Ne keverd az alkoholt és az energiaitalt: borzasztó hatásai lehetnek a szervezetre és a viselkedésre

Forrás: Shutterstock -
agresszió hatás viselkedés következmény energiaital
A kutatók felszólaltak, hogy felhívják a figyelmet az energiaitalokkal kevert alkohol fogyasztásának kockázataira.

Nagyon kockázatos energiaitallal keverni az alkoholt - erre figyelmeztetnek a tudósok. Nemcsak a fizikai egészségre gyakorolt hatása miatt veszélyes, de a mentális állapotra és a viselekdésre is. A Clinical Psychology Review folyóiratban megosztottak egy kutatást, amely több korábbi tanulmányt foglalt magába, amelyekben azt vizsgálták, hogy az energiaitalokkal kevert alkohol fogyasztása hogyan hat a 25 év feletti fiatal felnőttekre a fizikai és szexuális agresszió tekintetében.

A verekedés volt a leggyakrabban előforduló következmény, ami mind a 17 vizsgált kutatásban megjelent. Bár az arányok a tanulmányokban eltérőek voltak, amerikai, szlovák és olasz kutatások szerint az alkoholt és energiaitalokat fogyasztó emberek hatszor nagyobb valószínűséggel keveredtek verekdesébe, mint azok, akik tartózkodtak ezektől az italoktól.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Egy 2008-as amerikai tanulmány szerint az energiaitalos alkoholt fogyasztók kétszer nagyobb valószínűséggel "használtak ki egy másikat szexuálisan", mint azok, akik csak alkoholt ittak. Az energiaital ugyanis elfedi azokat a nyugtató hatásokat, amelyek bizonyos mennyiségű alkohol fogyasztása során előjönnek. Ennek az erős keveréknek a hatására az emberek elveszítik az erőszakkal szembeni gátlásaikat.

Azt fontos megjegyezni, hogy nem az italoktól válik valaki erőszakossá, ettől a kombinációtól azonban megszűnnek a gátlások, az alkohol nyugtató tényezőjét pedig semlegesíti az energiatial - vagyis az egyébként is dühkezelési problémákkal küzdő emeberek esetében veszélyes ennek az italnak a fogysztása. Az is világosan kiderült a kutatásból, hogy míg az alkoholos energiaitalt fogyasztó emberek nagyobb valószínűséggel követnek el erőszakos cselekményeket, ők ugyanazt az agressziót mutattak azokon az éjszakákon, amikor csupán közönséges alkoholt ittak. Más szóval, azok, akik energiaital és alkohol keveréket rendelnek, nagyobb valószínűséggel erőszakosak - írja a Daily Mail.

Az azonban többeket is érinthet, hogy az energiaital hatására az italfogyasztási vágy tovább fennáll, kevésbé lehet meghatározni a befolyásoltásgi szintet, valamint a kockázatértékelési készségek is csökkennek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.