Hogyan hat ránk a világ legnagyobb hangtálja? A nógrádi Garábon jártunk

interjú rezgés magazin Samsara hangtál
A hangtálterápián a hangtálakból kiáradó tiszta rezgések és frekvenciák segíthetnek, de a testünk öngyógyító folyamatainak beindulásához mélyebb tudatállapotokba kell eljutnunk. A hangtálak segítségével könnyen elérhető az alfa rezonens, de hamar átléphetünk a theta vagy akár a delta tudatállapotba is. Vajon mit nyújthatnak az akusztikus hullámterápiák? A hangtálterápia vagy hangfürdő a hatékonyabb? Hogyan tudják segíteni a test lélek és szellem egységét a hangtálak?

Nem is gondolnánk, hogy Pest megyétől nem messze, a nógrád megyei Garáb településen milyen csoda vár ránk. A festői, kicsiny falu talán legnagyobb ékköve a dombok tetején álló, színes imazászlókkal díszített buddhista emlékkert és meditációs központ, melynek szentélyében található a Samsara hangtál, mely a világ legnagyobbja. Mindezt egy Hong-Kong-ban élő üzletember álmodta meg.

Fotó: Vaskó Tamás

A helyszínre érve rögtön beszippant mindannyiunkat a hely és a 3 és fél tonnás aranyozott Buddha kisugárzása. A kertben nem csak az imazászlók és a különleges növények pompáznak, de a fel-alá szaladgáló pávák is vonzzák a tekinteteket. Az idilli környezet megalapozza a szentély atmoszféráját is.

Mindent a SAMSARA-hangtálról

A SAMSARA-hangtál a világ jelenleg legnagyobb hangtálja. A hangtál megnevezés ez esetben lehet kicsit megtévesztő, hiszen 2018-ban egy harangöntő műhelyben öntötték Innsbruckban, Ausztriában, egy évszázados hagyományokkal rendelkező harangöntő műhelyben. Súlya több, mint 2,5 tonna és átmérője 233 cm. A SAMSARA méreténél és erejénél fogva egy óriási lehetőség arra, hogy a hangtálak gyógyító, ellazító és tudatemelő hatását hallgatója sokszorosan élvezhesse az is, aki hangfürdőre látogat el ide.

Mérete lehetővé teszi, hogy a hangfürdők alkalmával a belsejében is tartózkodhassanak, engedve, hogy mély hangjai és mindent átható rezgései a sejtek legbelsejébe is eljussanak. Érdekessége, hogy azon túl, hogy eredeti, nepáli hangtál recept alapján készült el, beleöntöttek egy kicsi hangtálat is. Így biztosítva a hangtál vonal folytonosságát. A szentély felavató szertartásán pedig Jigthub Rinpoche áldotta meg.

A hangtálterápia egy hivatalosan még nem elfogadott gyógyító eljárás Magyarországon, azonban sokakat vonz, hisz szeretnénk rendben lenni önmagunkkal. Arról, hogy mi is ez a módszer pontosan és mi a különbség a hangtálterápia és hangfürdő között, Varga Zsolt hangtálterapeutával beszélgetett a Life.hu.

Fotó: Vaskó Tamás

,,Ez hatni fog mindenkire"

A hangokkal való gyógyítás teljesen egzakt, ez hatni fog mindenkire, arra is, aki spirituálisan nyitott, de arra is, aki nem.

Nem kell hinni benne. Bizonyított tény, hogy testünk sejtjei minden 40 decibel feletti hanghatásra reagálnak. Az átlagos emberi beszéd hangereje 65 decibel. Az univerzumban minden állandó mozgásban van és minden rezgés. Minden, ami rezeg, az mérhető frekvenciákban és minden, még a legkisebb atomok, részecskék is kibocsájtanak magukból egy rájuk jellemző, speciális, mondhatni „saját" frekvenciát. Nehéz elhinni, de még a gondolatainknak és érzelmi állapotunknak is van frekvenciákban mérhető jellege.

Fotó: Vaskó Tamás

Ez azonban sajnos nem egy állandó és maradandó állapot, éppen ezért fontos, hogy rendszeresen vegyük körül magunkat a hétköznapi életben „jó rezgésekkel". Ne felejtsük el, hogy a pozitív gondolatok és érzelmek is képesek számunkra „gyógyító" rezgéseket, frekvenciákat közvetíteni.

Az akusztikus hullámterápiák tekintetében a kézzel kovácsolt, terápiás minőségű hangtálak a legalkalmasabbak arra, hogy valóban értékelhető eredményeket tudjunk elérni. Ez egyrészt köszönhető a hangtálak speciális felépítésének, formájának, akusztikai jellemzőinek. Másrészt pedig a speciális, minimum 7 fémből álló fémötvözetnek, amely ötvözetben a két legmeghatározóbb fém szimbolikája is kimagasló: ez a réz és az ón.

