Jóga az adventi időszakban - fontosabb, mint hinnéd!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk életmód nyújtás mozgás jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok nőben csak a gyermekvárás és a szülés időszakában tudatosul igazán, hogy a teste ki van téve a természet törvényeinek. Másokra az idő múlása, az évszakok változása hat intenzívebben. A jógagyakorlás közben is érhetnek téged hasonló felismerések arról, hogy a természet része vagy, és akkor is hatnak rád a változásai, ha erről néha megfeledkezel!

A jóga megtanít arra, hogyan kerülj a környezeteddel harmóniába.

A folytonos befelé figyelés és önreflexió kialakít egy erős, tapasztalatokra épülő tudást a tested és az elméd működéséről, a külső és belső hatásokról.

Amikor az ember még a természet közelében élt, annak ciklikussága, állandó változása és az ezzel összefüggő emberi munkák időszakokra osztották az évet. Egy-egy időszak betetőzéséből lettek az ünnepek. Rudolf Steiner osztrák filozófus szerint az ünnepek az év és az élet forduló- és csomópontjai, amelyek a világmindenség szellemiségével kapcsolhatják össze az embert.

A keresztény kultúrkörben az advent a várakozás, a csodavárás időszaka, amelyhez – életmódod függvényében – meghatározott tevékenységek kötődhetnek. A meghatározott tevékenységek, a kiszámíthatóság, lassúság biztonságot jelentenek, és egyfajta meghittséget adnak ennek az időszaknak.

Forrás: Thinkstock

Az ünnep is csak úgy lehet teljes, ha hagysz időt a ráhangolódásra.

Más vallások ezt ugyanígy megteszik, hiszen épp a természet változásaira keresik és adják meg a választ. De nem muszáj vallásosnak lenni ahhoz, hogy ezt te is megtedd; elég a saját tevékenységeidet a természet változásaihoz hangolni.

Ahogy az ünnepek keretezik az életedet, a jógagyakorlásodat is úgy érdemes ráépíteni a természet változásaira és a saját ciklusaidra rímelve, időszakokra bontva. Intenzívebb, befelé fordulósabb, dolgosabb, kihívásokkal tarkított, lecsendesedett, pihenős szakaszokra, egy-egy időszak végét megünnepelve, értékelve.

A karácsony előtti advent a visszahúzódás, befelé fordulás, a belégzés időszaka. Elmélkedj ezen, és csinálj gyakorlási tervet a következő hétre, hónapra, évszakra.

Helyezd el ezt az éves gyakorlási tervedben, amelynek legyen egy magasztosabb célja.

Life.hu tipp

A tél közeledtével az alvásigény megövekszik. Ha nem tudsz aludni, vagy csak lecsendesítenéd az idegrendszered, próbálj ki a JógaKlikkel egy 45 perces, otthon végezhető gyakorlatsort – kattints ide!

Jóga minden bajra? De még mennyire!http://www.life.hu/ez-zsir/20151022-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-joga-minden-bajra-jo.htmlHa valaki rendszeres jógázásra szánja el magát, előfordulhat, hogy kiújulnak a betegségei, eddig lappangó bajok kerülhetnek felszínre, sőt, a kapcsolatok vagy a munka is válságba kerülhet. „Azt mondták, hogy a jóga majd segít... Valamit rosszul csinálok, vagy lehet, hogy a jóga nem az én utam?” - teszi fel magának az ember a kérdést, pedig nem erről van szó... Ez Zsír!ThinkstockJóga: több mint sport - ez a titka!http://www.life.hu/ez-zsir/20151001-jogaiskola-a-jogaklikkel-sport-es-joga-mi-a-kulonbseg.htmlA jóga elterjedésének vitathatatlanul jót tett, hogy lekopott róla az elvont, filozofikus máz, és elfoglalta helyét az életünkben, mint 100%-ban gyakorlatias életforma. A jóga, ahogyan a sport is – ha komolyan veszik: életforma. Most arra keressük a választ, mi különbözteti meg a kettőt. Ez Zsír!ThinkstockJógázz a boldog párkapcsolatért!http://www.life.hu/ez-zsir/20150508-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazz-a-boldog-parkapcsolatert.htmlEgy jó párkapcsolatért mindennap újra és újra meg kell dolgozni, ám nem mindegy, hogy mindezt hogyan csinálod. A jóga igenis nagyon sokat tehet a kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatért - most eláruljuk, hogyan!Ez Zsír!ThinkstockHatékonyabban végeznéd a munkádat? Jógázz!http://www.life.hu/ez-zsir/20150724-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-rendszeres-joga-pozitiv-hatasai.htmlNem vitás, hogy a rendszeres mozgás nemcsak a testünkre, de a szellemi képességeinkre is jótékonyan hat. A jóga különösen javítja a munkavégző képességet, felfrissíti az elmét - olvasd el, mire hat még nagyon pozitívan! Ez Zsír!ThinkstockAz életerő irányítása - eláruljuk a jógások titkát!http://www.life.hu/ez-zsir/20150819-jogaiskola-a-jogaklikkel-az-eletero-iranyitasa-elaruljuk-a-jogasok-titkat.htmlSok jógázó a pránajáma gyakorlását eleinte légzőgyakorlatnak gondolja, pedig a prána sokkal több, mint lélegzet: életerő! A légzés irányításával viszont megtanulhatod az életerődet is irányítani – megmutatjuk, hogyan!Ez Zsír!ThinkstockFáradt vagy? Íme, három jógapóz, hogy felfrissítsd magad!http://www.life.hu/ez-zsir/20150410-jogaiskola-a-jogaklikkel-ime-3-jogapoz-vagy-akar-egy-komplett-jogora-hogy-felfrissitsd-magad.htmlFáradt vagy? Kérsz egy gőzölgő csésze kávét? Csábító gondolat, ám ez nem a legjobb megoldás: néhány kurta percre valóban sikerül átverni a testedet, és varázsütésre múlik a fáradtság. Azonban a kávé és még inkább az energiaitalok rövid illúziót keltve tovább merítik a tartalékaidat, nem nyújtanak hosszú távú megoldást, sőt.Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.