A testmozgástól önmagában nem fogyunk le

Forrás: Dreamstime -
fogyás testmozgás kalóriabevitel kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Maga a testmozgás nem mindig elég a fogyáshoz. A Current Biology szakfolyóirat január 28-i számában közzétett kutatás magyarázatot is ad erre a jelenségre: a szervezetünk alkalmazkodik a nagyobb aktivitási szinthez azért, hogy az emberek még nagyobb mértékű testmozgás esetén se égessenek feltétlenül több kalóriát.

A különböző intenzív edzésprogramokat kezdő fogyókúrázók gyakran tapasztalják azt, hogy néhány hónap múlva lelassul (vagy akár visszafordul) a testsúlycsökkenésük. Széles körű komparatív vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a rendkívül aktív életmódot folytató emberek hasonló napi energiafelhasználással rendelkeznek, mint az inkább ülő életmódot folytató emberek.

Forrás: Dreamstime

A City University of New York kutatói Herman Pontzer vezetésével ezt a kérdést vizsgálták meg alaposabban, és ehhez több mint 300 férfi és nő energiafelhasználását és aktivitási szintjét mérték egy hétig. Az összegyűjtött információik alapján kiderült, hogy a testmozgás gyenge, de mérhető hatást gyakorol a napi energiafelhasználásra. A további elemzések azonban azt is kimutatták, hogy ez a minta csupán a testmozgási spektrum alsó felébe tartozó emberek esetében volt igaz. A mérsékelt aktivitási szinttel rendelkező emberek valamelyest nagyobb, körülbelül 200 kalóriával több napi energiafelhasználással rendelkeztek, mint a leginkább ülő életmódot folytató személyek. Azoknál a személyeknél azonban, akik a mérsékelt aktivitási szint fölött álltak, az energiafelhasználása tekintetében nem tapasztaltak semmilyen hatást a plusz testmozgás következtében.

"A fizikailag legaktívabb emberek ugyanannyi kalóriát használtak fel naponta, mint azok, akik csak mérsékelt fizikai aktivitást végeztek"– mondta Pontzer.

A kutatók az adatok alapján úgy vélik, ideje elvetni azt az elméletet, hogy a több testmozgás mindig több kalória elégetését jelenti. Valószínűleg van a testmozgásnak egy „érzékeny egyensúlya”: a túl kevés testmozgás miatt egészségtelenek leszünk, ha viszont túl sokat mozgunk, a szervezetünk jelentős ellensúlyozást végez az alkalmazkodás érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.