A szívbetegség jelei, amelyeket könnyen észrevehetünk a lábunkon

tanácsok szívbetegség jel láb
Sokan közülünk tisztában vannak a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegségek tüneteivel, például a mellkasi fájdalommal. Mások azonban kevésbé ismertek és kevésbé nyilvánvalóak. Egy szakértő felfedte, hogy a lábunk valójában a szívünk egészségéről is árulkodhat.

Világszerte a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok, évente közel 18 millió halálesetért felelősek. Ide tartoznak a szívet és a keringési rendszert érintő állapotok, mint például a stroke, a koszorúér-betegség és a szívelégtelenség. Éppen ezért, a figyelmeztető jelek észlelése életmentő lehet.

Ahogy azt Dr. Ram, a TikTokon Good Foot Doctor néven ismert podológus elmagyarázta, öt tünet jelenhet meg a lábon – derült ki az Express cikkéből.

Ha bármilyen fájdalmat érzünk lábunkba, ne hagyjuk figyelmen kívül. Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 megaflopp/Shutterstock. No use without permission./Megaflopp

Duzzanat

Ha a lábunkon ödéma jelentkezik, az azt jelentheti, hogy szívbetegségünk van. Az ödéma az orvosi kifejezés a duzzanatra. Ez azt jelezheti, hogy a szívünk nem működik megfelelően.

Barna vagy sárga elszíneződés

Ha a lábaink barnára vagy sárgára színeződnek, azt hemosiderinnek nevezik. Ez azt jelenti, hogy a vér kiszivárog az apró erekből, az úgynevezett hajszálerekből.

Kék lábujjak

A kék vagy lila színű lábujjak - az úgynevezett cianózis - akkor fordulnak elő, ha az erek elzáródnak, és a szövetek nem jutnak oxigénnel teli vérhez.

Dudorok

A lábujjakon lévő fájdalmas csomók azt jelenthetik, hogy a szív vagy az erek fertőzöttek. Ezeket a csomókat Osler-csomóknak nevezik. Gyakran vörös-lila színűek, fájdalmas középponttal.

Vegyük észre a figyelmeztető jeleket! Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/hireink/szexualkardiologia-hogyan-segithet-a-kardiologus-a-merevedesi-zavaron

Barna elszíneződés

A talpon lévő barna vagy vöröses elszíneződést a Janeaway-elváltozások okozhatják. Ezek az endokarditisz néven ismert szívfertőzés jelei.

A szívbetegség egyéb tünetei a következők:

♦Mellkasi fájdalom, mellkasi szorítás, mellkasi nyomás és mellkasi diszkomfortérzés (angina).

♦Légszomj

♦Fájdalom a nyakban, az állkapocsban, a torokban, a has felső részén vagy a háton.

♦Fájdalom, zsibbadás, gyengeség vagy hidegség a lábakban vagy a karokban, ha a test ezen területein az erek beszűkültek.

A szívbetegség kockázatának csökkentése érdekében táplálkozzunk egészségesen és kiegyensúlyozottan, csökkentsük a telített zsírok bevitelét, rendszeresen mozogjunk, szokjunk le a dohányzásról, csökkentsük az alkoholfogyasztást és figyeljünk vérnyomásunkra is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.