Hamarabb meghalhatnak, akik lassan sétálnak: friss kutatás készült a gyorsabb sétatempó előnyeiről

Forrás: Shutterstock -
szívroham élet sétatempó állóképesség gyorsabb séta
Brit kutatók szerint azok az emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg szívroham, rák vagy egyéb okok miatt egy évtizeden belül, akiknek lassabb a sétatempójuk, a gyorsabb séta pedig növelheti az élettartamot és az életminőséget.

Dr. Jonathan Goldney, a Leicesteri Egyetem munkatársa azt javasolja, hogy sétáljunk olyan gyorsan, ahogyan csak tudunk. Így az egészségünket is javíthatjuk és tovább élhetünk.

A múltban végzett kutatások azt is kimutatták, hogy valaki minél többet sétál, annál kisebb a halálozási kockázata. Ez pedig még akkor is igaz, ha csupán napi 5000 lépést vagy kevesebbet tesz meg.

Az Elsevier Progress in Cardiovascular Diseases folyóiratban publikált legújabb tanulmány 391 652, 38 és 73 év közötti brit adatait gyűjtötte össze. Megkérdezték őket, milyen gyorsan járnak – a lassútól a gyorsig, és 12 éven át követték őket. A vizsgált időszakban 22 413 ember halt meg, közülük jellemzően azok, akiknek lassúbb volt a sétálási tempójuk.

Akik gyorsabban és gyakrabban sétálnak, tovább élhetnek Forrás: Shutterstock

A brit nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS) mindent megtesz, hogy a gyaloglást népszerűsítse, mondván, hogy ingyenes és az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy aktívabbá váljunk, lefogyjunk és egészségesek maradjunk. A gyors séta segíthet az állóképesség növelésében, a felesleges kalóriák elégetésében és a szív egészségesebbé tételében.

Az egészségügyi testület szerint nem kell órákat gyalogolni, már egy gyors, tízperces napi séta számos egészségügyi előnnyel jár - írja a Mirror.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.