5 gyógynövény, ami kora tavasszal nem hiányozhat a kertedből

tavasz ültetés otthon magazin fűszernövény kert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Évszak tekintetében már nyakig benne vagyunk a tavaszban, azonban az időjárás rendkívül változékony. Míg egyik nap meleg, igazi tavaszias az idő, előfordulhat, hogy másnap érkezik a lehűlés, ami akár havazást is hozhat magával. Ilyenkor sokan még óvatosak a különböző fűszernövények ültetésével kapcsolatban, ugyanis a többségük nem éli túl a hőmérséklet-ingadozásokat, ám vannak olyanok, amelyek növekedését nem befolyásolja egy-két hidegebb reggel. Íme 5 gyógynövény, amit érdemes a kora tavaszi, ingadozó időjárás ellenére is kiültetni a kertbe.

1. Koriander

A koriander alapvetően egynyári növény, de a magvakból könnyen újranövekszik. Szereti a gazdag és jól öntözött földet, viszont arra ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl. A nagy nyári melegtől lehetőleg óvjuk, azonban olyan helyre ültessük, ahol legalább naponta 8 óra fény biztosan éri.

Koriander Forrás: Shutterstock


A koriander kinézete hasonlít a petrezselyeméhez, bármilyen sült húshoz nagyon jól passzol, illetve a savanyúság elengedhetetlen hozzávalója. A leveleit főként az ázsiai konyha használja.

2. Citromfű

A citromfű a menta család szívós évelő tagja. Nem meglepő, hogy ez a finom gyógynövény elviseli a kora tavaszi időjárás őrült napjait. A magok csírázásához legalább 5 °C szükséges, az optimális csírázási hőmérséklete 17-22 °C között van. Vetését 8-10 °C alatti hőmérsékleten nem érdemes elkezdeni. Hótakaró nem okoz kárt benne. Jól tűri a szárazságot.

Citromfű Forrás: Shutterstock


A citromfű levelei salátákhoz, levesekhez, szószokhoz vagy zöldségekhez kiválóak. Ezen felül teák, limonádék ízesítésére is használják.

3. Borágó

A fagyveszély megszűnése után érdemes minél hamarabb elültetni a borágó magját. Ez a gyönyörű gyógynövény száraz vagy közepes nedvességtartalmú, jó vízelvezetésű talajt igényel, a kertben pedig kiemelkedő helyet, ahol van elég tere nagyra nőni. Ne lepődjünk meg, ha a kerten belül több helyen is találkozunk vele ültetés után, ugyanis hajlamos nagyon intenzíven elvetni a saját magjait.

Borágó Forrás: Shutterstock

A borágó leveleit főként salátákhoz, zöldségek mellé használjuk, a virágait pedig desszertek és édességek elkészítéséhez.

4. Kapor

A kapor az egyik közkedvelt növény, ami villámgyorsan nő a hűvös tavaszi talajban és ragyogó ízt ad a különféle ételeknek. Érdemes a fagyveszély után kiültetni a szabadba. A fiatal töveknek megfelel, ha félárnyékos helyre vetjük, később erőteljes napsütésre van szüksége, hogy szépen fejlődjön.

Friss kapor Forrás: Shutterstock

Eleinte kevés öntözést igényel, azonban virágzás idején rendszeresen pótolni kell a nedvességet számára. Lehetőleg gazdag, könnyű, jó vízelvezetésű talajba ültessük.

5. Bazsalikom

A bazsalikom rendkívül szereti a meleget, ezért a szeszélyes tavaszi időjárásba nem érdemes rögtön kiültetni. Akkor működik a legjobban, ha beltérben ültetjük el körülbelül 6-8 héttel az utolsó fagy előtt, és amikor melegedik az időjárás, kiültetjük a szabadba. A bazsalikom egy mediterrán fűszernövény, tehát okvetlenül napsütéses helyre kell ültetned, ahol minimum hat órán keresztül éri a napsütés.

Bazsalikom Forrás: Shutterstock

Természetesen ennél kevesebb fény mellett is életben marad a bazsalikom, de alacsonyabb lesz a levelek illóolaj-tartalma. Az ültetés után a földjét rendszeresen öntözni kell, de kerüld a pangó víz kialakulását, és teljesen kiszáradni sem szabad a talajnak. Tavasszal kéthetente, nyáron pedig akár hetente ajánlott leszedni a leveleit, amelyeket főzéshez tudunk felhasználni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.