Csökkentheted a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát, ha nem tojást reggelizel

Forrás: Shutterstock/Kaspars Grinvalds -
betegség tojás dió helyettesítés kockázat
Megoszlanak a vélemények a reggeli fontosságáról a dietetikusok körében is, ám egy biztos, a legtöbb ember szereti a reggeli étkezéseket. Sokan közülük tojással indítják a napot, rántotta, tükör-, lágy- vagy főtt tojás, teljesen mindegy, csak legyen. Ám nem biztos, hogy ez a legegszségesebb megoldás, ha a prevenció a kérdés.

A BMC Medicine folyóiratban megjelent új kutatás azonban azt sugallja, hogy talán ideje lenne lecserélni kedvenc tojásainkat valami ropogósabbra, persze csak akkor, ha meg akarjuk védeni a szívünket.

A kutatócsoport megállapította, hogy ha egy tojást egy marék dióval helyettesítünk, azzal akár 17 százalékkal csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Sőt, a cukorbetegség kialakulásának kockázata 18 százalékkal, a korai halálozás pedig 15 százalékkal csökken ezzel az egyszerű lépéssel.

Tojás helyett egy marék dió csökkenti a szívbetegségek kockázatát Forrás: Shutterstock/Kaspars Grinvalds

Javaslatuk szerint a tojást körülbelül 25-28 gramm diófélére kell cserélni ahhoz, hogy kihasználhassuk a fenti előnyöket. Hogy teljesen ki kellene venni a tojást az étrendből, arról nem szólnak az eredmények, de nem ez az első tanulmány, amely arra figyelmeztet, hogy a tojást káros a szívre. Ugyanakkor számos szakértő hangsúlyozza, hogy további bizonyítékokra van szükség ahhoz, hogy érdemi következtetéseket vonhassanak le a tojásfogyasztással kapcsolatban.

Az említett tanulmányban a tudósok „divatos" növényi alapú élelmiszereket vizsgáltak. Az eredmények azt mutatták, hogy nincs haszna a hal és a tenger gyümölcseinek növényi alapú táplálékra cserélésének. Ezenkívül nem volt arra utaló bizonyíték sem, hogy a tejtermékek helyettesítése csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A diófélék azonban a korai halálozás kockázatát, ha csekély mértékben is, de csökkentik a vizsgálat alapján.

Az eredmények azt is kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik 50 gramm feldolgozott húst – ami egy kolbásznak megfelelő mennyiség – hüvelyesekkel, lencsével, csicseriborsóval vagy babbal helyettesítik, 23 százalékkal alacsonyabb a szívbetegség kockázata — írja az Express.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.