Igazítsd a gyógyulásodat az óra járásához!

betegség a nap cikke egészség kínai gyógyászat gyógymód gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szervezetünk állapota, akárcsak az óra mutatója, állandóan változik. Ennek kapcsán a kínaiak megfigyeléseket végeztek, és megalkották a szervóra elnevezésű rendszert, amely segít nyomon követni, melyik órában melyik szervet érdemes gyógyítani, pihentetni, vagy megdolgoztatni. 

A mostani kutatások is kezdik igazolni, hogy a kínaiak által megalkotott szervóra hasznos és előremutató a gyógyításban. A szervóra-táblázat segít abban, hogy megtanuld és figyeld a testedben végbemenő folyamatok működését. Sok betegséged megelőzheted vagy meggyógyíthatod, ha odafigyelsz a belső ritmusodra. Az önfigyelést érdemes a napi tevékenységeiddel összekapcsolni, mert így beállíthatod, mikor egyél, sportolj, pihenj, vagy fogyókúrázz.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Így használd

A kínai szervórát akkor alkalmazod a legmegfelelőbben, ha a 12 szervezeték aktív és passzív időszaka szerint élsz, vagy legalábbis figyelsz rá. Gyógyításnál az energiát csökkenteni vagy növelni kell, és a megfelelő technikákkal stimulálni vagy tisztítani az adott szervet. Rehabilitációnál a szervezetet pihentetni kell, hogy a regenerálódás a legmegfelelőbben tudjon végbemenni.

Katalin (45)

"Régóta veseproblémákkal küzdöttem, amikor megismerkedtem a szervórával. A rendszer segítségével megtudtam, hogy a veséket este 5 és 7 óra között érdemes stimulálni. A makrobiotikában használt és a vesékre különösen jó hatással lévő adzuki babot megfőztem és ezekben az órákban fogyasztottam el a barna levest, ami sokat segített a gyógyulásban."

Az asztrológia és a szervóra

A kínai asztrológiához úgy kapcsolódik a szervóra, hogy mindkettőben 12-es rendszer van, tehát 12 állatöv és 12 egység. Például éjjel 11-től éjjel 1-ig van a patkány állatjegy, tehát aki abban az órában született, arra a patkány jegy jellegzetességei lesznek jellemzőek: hajlamos lehet például az epepanaszokra, mert ekkor van az epehólyag időszaka a szervórán. Így kapcsolódik össze az asztrológia és az orvoslás egymással. A lép és a hasnyálmirigy órája például délelőtt 9-től 11-ig tart, ekkor indul el az inzulin termelése, ezért ezekben az órákban a legideálisabb az étkezés. Utána 13 órától 15 óráig pihentesd a szervezeted, mert akkor aktivizálódik a vékonybél és emésztődik meg az elfogyasztott étel.

Forrás: www.papikimre.hu
Forrás: www.papikimre.hu

Cser Zoltán, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára:

"A kínai asztrológia és orvoslás mindig összefonódott. Ezek eredetét nagyon nehéz visszavezetni, mert évezredes tudományokról beszélünk. A legtöbb hagyományban a tizenkettesség az idő leírására már nagyon régóta létezik. Ez nemcsak az időben, hanem a testünkben zajló folyamatokra is igaz. 12 periódust és 12 szervet különbözetnek meg. A szervóra arról szól, hogy egy nap alatt a szervek aktivitása milyen módon írja le a teljes kört. Van, aki ezt úgy képzeli el, hogy az adott szerveknek az adott időpontban aktívabb a működése és ezt az orvoslásnál figyelembe is veszik. A másik elképzelés szerint ez olyan, mintha egy órajel menne a szervhez tartozó energiavezetékekben. Mondjuk a gyomor órájában végigmegy az energia az egész testben. A gyomor vezetéke a lábon fut le és ott vannak olyan mesterpontok, amelyeken keresztül a gyomorproblémákat lehet kezelni - például különféle masszázstechnikákkal vagy akupunktúrával."

Így működik a kínai szervóra:

1 és 3 óra között: A máj teljes erővel méregtelenít. Mellőzd az alkohol, vagy más káros anyagok fogyasztását ebben az időszakban.
3-5 óra között: A tüdő aktív, elkezdődik a nap.
5-7 óra között: Vastagbél - A tisztulás és a székletürítés ideje.
7-9 óra között: A gyomor leginkább terhelhető időszaka, reggeli elfogyasztása.
9-11 óra között: Lép, hasnyálmirigy - az idegrendszer teljesítőképessége ekkor a legmagasabb.
11-13 óra között: Szív órája, ilyenkor jó sportolni, délben pedig ebédelni.
13-15 óra között: A vékonybél a legaktívabb, ekkor a legalkalmasabb pihenni, mert ekkor történik az emésztés.
15-17 óra között: A húgyhólyag dolgozik, ezért fogyassz bőségesen cukor- és alkoholmentes folyadékot.
17-19 óra között: A vese dolgozik, ezért ne terheljük mérgező anyagokkal.
19-21 óra között: A keringés a legaktívabb, ilyenkor már nem szabad étkezni, mert nem dolgozza fel a szervezetünk.
21-23 óra között: A Hármas melegítő időszakában fontos, hogy lepihenj és elaludj.
23-1 óra között: Az epehólyag ideje, ilyenkor nehéz az epegörcsöt csillapítani.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.