Használd a közösség felszabadító erejét: az akrojóga csodálatos világa

hajlékonyság testmozgás jóga stresszoldás akrojóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Küzdd le a félelmeidet, élvezd a közösség inspiráló erejét, miközben rengeteg érzékszerved fejlődik, a tested pedig rugalmasabb lesz, mint valaha. Az akrojóga nem csak extrém mutatványokból áll - sokkal több annál. Ismerd meg velünk ennek a mozgásnak a varázslatos világát!

Jógáról már számtalanszor írtunk: hónapok óta megjelenő sorozatunkban olyan pózokat mutatunk be, melyek gyakorlásával rengeteg pozitív hatást érhetsz el a test számos területén. Az akrojóga azonban egy egészen más világ. Kolléganőnk, Kriszta évek óta jógázik, fél éve próbálta ki először az akrojógát. Azt vallja, a benne végbement változás hihetetlen, és nagyon látványos. Így nem is csoda, ha kíváncsiak lettünk erre a különleges jógafajtára.

A könnyednek tűnő hármasban Pálvölgyi Krisztina, Tas Gergely és Elekes Zsolt Fotó: Horváth Ákos

Mi az az akrojóga?

Egy olyan jógatípus, amely vegyíti a cirkuszművészet, az akrobatika, a thai masszázs és a jóga elemeit. A helyes légzés mellett alapeleme a gyakorlás, a kreativitás és a tudatosság. Már az 1930-as években elkezdődött a jóga ilyen módon történő gyakorlása, az akrobatika azonban a 2000-es évek elején lett a szerves része. Az akrojógában egy ember 2-3 másikat tart, és lehet akár 9 fős gúlákat is építeni. Sőt, olyan kompozíciót is össze lehet hozni, ahol több, 2-3 fős akrojóga póz találkozik úgy, hogy a csapatok érintik egymást, de nem tesznek egymásra súlyt, így egy nagyobb alakzatot adnak ki együtt. Ebben a felállásban elvileg bármennyien lehetnek.

Gergő és Péter életében mindig is szerepet játszott a jóga, de amikor felfedezték az akrojóga világát, mondhatni teljesen beleszerettek. Gergő elvégezte az Alternatív Cirkusziskolát, és az akrobatika lett a fő területe. 2008-2011 között leginkább előadásokból élt a Taurin Cirkuszcsoport, a Hippodrom Társulat és az Utcaszínházi Alkotóközösség tagjaként, a jógát pedig főképp rekreációként használta egy-egy könnyebb sérülésből való felépüléshez. ,,Közben létrehoztam egy csoportot, ahol hajnalig tartó akrojameket tartottunk. Nagyon sok olyan technikát fedeztünk fel teljesen spontán, amelyekről később kiderült, hogy külföldön az akrojóga nevű mozgásrendszerhez tartoznak. Ekkor találkoztam F. Tóth Gabival, aki több, nemzetközi akrojóga tanfolyamon volt már túl, és aki végül ezt a letisztultabb, 'felhasználóbarátabb' stílust megismertette velem. Ezen keresztül tudtam a jógához is egy elmélyültebb úton közelíteni" - vallja Gergő. Péter azonban egészen máshonnan került kapcsolatba az akrojógával: ő thai masszőrként dolgozott, és csak terápiás céllal jógázott. ,,Mostanában már érdekelnek az igazán akrobatikus elemek is. Kíváncsi lettem gyakorlás közben magamra, folyamatosan feszegetem a határaimat. Egyébként thai masszázst tanítok, és testszobrászként dolgozom. Az akrojóga számomra inkább hobbi, szerelem."

