depresszió JógaKlikk jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Természetes folyamat, hogy a tél közeledtével a hideg és sötétség elől egyre jobban behúzódunk a lakásba, kevesebb találkozót szervezünk, visszavonulunk, és a nyüzsgő, aktív programok helyét a téli melankólia veszi át. A napfény és vitaminok hiánya a kedélyállapotunkra is rányomja a bélyegét és különböző mértékben, de mindenki reagál az évszakváltozásra. Nem mindegy azonban, hogy ez a befelé fordulás milyen mértékű! 

Nem is gondolnád, mi mindent tehetsz azért, hogy minél többet átments a nyári jókedvedből! Íme, három tipp, amiket érdemes kipróbálnod!

Forrás: Thinkstock

1. Testmozgás hetente többször

Számtalan kutatás szól arról, hogy a testmozgás a depresszió egyik ellenszere is lehet. Bármilyen edzés megfelelő, ha az rendszeres. A jóga persze ebből a szempontból is az egyik leghatékonyabb mozgásforma, hiszen nagyon komplexen hat a testünkre és mentális állapotunkra. Próbáld ki ezt a 30 perces depresszió elleni kriját (gyakorlatsort), ami kifejezetten az idegrendszert stimulálja, lecsapolja belőle a feszültséget. A rázó krija - mert így is nevezik - hatása olyan, akár egy teljes újjászületés!

Life.hu tipp

Gyakorold a kundalini-jógát, ami szintén nagyon hatásos a depresszió ellen. Ebben a videóban megmutatjuk, hogyan csináld!

2. Ügyelj az étkezésre!

A nem súlyos esetekben, tehát amikor orvosi segítség nélkül is pozitív irányba terelhetjük lanyhuló jókedvünket, az étkezés lehet a másik fegyvered. A B-vitaminok fogyasztása hangulatjavító, hatásukra energikusabb, motiváltabb leszel. Az ásványi anyagok közül a magnézium hiánya ingerlékennyé, fáradttá enerválttá tesz, izomgörcsök alakulnak ki, ezért azt is érdemes pótolni. A cink és mangán is elengedhetetlen az idegrendszer egészséges működéséhez. Törekedj rá, hogy az étrended változatos legyen és jó minőségű, tápanyagokban gazdag élelmiszereket fogyassz, amelyek tartalmazzák a fenti összetevőket.

Forrás: Thinkstock

3. Kell egy kis napfény!

Ha megteheted, utazz el melegebb éghajlatra! Szívd magadba a napfényt, ami a depresszió legcsodálatosabb ellenszere. Ha itthon ragadtál, akkor elkezdhetsz gyűjteni egy fényterápiás készülékre. Ez sem olcsó, de bizonyosan elérhetőbb, mint egy repülőjegy a Távol-Keletre. Ha pedig szép, napos idő van, mindenképp mozdulj ki egy kicsit a természetbe, mert ez is feltölt energiával!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.