Életedben nem sportoltál? Itt az ideje, hogy rávedd magad!

Forrás: Thinkstock -
fogyás testmozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A sport számodra fekete lyuk, mert ez idáig képtelen voltál rávenni magad egy kis aktivitásra? Gyűlölted a tornaórát, a suliköröket és még jobban azokat, akik minduntalan azzal dicsekedtek, mennyire hajlékonyak a jóga miatt, a pasijuk pedig imádja a kerek, feszes popsijukat? Hidd el, edzeni sosem késő - vedd rá magad a mozgásra még ma!

Legyen konkrét célod

Ha elhatároztad, hogy itt az ideje sportolni, biztosan azért teszed, mert van célod. Fogalmazd meg magadban, mi az, amiért edzeni szeretnél. Másként kell időt és energiát szánnod a mozgásra, ha fogyni akarsz, ha erősödni, vagy ha csak azért sportolnál, hogy fittebb és energikusabb legyél. Az is fontos, hogy teljesíthető célokat tűzz ki magad elé, és kis lépésekben haladj. Ne hetek alatt akarj megszabadulni 15 kilótól, mert a gyors fogyás gyors hízást eredményez. Tartsd szem előtt, hogy a heti fél-egy kiló súlyvesztés az optimális, és ne feledd azt sem, hogy az edzéstől izmosabb leszel, az izom pedig többet nyom a mérlegen, mint a zsír. Centikben mérd a változást, és a ruháidon, ne kilókban!

Forrás: Thinkstock

Mit mond a szakértő?

Nagy Amarilla gyógytornász, aerobikoktató, gerinctréner nagyon sok embert vett már rá a mozgásra, a rendszeres edzésre. Szerinte az első és legfontosabb dolog tudatosítani a célt. Ha ez megvan, érdemes kipróbálni több edzésmódszert, hiszen mindenkihez más passzol igazán: edzőtermi edzés, csoportos órák, wellness típusú pilates, jóga, táncos órák, spinning... - van miből válogatni! ,,Egy személyi edző is sokban tud segíteni, egy ilyen edzés ugyanis nemcsak arról szól, hogy a fitneszteremben végigmegyünk a klasszikus gépeken. Dolgozunk fitballal, kimegyünk a szabadba, kardiózunk, nagyon sok féle edzéstípust megmutatunk" - meséli Amarilla.

Ne akarj mindent egyszerre!

Sokan követik el azt a hibát, hogy egyszerre akarnak mindent. Pedig fogyni, szálkásodni, szuper állóképességre szert tenni nem egy pillanat műve. Ráadásul a testnek szüksége van arra, hogy fokozatosan szokjon hozzá a terheléshez. Ha korábban nem sportoltál, majd hirtelen mindennap edzeni kezdesz, a sérülésveszély és az immunrendszer legyengülése borítékolható. ,,Ha valaki elhatározza, hogy sportolni kezd, a fokozatosság betartása alapszabály. Emellett nagyon fontos a helyes mozgások, a gyakorlatok szakszerű végrehajtása. Ezért javasolom mindig, hogy legalább a kezdetekben kérjük ki személyi edző véleményét, aki megmutatja, hogyan kell alaposan bemelegíteni, edzés végén nyújtani, és hogyan kell használni például a gépeket" - vallja Amarilla. ,,Jó pár éve tartok edzéseket, így mondhatom, hogy

már az első pár órán látni, ki az, aki tényleg komolyan gondolja, és ki az, aki csak kényszerből edz.

Ők általában pár hét után feladják. Ezt sajnálom, mert ilyenkor nem ez a megoldás, hanem keresni valami olyat, amihez nagyobb kedvvel látunk hozzá."

Ha feladnád, keress másik edzést

Ha futni kezdtél, de időközben rájöttél, gyűlölöd róni a kilométereket, válts mozgásformát. Időbe telik, mire rátalálsz az igazira, de ha megtaláltad és megszereted, nincs is annál jobb dolog. "Volt egy vendégem, akinek az iskolai testnevelésórán kívül nem volt mozgás az életében. Elkezdtünk együtt edzeni, de hamarosan rájött, hogy ő lovagolni szeretne. Azóta is rendszeresen lovagol, én pedig örülök, hogy talált egy olyan mozgásformát, amit tényleg szívvel-lélekkel csinál."

Forrás: Thinkstock

Nincs időd edzeni? Szervezd át az életedet!