A hangtálak rezgései simogatóan és lágyan hatnak, mélyre hatolnak, erőteljesen és alaposan oldják a blokkokat, tisztítják a test energetikai rendszerét, persze mindezt csak a megfelelő tematikát és módszert alkalmazó szakemberrel.

Hangfürdő vagy hangtálterápia?

A hangfürdő nem hangtálterápia, a jól kivitelezett hangtálterápia azonban egyben hangfürdő is lehet.

Ez az állapot elérhető számunkra bármilyen meditatív vagy megnyugtató zene hallgatása során, de egyébként minden este lefekvéskor, a mélyalvási fázist megelőzően, agyunk eléri ezt az állapotot.

A szakértő arra is kitért, hogy a hangfürdő során nem kapják meg testünk sejtjei a hangtálakból érkező közvetlen rezgéseket, frekvenciákat, hiszen fizikailag nem tartózkodunk olyan közelségben a hangtálakkal és testünkre sincs helyezve hangtál, mint a hangtálterápia során.

Fotó: Vaskó Tamás

A hangfürdők alkalmával a hangtálakból érkező másodlagos, harmadlagos, sokadlagos rezgéseket kapjuk csak meg, ráadásul számtalan interferálódást követően. Éppen ezért a hangfürdő sokkal kevésbé alkalmas arra, hogy testünk sejtjeit strukturálisan rendezze, mint ahogyan ez egy egyéni hangtálterápián elérhető.

A nyugati vagy keleti módszer a hatékonyabb?

A nyugati és a keleti hangtálas megközelítés különbözősége leginkább ott érhető tetten, hogy a keleti megközelítés olyan tematikára épül, amelynek gyökerei az ősi, védikus tudáson, hagyományokon nyugszanak. Ezt a keleti irányzatok képviselik a testünk energetikai rendszerének tekintetében, nem mellőzve a szimbólumok és divatos szóval élve a szakrális geometriai értelmezéseket sem.

Ellentétben a nyugati megközelítéssel, amely szimplán leginkább csak a rezgés-szint emelésére törekszik. A keleti megközelítés a tudatosságra való rezgés-szintjét kívánja emelni. A keleti megközelítés ezen felül szív (csakra) központú és erősen földelő. A keleti tematika nagyon komolyan veszi a megfelelő energetikai régiókban a megfelelő frekvenciát kibocsájtó hangtálak alkalmazását. A test energetikai rendszerének különböző régióiban és a csakráink által kibocsájtott frekvenciák ismerete ősi tudásokon alapszik.

Fotó: Vaskó Tamás

Válasszunk tudatosan hangtálterapeutát!

Megismerve a hangtálak rezgései által előidézett spontán meditatív állapot előidézésének a lehetőségét, bizony fontos, hogy ebben a tudat állapotunkban milyen szakemberre bízzuk magunkat. Mint ahogyan ezt Zsolt is említette, fontos fokmérő lehet számunkra az, hogy mennyire hiteles egy szakember például annak tekintetében, hogy hogyan hirdeti a módszer eredetét, az elérhető reális hatásokat, mennyire hangolódik rá a mi saját problémánkra, amire megoldást remélünk a hangtálterápia révén.

Dönthetünk aszerint is, hogy a keleti vagy éppen a nyugati szemléletű megközelítést képviseli-e a terapeuta, milyen hangtál-készlettel rendelkezik, hol tanulta, van-e egyáltalán bármilyen ezirányú végzettsége, mióta végzi a tevékenységét, milyen eredményeket tud felmutatni egy-egy adott probléma esetén. Ezek mind-mind fontos információk lehetnek, ne szégyelljük megkérdezni.

Érdemes előzetesen tisztázni azt is, hogy egyéni hangfürdőn fogunk részt venni, vagy egyéni hangtálterápián, mert bizony előfordulhat, hogy ennek a tekintetében sem megfelelően informálnak minket. Fontos a környezet is. Miután a hangtálterápia során fontos a rezgések minősége és milyensége, amely körbevesz ilyenkor minket, ezért nyilvánvalóan sokkal inkább megnyugtató egy nyugodt, csendes, rendezett környezetben élvezni a jótékony rezgéseket.

Az online hangtálterápia sem a legjobb választás, hisz a hangtálakból érkező jótékony rezgések és frekvenciák sejtjeinkbe való bejutása nem tud így megvalósulni.

A hangtál, a terápia vagy éppen a hangfürdő varázsát leginkább személyes részvétellel lehet megtapasztalni. Egy ilyen egyedi élménnyel gazdagodva máris többek lehetünk és jólétünkért is teszünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.