Most vagy soha! Így vágj bele a fogyókúrába

Forrás: Giphy -
diéta fogyás Nyár bikini egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Habár az időjárás még mindig nem mutatja napos oldalát, egyértelműen közeleg a tavasz és a nyár, vele a bikiniszezon. Sokaknak ez jelenti a legnagyobb motivációt, hogy formába hozzák magukat, pedig az életmódváltásnak csak egy pozitív következménye a szép alak a jó közérzet és az egészség után. Ezúttal azoknak adunk tippeket, akik most döbbentek rá, hogy szeretnének változtatni, és nyárig jó formába kerülni.
  • 1. Növeld meg a folyadékbevitelt

Az első lépéseket az étkezéssel kapcsolatban kell megtenni. Ezt is érdemes azzal az apró és talán jelentéktelennek tűnő részlettel kezdeni, mint a folyadékbevitel növelése. Pedig ez elképesztően fontos. Egyrészt ha elegendő mennyiséget iszol, ami egy átlagos napon 2 liter - edzős napokon ez egyértelműen több lesz -, akkor ezzel az étkezéseid mennyiségét is szabályozod. Nem véletlen, hogy étkezések előtt is ajánlják egy-két pohár víz elfogyasztását, ez ugyanis segít emészteni, és nem is tudsz ezután olyan sokat enni, mert a víz eltelíti a gyomrodat.

Másrészt a víz felel az anyagcseréért és a vérkeringésért, a méregtelenítésért és testünk hőszabályozásáért is. De a szép bőrnek is elengedhetetlen feltétele testünk belső hidratálása, ráadásul az esetek túlnyomó többségében a fáradtságot és a fejfájást éppen a dehidratáltság okozza. Ha mindennap elég vizet innánk, a méreganyagok hamar kiürülnének a szervezetünkből, sokkal fittebbek, energikusabbak lennénk.

A víz felel a méregtelenítésért is Forrás: giphy.com

3 ok, amiért a diéta helyett életmódváltásba kezdj

Szerintünk az a jó diéta, ami rávezet arra, hogy az életmódváltásnak van egyedül értelme. A diétának viszont semmi. Hogy miért? Íme, három ok!

  • 2. Rakj rendet a konyhában

Egyes helyeken 80-20, máshol 70-30 szabályként olvasható az étkezés és testmozgás arányainak meghatározása. Ez azt jelenti, hogy az életmódváltásnál 80/70 százalékban tudsz az étrendeddel változtatni a maradék pedig a testmozgásé. Egyértelmű, hogy a fő hangsúly tehát az étkezésen van, de fontos tudni, hogy mozgás nélkül így sem tudsz jó eredményt elérni.

Tanulmányok kimutatták, hogy a rendetlen konyhával bíró emberek sokkal többet nassolnak: már ezért is megéri rendet tartani. Másrészt csak azt nem eszed meg, amit nem tartasz otthon. Ha már megvetted a nassolnivalókat, az nagy valószínűséggel el fog fogyni, azaz rendszerezni kell a konyhát. A maradék édességet esetleg vidd be a munkahelyedre, ha legalább megosztod másokkal, kevesebbet fogsz belőle enni. Nemcsak a nassolnivalók, a tartós élelmiszerek háza táján is érdemes rendet tenni, például a hagyományos búzalisztet le lehet cserélni teljes kiőrlésű, zab-, kókusz-, csicseriborsó- és hajdinalisztre. A különböző gabonáknak is adj helyet, mint a vöröslencse, a csicseriborsó, hajdina, a köles és az árpa. Ezzel együtt érdemes böngészned az egészséges recepteket kínáló oldalakat is, hidd el, egy egészen új világ fog kinyílni a számodra.

Fogyókúra alatt is lehet finomakat enni - zabból készült palacsinta Forrás: Shutterstock
  • 3. Keresd a rostos ételeket és lassú felszívódású szénhidrátokat

Az étkezés kapcsán két általános, fontos tudnivaló van. Egyrészt ahhoz, hogy az anyagcseréd megfelelően pörögjön, nagyon fontos a rostos ételek bevitele. Azt sem árt tudni, hogy ha sok rostosat eszel, viszont nem iszol elég folyadékot, akkor éppen az ellenkező hatást éred el vele. Ha viszont jól csinálod, akkor az anyagcseréd hálás lesz érte.

A másik igencsak lényeges dolog a szénhidrátokkal kapcsolatos. A szénhidrát nem egy ősi ellenség, valójában nagy szükség van rá, csak az nem mindegy, hogy milyen formában visszük be. A sok cukros, és a gyors felszívódású szénhidrát hirtelen megemeli a vércukorszintet, így egy ideig kellemesen pörög tőle az ember, de nemsokára fáradt, lassú, enervált lesz. A lassú felszívódású szénhidrát ezzel ellentétben nem okoz ilyen jellegű vércukorszint-emelkedést, így kiegyensúlyozott, energikus lehetsz tőle.

  • 4. Ne feledd a motivációt

A motivációról nem lehet eleget beszélni. Hiszen a belső késztetés nélkül aligha lehetne hosszútávon tervezni bármit is. Ez az egészséges életmóddal, az életmódváltással is így van. Ha nem tudatosítod magadban nap mint nap, hogy miért szeretnél változtatni, akkor nem biztos, hogy elég erős leszel hozzá.

Motiváld magad minden nap! Forrás: Giphy

A motiváció megtartásának öt lépése

A siker alapja a motiváció. A motiváció azt jelenti, hogy mindig a szemed előtt lebeg a cél. Tudod, hogy miért kezdtél bele a fogyásba, a diétába, a testmozgásba, és tudod, hogy mi a végső célod mindezzel. Motiváció nélkül nincs győzelem!

  • 5. Mozogj

Ugye nem is kérdés, hogy a mozgás nem maradhat el, ha szeretnél egészséges, vagy éppen formás lenni. Ha kezdő vagy, akkor ne várd, hogy már a legelső héten háromszor egy-másfél órát fogsz mozogni, és nem is feltétlenül kell a konditeremben kezdeni. Ha szépen fokozatosan szoktatod hozzá magad, akkor a kötődés a sport iránt is ki fog alakulni szépen lassan: rá fogsz érezni, hogy feltölt és energiát ad. Ha először hetente egyszer vagy kétszer sétálsz egy nagyot, már az is több, amit eddig megtettél. Ezután már lehet kocogni vagy intervall futással kísérletezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.