Klisé, hogy arra van időd, amire akarsz, pedig így van. Kifogást mindenki találhat, kezdve a sok munkától a gyereknevelésen át a spórolásig. Pedig mindenre van megoldás. Ha otthon edzel, még fizetned sem kell érte, csak úgy, mint a futásért, a gyors gyaloglásért. Az edzőtermek korán nyitnak, így a munka előtti sport is egy opció. Ezen kívül számtalan olyan edzőterem nyílt már országszerte, ahol gondolnak a kisgyermekes édesanyákra, így amíg égeted a kalóriákat, van, aki vigyáz a gyerekre. Ha pedig olyan életszakaszban vagy, hogy egyik opció sem megfelelő számodra, változtass a legegyszerűbb dolgokon: buszozás helyett sétálj be a munkahelyedre, gyalogolj mindennap legalább 60 percet, felejtsd el a liftet, a mozgólépcsőt, hétvégenként pedig túrára fel! Ne feledd, kifogások mindig vannak, de ezeken ideje túllépni!

Ella, 38, újságíró

"Gyerekkoromban az életem része volt a sport. Biciklitúráztunk és nagyokat kirándultunk, aztán a szüleim még alsó tagozatos koromban beírattak teniszezni. Nem mondom, hogy gyűlöltem, főleg, mert nagyon jó társaság volt az egyesületben, de szívesebben maradtam otthon olvasni, vagy lógtam a barátaimmal.

Aztán ahogy egyre több tanulnivalóm lett, így kikopott az életemből az edzés, és bevallom, kicsit sem hiányzott. Harmincéves koromig egyáltalán nem voltam hízékony, és mivel még akkor is millió szórakoztatóbb dolgot találtam az izzasztó edzéseknél, eszemben sem volt elmenni egy terembe. Sőt, röhögtem azokon, akik egy klassz esti borozós beszélgetés helyett edzőcuccal igyekeznek valahová... Később, amikor komoly súlyproblémáim lettek, egy sajtós munka kapcsán nagy duzzogva belekóstolhattam a power plate-edzésekbe. Na, abban is egy jó dolog volt, amikor véget ért, viszont eltökélten jártam egy évig heti háromszor. Boldog voltam, hogy visszanyertem a fiatalkori súlyomat és az állóképességem is sokkal jobb lett.

Ma, a rengeteg ülőmunka mellett már bánom, hogy akkor abbahagytam ezt a mozgásformát, hiszen egy idő után már teljesen beépült az életembe. Azóta folyton tervezem, hogy visszatérek, ugyanis már nem csak látom, de érzem is a mozgásszegény életmódból fakadó hátrányokat. Mindezzel együtt a sport az életemben a szükséges rosszat képviseli. Biztos vagyok benne, ha valaha újra ráveszem magam, hogy formába hozzam a testem, és a józan ész győz a lustaság felett, akkor sem az edzéssel töltött idő lesz a napom fénypontja. Mentségemre legyen mondva, ma már nem röhögök, hanem becsülöm azokat, akik képesek heti több órát sportra szánni, de azt senkinek nem hiszem el azóta sem, hogy jól érzi magát eközben..."

Figyelj a jó dolgokra!

Még ha nem is edzel, akkor is egészen biztosan kívülről fújod a mozgás pozitív hatásait. Edzés közben néha szenvedsz, kicsit mindig meghalsz, ha fekvőtámaszozni kell, és gyűlölöd a hosszú percekig tartó statikus hasizomgyakorlatokat? Ezeken sajnos túl kell lépned. Mindenkinek fáj, egészen biztosan Sarka Kata is megszenvedett a gyönyörű alakjáért, de koncentrálj inkább a célra. Plusz nincs is annál jobb dolog, amikor már szemmel látható rajtad a változás. Amikor már nyoma sincs az integetőhájnak, amikor jó rád az egy számmal kisebb ruha, vagy amikor tényleg úgy áll a popsidon a ceruzaszoknya, ahogy kell. Amikor mindezt megtörténik, a sport és a te kapcsolatod kap egy hatalmas tuningot.

Forrás: Thinkstock

Szigorú diéta nélkül nincs siker?