Ujhelyi Péter két fecskével: Katus Dorottya és Üstöki Klaudia Fotó: Horváth Ákos

Alakformálás és pozitív élet akrojógával

Ez a jógatípus nemcsak fizikai átalakulást jelent, de a lélek és szellem is aktívan részt vesznek a gyakorlásban. A test hajlékonyabb, erősebb, rugalmasabb lesz, ellenállóbb a betegségekkel, depresszívebb hangulatokkal szemben. Fejlődik a koordináció, a testtudat. Először arra készülj, hogy a fordított testhelyzetekben a világ szó szerint a feje tetejére áll, azt sem tudod, hol a fent és hol a lent, örülsz, ha a kezedet, lábadat megtalálod. Második alkalommal a tested már több mindenre emlékszik, alkalmazkodni kezd a feladatokhoz. Ezzel párhuzamosan erősödik az önbizalom, felébred a kreativitás és előjön a gyermeki játékosság. Nyitottabb leszel, általános jó közérzet és jókedv jelenik meg stabilan az életedben. Amellett, hogy jó hatással van az idegrendszerre és a keringésre, a csontritkulást, ezáltal az öregedést is késlelteti.

Jógikus nyugalomban: Huck Anett és Dobai Dani Fotó: Horváth Ákos

De vajon miért más az, ha sok ember együtt végzi a gyakorlatokat, mint az önálló mozgás? Gergő szerint a jógagyakorlás többnyire magányos út, éppen ezért teljesen más az, amikor emberek együtt gyakorolják a pózokat. ,,Megéled, hogy átalakul a tested, megváltozik a gondolkodásod, de mikor mindezt szeretnéd másokkal megosztani, azzal kell szembenézned, hogy mindenki a saját kis buborékjában ül. Az akrojóga egy vágy, hogy együtt éljük át a katarzist, hogy együtt lélegezzünk és kerüljünk át egyik testhelyzetből a másikba. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a gyakorlónak ki kell lépnie a jógaszőnyeg magányából, le kell győznie a félelmeit és fel kell ébreszteni magában a bizalmat önmaga és a másik felé. Az akrojóga egy bizalmon és figyelmen alapuló közösséget teremt, ami óriási érték egy olyan világban, ahol az emberek nagy része a totális elszigetelődés felé tart" - vallja Gergő.

Így kezdd el az akrojógát

Fontos, hogy legyen benned kíváncsiság, nyitottság és elszántság. Mindenképp tarts ki a kezdeti nehézségek ellenére, és a sikerélményre helyezd a fókuszt. Az elején nehéz azt a fajta bizalmat felébreszteni, ami a későbbi fejlődés egyik alapköve, de egy ügyes tanár ezen a szakaszon hamar át tud majd vezetni. Amikor pedig szembesülsz a határaiddal, érdemes őket tiszteletben tartani, elfogadni, majd idővel tágítani.

Erő és hajlékonyság: Hargitay Réka és Elekes Zsolt Fotó: Horváth Ákos

Az ember azt hinné, csak akkor érdemes elkezdenie jógázni, ha minimum a lábait a nyakába tudja tenni, pedig ez egyáltalán nem így van. A gyakorlások során egyre nő a teljesítőképesség, tágulnak a határok, és javul a hajlékonyság. ,,Aki mozgásos múlttal érkezik, annak sok minden adott. Aki nem nagyon mozgott korábban, annak menet közben alakulnak ki a szükséges képességek. Szerencsére megvan a módja a biztonságos gyakorlásnak, ha kell, akár több segítő is körülveheti az embert az összetettebb mozdulatoknál. De a fejlődés elkerülhetetlen! Ez azt jelenti, hogy egy átlagos testű, azaz merev és fejletlen izomzatú ember is viszonylag rövid idő alatt hajlékonyabb és erősebb lesz. Legutóbb egy 50 éves tanítványom ugrásszerű fejlődését csodálhattam meg. Először 45 kilós lányokat is alig tudott megtartani a lábán, harmadik alkalommal meg könnyedén megtartott egy 85 kilós férfit" - meséli Gergő.

Horváth Ákos fotográfus kedvelt fotótémája az akrojóga. Nézd meg a lenyűgöző pózokat megörökítő fotóit galériánkban! Kattints a jobb felső nyíl ikonra a nagyított képekért!

