A rágózás tényleg segít a fogyásban? A tanulmányok lerántják a leplet erről a mítoszról

Forrás: Shutterstock/David Pereiras -
fogyás rágózás tanulmány rágógumizás magazin
Egyes tanulmányok szerint a rágógumi csökkentheti az éhséget és a sóvárgást, növelheti a teltségérzetet, és - elvileg - abban is segít, hogy kevesebbet együnk. Mégsem jelenthető ki, hogy a rágógumitól lefogynánk.

A rágógumi egyszerű módot nyújt a lehelet felfrissítésére, valamint az íny és a fogak egészségének megőrzésére. Ezzel senki nem vitatkozik. Még népszerűbb lenne a rágó, ha elég lenne néhányat elrágcsálni belőle naponta ahhoz, hogy lefogyjunk. Sokan azt állítják, hogy hatásos, mivel segít megakadályozni a túlevést, csökkenti a sóvárgást, valamint tonizálja az arcizmokat. Vajon tényleg érdemes kipróbálni ezt a módszert?

Vannak tanulmányok, amelyek alátámasztják ezt az elméletet, mégsem szabad azt hinnünk, hogy napi néhány rágógumi elrágcsálásával majd leolvadnak rólunk a kilók.

Önmagában ez ugyanis nem elég ahhoz, hogy lefogyjunk, hacsak nem követjük emellett a csökkentett kalóriatartalmú étrendet

és nem mozgunk rendszeresen. Nézzük, milyen tanulmányok sugallják mégis azt, hogy a rágógumi előnyös lehet a fogyás szempontjából, és miért érdemes bevennünk a tárházunkba.

A rágógumi mérsékelte a nassolnivaló utáni sóvárgást Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot

Csökkenti az éhséget és a sóvárgást

A Rhode Island-i Egyetem kutatása kimutatta, hogy azok az emberek, akik rágóztak, 68 kalóriával kevesebbet fogyasztottak ebédre, és ezt nem kompenzálták azzal, hogy később a nap folyamán többet ettek.

A rágógumi segített a vizsgálatban résztvevőknek abban is, hogy kielégítsék a sóvárgásukat, és ellenálljanak a hizlaló finomságoknak.

Egy másik, a Louisiana Állami Egyetemről származó tanulmány szerint a rágógumi segített az étvágy szabályozásában, 40 kalóriával csökkentette a résztvevők napi bevitelét, és mérsékelte a nassolnivaló utáni sóvárgást.

A rágózás talán legnagyobb előnye az, ha rendszeresen inkább a rágógumiért nyúlunk ahelyett, hogy valami kalóriadúsabbat, például fánkot vagy csokit fogyasztanánk.

Ha hetente egyszer egy zacskó chips helyett rágógumit eszünk, egy év alatt akár két kilót is fogyhatunk.

Bár ezek az eredmények ígéretesnek tűnnek, plusz tudatosság nélkül,

csupán a rágózásból következő csökkent kalóriabevitel továbbra is csekély, és jelentős, hosszú távú fogyást nem fog eredményezni.

Ezen túlmenően egyes tanulmányok azzal érveltek, hogy a rágásnak csekély hatása van az élelmiszer- vagy kalóriabevitelre.

Azonban, ha napi körülbelül 50 kalóriával csökkentjük a bevitelt a rágógumizással, majd egy másik apró életmódbeli változtatást hajtunk végre - például 2%-os tejről 1%-osra váltunk, vagy lépcsőzünk a munkahelyünkön, esetleg egy megállóval előbb szállunk le, és sétálunk hazáig -, könnyen lefaraghatunk napi 100 kalóriát is. Ez pedig egy év alatt akár 10 kiló fogyást is eredményezhet.

Egyes tanulmányok azonban azt állították, hogy a rágógumi csökkentheti a gyümölcsevés iránti vágyat.

Ha ez igaz, az befolyásolhatja az étrended általános minőségét. Ezért előfordulhat, hogy a rágógumi nem a legjobb módja a fogyás támogatására, főleg, ha nem figyelünk különösen oda arra, hogy egészségesen étkezzünk.

Segít több kalóriát égetni

Egyes kutatók azon a véleményen vannak, hogy a rágógumi segíthet további kalóriákat elégetni.

Egyes kutatók azon a véleményen vannak, hogy a rágógumi segíthet további kalóriákat elégetni Forrás: Shutterstock/David Pereiras

Például egy kis tanulmány kimutatta, hogy azok, akik a reggeli előtt és után rágóztak, körülbelül 35%-kal több kalóriát égettek el az étkezést követő 3 órában,

mint azok, akik nem rágóztak.

Egy másik tanulmány szerint az étkezés utáni rágógumi növeli a diéta által kiváltott termogenezist, vagyis az emésztés során elégetett kalóriák számát. De

ezek a számok nem eléggé jelentősek ahhoz, hogy hozzájáruljanak a számottevő fogyáshoz.

Egyes szakértők azzal érvelnek, hogy ha ugyanazt az ételt lassabban esszük, az hatékonyabban növelheti a termogenezist, mint a rágógumi.

Van azonban olyan kombináció, amivel a rágózás csekélyebbnek mondható előnyeit felturbózhatjuk: ha rágózás közben sétálunk, az valóban támogathatja a fogyást. Méghozzá azért, mert segíthet fokozni a pulzusszámot és a járási sebességet, ami viszont növeli a kalóriát és a zsírégetést.

Hasznos vagy sem?

Gondoljunk úgy a rágózásra, mint egy újabb eszközre, amit bevethetünk a fogyás érdekében - egy olyanra, amely segíthet az éhség és a sóvárgás kezelésében, valamint idővel és tudatossággal kalóriadeficithez vezethet.

Az eredmények nem lesznek drámaiak - ahogy egyetlen diétás módszer sem csodaszer.

Az biztos, ha édesség helyett cukormentes rágó után nyúlunk, az mindenképpen kevesebb kalóriát jelent.

Ha azonban ennél is szeretnénk jobbat tenni a szervezetünkkel, akkor tápláló nassolnivalók után kell nézünk, mondjuk zöldségeket fogyasztunk, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, teljes kiőrlésű kekszeket és gyümölcsöket.

Ezek is érdekelhetnek:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.