Ha jelentősebb pluszsúlytól szeretnél megszabadulni, akkor bizony nem elég az edzés - az étrendedre is figyelni kell. Persze eszedbe ne jusson kőkemény, drasztikus, pár száz kalóriás diétákkal sokkolni a szervezetedet, mert egy életre meggyűlölöd majd az egészséges életmódot. Ha a salátákra is nehezen veszed rá magad, akkor is van megoldás - egyszerűen csak figyelj az adagokra. Maradhat a napi ötszöri étkezés, de fogyassz mindig egyharmad mennyiséggel kevesebbet, mint korábban - már ez is látványos változásokat eredményez. Ha pedig elég elszánt vagy, szépen lassan száműzd az életedből a fehér lisztet, a cukrot, és már ezzel nagyon sokat teszel az alakodért.

Tanulj a profiktól!

A Life.hu-n hetente olvashatsz arról, hogyan hozzák magukat csúcsformába a magyar fitneszmodellek. Nekik az edzés az életük, de jól tudják, hogy nincs siker anélkül, hogy odafigyelnének az életmódjukra. Ha kíváncsi vagy arra, ők hogyan csinálják, ITT, ITT és ITT ellesheted a tippjeiket!

A fogyás elhanyagolt kulcsa: csodadiéták helyett serkentsd az emésztésed!http://www.life.hu/ez-zsir/20150324-hasznos-tippek-az-emesztorendszerunk-helyreallitasaert.htmlMegfelelő emésztés nélkül nincs sikeres fogyókúra, ezt pedig nem árt észben tartani. Keveset eszel, de mégsem tudod ledobni a pluszkilókat? Gondold át újra, hol lehet a hiba - törekedj arra, hogy az emésztésed megfelelő legyen. Íme néhány hasznos tipp, amik segíthetnek!Ez Zsír!--Lehet még sokkal hatékonyabb a fogyás - 6 jó tanács edzés utánrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20150303-6-jo-tanacs-edzes-utanra-ezekre-erdemes-figyelni.htmlHa aktívan sportolsz, és fontos számodra, hogy jó formában legyél, akkor egészen biztosan a táplálkozásra is odafigyelsz. Nem mindegy például, mikor és mit eszel az edzés után, ahogy az sem, hogy ha fogyni szeretnél. A következő 6 szabályt érdemes észben tartanod! Ez Zsír!ThinkstockDrasztikus fogyás, felesleges önkínzás - diéták, amiket ne próbálj ki 2015-benhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150116-legrosszabb-dietak-2015-ben-mit-mond-a-szakerto.htmlHa te is fogyókúrás fogadalmakkal indítottad az évet, akkor mostanra juthattál el nagyjából az első mélypontra. Lassan indul be a fogyás? Felejtsd el a drasztikus fogyókúrákat, és még véletlenül se kezdj el nullkalóriás étrendet követni! Hogy miért? Ennek jártunk utána.Ez Zsír!--Almaecet, a tökéletes és megfizethető méregtelenítő - a fogyásban is segít!http://www.life.hu/ez-zsir/20150112-almaecetes-meregtelenites-segit-a-fogyasban-hasznos-receptek.htmlAz almaecet csupán egy gyöngyszem a sok egészséges dolog közül, nem is csoda, hogy mostanában ennyire felkapott lett. Egyre több kutatás számol be a jótékony hatásairól, aminek az eredménye meglepi az embereket. A hozzáértők is csak javasolni tudják - próbáld ki a legszuperebb recepteket!Ez Zsír!--Sikertörténet: 26 kilótól szabadult meg Rideg Richárdhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150120-sikertortenet-26-kilotol-szabadult-meg-rideg-richard-az-ozone-network-musorvezetoje.htmlHa valaki a kamerák előtt kezd dolgozni, óhatatlanul is jobban kell figyelnie a külsejére. Rideg Richárd, a Lifenetwork és az OzoneNetwork műsorvezetője 98 kilósan kezdte a tévés szakmát, mára azonban már egy fitt, sportos férfi vált belőle. Következzen most az ő sikertörténete. Ez Zsír!--Nekik sikerült! Sztárfogyások 2014-benhttp://www.life.hu/ez-zsir/20141205-sztarok-akik-sokat-fogytak-2014-ben-jessica-simpson-missy-elliott.htmlA pluszkilók a sztárokat talán még jobban zavarják, mint bennünket, földi halandókat. A kamerák és vakuk kereszttüzében ők azok, akiknek tényleg oda kell figyelniük az alakjukra, és hírnév ide vagy oda, ez nagyon fárasztó tud ám lenni. Lássuk, kik azok, akik sikeresen zárták 2014-et fogyókúra szempontjából. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.