feszültség tartós az életünkben, nagy eséllyel szellemi és testi tüneteink is lesznek.

A stressz erős migrént is okozhat Forrás: Shutterstock

A túlzott stressznek vannak jól ismert testi tünetei, mint a gyomorfájdalom, szívdobogásérzés, izomfájdalmak. Ezek mellett koncentrációs nehézségek, pánikrohamok és alvászavar jelentkezhet. Továbbá ingerültek, türelmetlenek és rosszkedvűek is lehetünk, ami a környezetünkre szintén kihat.
Vannak azonban kevésbé ismert tünetek is, amelyeknél nem is gyanakszunk arra, hogy a stressz lehet a felelős a kialakulásukért. Ilyen például a reflux, vagy az emésztési zavarok, (puffadás, székrekedés, hasmenés), valamint súlyos esteben a gyomorfekély és egyéb bélrendszeri betegségek. Ilyenkor a testi tüneteket kezeljük, és nem gondolunk arra, hogy a stressz is lehet felelős a kialakulásukért. Hasonló a helyzet a megemelkedett vércukorszint, a visszatérő légzőszervi megbetegedések és a különböző bőrbetegségek esetében, mint például az ekcéma vagy a hirtelen megjelenő akne. Az sem biztos, hogy az erős migrén okát a szemészeten kell keresni, ennek okozója is lehet a stressz. Nőknél kínzó menstruációs görcsök is jelentkezhetnek.

Fontos, hogy oldjuk a stresszt, és hogy ezáltal tehermentesítsük a szervezetünket. Figyeljünk a jelekre, és cselekedjünk azonnal, hogy egészségesebb életet élhessünk.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Feszültség vagy alvászavar esetén segítségünkre lehet a három gyógynövény kivonatát tartalmazó Sedacur forte. Ez a növényi gyógyszer nappal oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és pihentető alvást biztosít. Patikában vény nélkül kapható gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.