/1411/Az_ak2014111917040

Engem sikerült meggyőzni, egy dolog azonban még izgatott: örök életemben rettegtem a fejenállásoktól és a hasonló testhelyzetektől - egy megmagyarázhatatlan félelem kerít hatalmába, ahányszor csak megpróbálkozom velük. Gergő és Péter azonban eloszlatták a félelmeimet. ,,A félelmek legyőzése az akrojógában nagyon lényeges kérdés. Ez az egyik legterápiásabb hatás, ami szinte észrevétlenül megtörténik a gyakorlás folyamát. A lélek is átalakul és ami már nem kell, ami csak gátol a kibontakozásban, az szép sorban a kukába kerül. A félelmeknek számtalan oka lehet. Ha egyszer jó kezekbe kerülsz, már sokszor mindegy is, mi volt az ok. Nincs már szükség a félelemre és a helyén megjelenik a bizalom. Megtanulod érzékelni a teret magad körül, megtanulsz bízni magadban és a társaidban" - vallja Gergő, Péter pedig hozzáteszi, éppen ezek miatt gyakorolnak csoportosan. ,,Optimális esetben kialakítjuk azt az egymásra figyelő, elfogadó, szeretetteljes terápiás teret a gyakorláshoz, amibe beleereszkedve könnyebben lépünk át ezeken a félelmeken. Ha én elhiszem, hogy megcsinálod, akkor te is könnyebben elhiszed. Elképesztő tartalékokat tudunk mozgósítani ha ezt a nézőpontot szem előtt tartjuk gyakorlás közben."

Balansz technika: Tas Gergely és Pálvölgyi Krisztina Fotó: Horváth Ákos

Kriszta, rovatvezető

,,Aktívan jógázom, és szerettem volna egy jógatáborba elmenni, az akkori tanárom pedig az akrojógát javasolta. Akkor még nem is nagyon tudtam, mi ez a mozgás, és nem is érdekelt különösebben. De végül úgy döntöttem, ez egy új dolog, miért ne próbálnám ki? Aztán beszippantott ez a világ. A fejlődés fél év alatt is szembetűnő, de persze ez azért emberfüggő. Nekem volt egy komoly testtudatom, de az is tény, hogy ha rendszeresen akrojógázik valaki, akkor meglesz a fejlődés eredménye. Az elején rettegtem sok póztól, a magasságtól, az esetleges sérülésektől, de bíznom kellett a többiekben, és leküzdeni a félelmeimet. Ez sikerült is, és most már el sem tudom képzelni nélküle a mindennapjaimat. Ezt ugyanis az élet minden területén kamatoztatni tudom. Sok pozitív visszajelzést kaptam a környezetemtől, szerintük kinyíltam, feloldódtam."

A jóga titka: a tökéletes napüdvözlethttp://www.life.hu/ez-zsir/20131010-a-joga-titka-a-tokeletes-napudvozlet-a-jogaklikk-bemutatja-hogyan.htmlTökéletes vagy és boldog? Ha valami mégis hiányzik, változtass! Ezen a héten egy újabb segítséget adunk a kezedbe a jóga hatalmas eszköztárából: egy egyszerű gyakorlatsort, a napüdvözletet. Tanuld meg velünk!Ez Zsír!--Babát vársz, vagy babát szeretnél? Próbáld ki velünk a kismamajógát!http://www.life.hu/ez-zsir/20141113-jogaiskola-a-jogaklikkel-kismamajoga-ha-babat-szeretnel.htmlMinden jógagyakorlás arra irányul, hogy harmóniát teremtsen. A várandósság különleges időszakában ezt a harmóniát és belső egyensúlyt nem is egy, hanem két (vagy ikrek esetében még több) emberi lényben hozzuk létre. Lágy mozdulatokat végzünk, légzéstechnikákat gyakorolunk, mantrát zengetünk, és a baba már együtt jógázik a mamával.Ez Zsír!--Jógázz a depresszió ellen!http://www.life.hu/ez-zsir/20141109-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazz-a-depresszio-ellen.htmlTermészetes folyamat, hogy a tél közeledtével a hideg és sötétség elől egyre jobban behúzódunk a lakásba, kevesebb találkozót szervezünk, visszavonulunk, és a nyüzsgő, aktív programok helyét a téli melankólia veszi át. A napfény és vitaminok hiánya a kedélyállapotunkra is rányomja a bélyegét és különböző mértékben, de mindenki reagál az évszakváltozásra. Nem mindegy azonban, hogy ez a befelé fordulás milyen mértékű! Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.