Gazdálkodj okosan! Hogyan költsük el jól a havi keresetünket?

költekezés tippek-tanácsok magazin pénzügyi tudatosság takarékoskodás
Minden hónap elején egy újabb kihívás elé nézünk: hogyan költsük el okosan a pénzünket és főleg mire menjen el a keresetünk? Valószínűleg sokan érezik úgy, hogy a pénz egyszerűen kifolyik a kezük közül, szinte elillan, anélkül, hogy tudnák, hová ment. Ismerős a helyzet? Ha igen, de jól jönne ezen a téren némi változás, van egy jó hírünk: akad megoldás a problémára!

A pénzügyek néha meglehetősen furcsák. Miközben egyeseknek természetesen és könnyedén megy a költségvetés megtervezése vagy a spórolás, másoknak ez nem csupán kihívás, de néha kész rémálom is. De mi a titok?

Hogyan találjuk meg az egyensúlyt a költekezés és a felelős pénzkezelés között?

Létezik-e olyan recept, amelyet mindenki alkalmazhat függetlenül attól, hogy pontosan mennyit is keres? A válasz erre egy határozott igen! Bár mindenkinek más-más összeg áll havonta a rendelkezésére, akadnak olyan pénzügyi irányelvek, amelyeket, ha követünk, akkor a magunk szintjén, növelhetjük a pénzügyi stabilitásunkat.
A következőkben egy olyan pénzügyi tervezést mutatuk be, melyeknek segítségével kézben tarthatjuk a havi pénzügyeket.

Kötelező kiadások azok a fizetnivalók, amit egyszerűen ki kell gazdálkodnunk minden hónapban Forrás: Shutterstock/Indypendenz

Hogyan osszuk be a havi keresetünket?

  1. Kötelező kiadások: (50-60%)
    Sajnos az első pont nem kikerülhető és nem is feledkezhetünk meg róla soha, ez pedig a havi, kötelező kiadások. Ide tartoznak az olyan tételek, mint a rezsi, lakbér, telefonszámla, élelmiszer, bérlet/benzin stb., tehát

    azok a fizetnivalók, amit egyszerűen ki kell gazdálkodnunk minden hónapban.

    Jó esetben ez az összeg nem viszi el a fizetésünknek, csupán nagyjából a felét, ha ennél többet kell erre a pontra költenünk, akkor be kell látnunk, hogy több a kiadásunk, mint a bevételünk. Annak érdekében, hogy ezen változtassunk, érdemes szigorúan felülvizsgálni azt, hogy mire és mennyi pénzt fizetünk ki, ha pedig ezen nem tudunk faragni, akkor azt kell megtalálnunk, hogyan növelhetnénk a bevételeinket. Vállalhatunk például másodállást vagy beiratkozhatunk egy tanfolyamra, továbbképzésre, amelynek elvégzése után új lehetőségek nyílhatnak meg a számunkra, hiszen ennek köszönhetően megpályázhatunk egy jövedelmezőbb pozíciót.

  2. Vésztartalék: (10-20%)
    A kötelező költségek kifizetése után a következő legfontosabb dolog, hogy legyen vésztartalékunk! Sosem tudhatjuk, mikor romlik el a mosógép, mikor leszünk betegek, mikor kell a kocsit váratlanul szervizbe vinni, azaz mikor toppan be hirtelen egy-egy nagyobb kiadás. Éppen ezért érdemes minden hónapban egy kisebb összeget félretenni és addig gyűjtögetni, amíglegalább annyi vésztartalékot össze nem szedünk, ami 3-6 havi költségünket fedezi. Gondoljunk erre úgy, mint egy biztonsági hálóra, ami ott van alattunk, ha eljön a viharos idő, például, ha elveszítjük a munkánkat.

  3. Megtakarítás/ befektetés: (10-20%)
    A jövőbeni terveink, álmaink elérése érdekében erről se feledkezzünk meg. Teljesen minden, hogy az álmunk egy saját autó, egy kertes ház vagy egy egzotikus nyaralás, a megtakarítások és befektetések pont arra valók, hogy a segítségükkel elérjük hosszabb távú terveinket!

  4. Személyes fejlődés: (5-10%)
    A személyes fejlődés szintén egy befektetési forma, ám itt saját magunkba fektetünk be. Mit tehetünk ennek érdekében? Egy új könyv, egy érdekes workshop vagy egy tanfolyam mind-mind remek lehetőség, hogy új tapasztalatokat szerezzünk, bővítsük ismereteinket vagy továbbkpezzük magunkat... és

    akár ezáltal több pénzt is keressünk.

    Szóval a magunkba való befektetés, ha okosan csináljuk, bőven megtérülhet a jövőben.

    A személyes fejlődés szintén egy befektetési forma Forrás: Shutterstock/Viorel Sima


  5. Szórakozás: (10-15%)
    Néha kell egy kis kényeztetés! Attól mert tudatosabban állunk a pénzügyeinkhez, nem kell mártírrá válnunk! Mindenki megérdemel időnként egy kis luxust, így a fizetés 10-15%-át nyugodtan költsük olyan dolgokra, amelyek boldoggá tesznek minket, legyen az egy finom vacsora vagy egy szép ruha.

  6. Jótékonyság: (2-5%)
    Ha már stabilabbá váltuk anyagilag, ne felejtsünk el visszaadni valamit a közösségnek vagy az univerzumnak - kinek hogy tetszik. A havi bevételünk egy töredékével támogassunk egy jó ügyet, hiszen a legkisebb adomány is számít ott, ahol szükség van rá, mi pedig sokkal jobban érezhetjük magunkat attól, hogy már adni is tudunk.

A pénzügyi tudatosság nem csupán a havi pénzügyekről szól, hanem arról is, hogy egy biztonságos anyagi hátérrel nyugodtabban és boldogabban élhetünk... arról nem is szólva, hogy a fenti tervezés segíthet, hogy elérjük az álmainkat és közelebb kerüljünk távolabbi céljainkhoz is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.