Adjuk vissza az edzőruháink frissességét: apró trükkök, amelyekkel búcsút inthetünk a kellemetlen szagoknak

Forrás: Shutterstock -
trükk izzadság edzőruha
Az edzőruhák egy bizonyos idő után kitisztíthatatlannak tűnnek, a szagokat legalábbis lehetetlen teljesen semlegesíteni. Itt van azonban néhány trükk, amikkel ismét frissek és üdék lehetnek ezek a darabok. 

Míg a testünk könnyen fel tud frissülni egy kellemes zuhany után, az edzőruhákban rekedt szagoktól kicsit nehezebb megszabadulni sokszor még azután is, hogy kimostuk őket. Ez egy olyan gyakori probléma, amivel sok rendszeresen edzőterembe járó szembesül, de szerencsére vannak rá jó megoldások.

Ecetes áztatás

Ha nehezen tudunk megszabadulni a szagoktól, akkor próbáljuk ki, hogy edzés után a ruhánkat 20-30 percre ecetes vízbe áztatjuk, majd utána kimossuk úgy, ahogy szoktuk. Az ecet ugyanis természetesen és hatékonyan oldja az olajokat és semelegesíti a baktériumokat.

Forrás: Shutterstock

Közvetlenül edzés után mossuk ki a ruhákat

Nagyon fontos tényező az, hogy ne hagyjuk az izzadt ruháinkat hosszú ideig koszosan. A szag ugyanis főleg a baktériumok miatt alakul ki, amiknek kedvez a nedves környezet. Ha tehetjük, akkor egyből edzés után dobjuk be a mosógépbe. A legrosszabb viszont, amit tehetünk az az, ha az edzőruhát a táskában hagyjuk, amíg ki nem mossuk. Ez penészedéshez is vezethet, aminek még rosszabb szaga lesz. Ha mást nem tehetünk, legalább lógassuk ki őket, hogy megszáradhassanak.

Használjunk speciális mosószert

Míg a szokásos mosószerek könnyedén eltávolítják a szennyeződéseket és a foltokat a hétköznapokon viselt ruhákból, lehet, hogy valami erősebbre lesz szükség az edzőtermi ruhákhoz. A sportruházathoz tervezett mosószerek hatékonyabban távolítják el az izzadságot és az olajat, mint a hagyományos társaik. Lehetőleg a sportruháinknál ne használjunk öblítőt, mert eltömíti a szálakat és jó táptalaj a baktériumoknak.

Vessük be a napfény erejét

Erre főként nyáron van lehetőségünk, de akkor mindenképpen használjuk ki a napsütés baktériumölő erejét. A nedves felsőknek és nadrágoknak egyébként is jót tesz, ha megszáradnak, így azonban két legyet üthetünk egy csapásra: nemcsak a nedvesség szűnik meg, de még frissebbek is lesznek a napfény és a szél hatására.

Nem mindegy, milyen anyagot választunk

A szintetikus anyagok, mint a poliészter, különösen hajlamosak a szagok megtartására, mivel alapvetően műanyagok, amik nem szívják magukba a nedvességet. Tehát az izzadság ott marad, jó táptalajt kínálva a baktériumoknak. Természetesen a nagyobb márkák már kínálnak olyan edzőruhákat, amelyek ugyan szintetikus anyagból készültek, mégis felszívják az izzadságot és frissen tartják annak viselőjét. Ha azonban maradnánk a természetes anyagoknál, akkor választhatunk pamutot vagy bambuszt, ám meglehet, hogy ezekben nem lesz olyan kényelmes a mozgás - írja a Huffpost.

Feszes popsi alig néhány hét alatt - 5 szuper gyakorlat, ami segít

Mai, rohanó világunkban kevés időnk marad saját magunkra, ez pedig a helytelen táplálkozásban és a mozgásszegény életmódban nyilvánul meg leginkább. Pedig tudjuk, hogy az egészséges életmód egyik alappillére a rendszeres testedzés. Íme, néhány gyakorlat, amivel feszesítetjük testünket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.