Sziklakert kialakítása 3 lépésben: csináld saját kezűleg!

Forrás: Shutterstock -
sziklakert ültetés kialakítás krókusz gyöngyike
A rideg kövek festői halmazát növényekkel benépesítő sziklakert optimális megoldás lehet a zavaró szintkülönbségek áthidalására is.

1. Hely- és kőválasztás

Szinte kínálják magukat azok a délre néző lejtős területek, ahol nehézkes a fűnyírás. Sík terepen dombot építhetünk, de emelhetünk szárazfalat is. A természetes hatás eléréséhez használjuk a környéken előforduló kőzettípusokat. Kiváló a gránit, a jól alakítható tufa, homok- és mészkő, de ne keverjük őket! A vízelvezetés érdekében készítsünk kavicsos alapot, majd terítsünk rá termőföldet, és egyenként süllyesszük bele a sziklákat. Előbb a nagyokat helyezzük el, és hagyjunk elég helyet az ültetéshez!

A természetes hatás eléréséhez használjuk a környéken előforduló kőzettípusokat. Forrás: Shutterstock

2. Növények

Első lépésként válasszunk a további ültetéshez támpontként szolgáló vezérnövényeket, pl. alacsony termetű örökzöldeket (havasi törpefenyőt, kínai borókát) és cserjéket (törpeazáleát, madárbirset). A párnás növekedésű évelők (pl. pázsitszegfű, pázsitviola, kúszó lángvirág, balkáni és olasz harangvirág) gondoskodnak a színfoltokról. Kis csoportokba telepíthetünk alacsony hagymásokat (hóvirágot, krókuszt, gyöngyikét, botanikai tulipánt, nárciszt), pozsgásokat (varjúhájat, kövirózsát), terjedő talajtakarókat (pl. kőmagcserjéket) és havasi gyopárt, hegyi enciánt is. Ne feledkezzünk meg az illatos kúszó fűszernövényekről (majoránnáról, rozmaringról) sem!

3. Ültetés

Új építésű sziklakert esetén állítsuk a cserepeket az előkészített területre a tervünk szerinti elrendezésben, hogy lássuk, nem kell-e áthelyezni őket. Elsőként a vezérnövények számára ássunk gödröt, majd a fásszárúak és a sziklák közé laza csoportokban helyezzük el a gyorsan összefüggő telepet képező párnás növényeket. A puha kőzetekbe vájt ültetőüregek aljára szórjunk homokot vagy kavicsot, és fúrjunk vízelvezető nyílást is. Nem keletkeznek csúf kopár foltok a tavaszi hagymások elvirágzása után, ha a közvetlen környezetüket párnás növekedésű vagy talajtakaró évelőkkel kitöltjük - írja a Lakáskultúra.

Tipp: Sziklák repedéseiben és szárazfalak réseiben is megélnek a kőtörőfüvek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.