hosszú élet titka magazin egészséges életmód időskor
Helyes táplálkozás, a dohányzás és a stressz mellőzése. Mint ahogyan azt tudjuk is, többek között ezek is hozzájárulnak az egészséges életmód fenntartásához, így a hosszabb élethez is. Vajon mire kell még odafigyelnünk? Mi a helyzet akkor, ha csak a negyvenes vagy ötvenes éveinkben kapcsolunk?

Egészséges életmódra váltással a 40-es éveikben járó férfiak 23,7 évvel, a nők 22,6 évvel élhetnek tovább - állítja egy friss tanulmány. Vannak ugyanis olyan tényezők, amelyek döntő fontosságúak a hosszabb élet szempontjából.

Forrás: Shutterstock/Rosshelen

A fentiek az amerikai hadsereg egykori tagjain végzett vizsgálatok elemzéséből derülnek ki, amelyet a "Nutrition 2023" nemzetközi konferencián mutatott be egy kutatócsoport Bostonban. Egy másik kutatás a rák kockázati tényezőit helyezte fókuszba ugyanebből a szempontból.

Nyolc meghatározóbb életmódbeli tényező

Az Illinois-i Egyetem Xuan-Mai Nguyen-vezette kutatócsoportja több mint 700 ezer, 40 és 99 év közötti amerikai veterán adatait elemezve nyolc olyan szokást határozott meg, amely az egészséges életmód legfőbb tényezője.

Ezek a fizikai aktivitás, a dohányzás mellőzése, a stresszel való jó megbirkózás, a helyes táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás mellőzése, a jó és rendszeres alvás, a pozitív társas kapcsolatok fenntartása és az opioid fájdalomcsillapítóktól való függőség hiánya.

A legnagyobb kockázati tényezőknek az alacsony fizikai aktivitás, az opioid fájdalomcsillapítóktól való függőség és a dohányzás bizonyult. Ezek mindegyike 30-45 százalékkal megnövekedett halálozási kockázattal járt a vizsgálati időszak alatt. A rossz stresszkezelés, a túlzott alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás és a rossz alváshigiénia egyenként mintegy 20 százalékkal, a jó szociális kapcsolatok hiánya pedig öt százalékkal növelte a halálozás kockázatát.

Életmódváltás: sosem késő

Az egészséges életmódra való áttérés bármilyen életkorban növeli a várható élettartamot.

Forrás: Shutterstock

Az életmód fontos szerepet játszik a rák kockázatának csökkentésében is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a kockázati tényezők közé leginkább az alkoholfogyasztás, az alacsony fizikai aktivitás, az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, a vörös és feldolgozott húsok, a cukros italok, a dohányzás tartozik.

Megállapították, hogy ha a rák kockázati tényezőiről jól tájékozott emberek száma egy százalékponttal nő, akkor átlagosan 0,169 százalékponttal nő azoknak az embereknek a száma, akik tesznek a kockázatok csökkentése érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.