A legrosszabb reggelik fogyókúrázóknak

Forrás: Shutterstock -
diéta életmódváltás reggeli fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Talán már mindenki számára egyértelmű, hogy a fogyókúra nem egyenlő a koplalással. Fogyni csak úgy lehet, ha megadod a szervezetednek a szükséges tápanyagokat, tudatosan és jól étkezel. Kezdjük most a reggelinél, és vegyük sorra a legnagyobb hibákat.
  • Csak kávé

Habár kifejezetten ajánlott a reggeli kávé, nem ér fel egy komplett reggelivel. Először is nagyon jót tesz, ha még a kávé előtt inkább egy pohár vízzel indítod a reggelt. Ezután pedig egy tartalmas reggelinek kell következnie, hogy véletlenül se éhgyomorra hörpintsük fel a kávét. Ez ugyanis nagyon káros a gyomrunkra nézve: túlzott savtermeléshez vezet, ami hosszú távon refluxot, gyomorégést okozhat.

Az éhgyomorra megivott kávé káros a gyomrunkra nézve Forrás: Shutterstock
  • Reggelizőpelyhek

A legtöbb reggelizőpehely semmiféle tápértékkel nem bír, ráadásul rengeteg cukrot tartalmaz. A reggeli müzlik helyett készíts inkább zabkását. Nagyjából egy perccel több idő összedobni, mint a müzlit kiönteni egy tálba, a pozitív hatásai pedig felülmúlhatatlanok. A zab egyrészt tele van rosttal, ami a jó anyagcsere alapja a víz mellett. Másrészt annyiféle variáció készíthető belőle, hogy soha nem lehet ráunni. Hogy csak az édes változatokról beszéljünk, mehetnek bele gyümölcsök, magvak, étcsoki, mogyorókrém, kókuszcsipsz, aszalványok (lehetőleg cukormentesek).

  • Péksütemény

Ha azzal tudod le a reggelit, hogy útközben gorsan bekapsz valamit, azzal borítékolható, hogy nem jársz jól. Innen ugyanis egyenes út vezet a tömegével elérhető péksüteményes helyekig, ahol nagyon ritka az egészséges alternatíva. A finomított lisztből készült pékáruk lényegében tele vannak cukorral, fogyasztás után alaposan megdobják a vércukorszintet, amitől egy-két óráig kifejezetten energikusnak érezzük magunkat, aztán amikor leesik a vércukorszint, enerváltak, fáradtak leszünk. Ez egy ördögi kör, amiből érdemes kiszállni. Éppen emiatt ajánlják a lassú felszívódású szénhidrátokat, amilyen a zab is, mert azok nem okoznak ilyen jellegű ingadozást.

A finomított lisztből készült pékáruk tele vannak cukorral Forrás: Shutterstock
  • Előrecsomagolt élelmiszerek

Sokféle előrecsomagolt reggelit lehet kapni. Legyen szó akár szendvicsekről, péksüteményekről, de már a zabkását is árulják instant verzióban. Ezek az úgynevezett feldolgozott élelmiszerek általában sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, de még ha ki is fogsz egy cukormentes változatot, ott van a rengeteg adalékanyag, a stabilizátorok, a térfogatnövelő, tartósító- és emulgeálószerek, amiket jobb messzire elkerülni. Szánj inkább több időt a reggeli elkészítésére, hosszú távon nagyon is megéri. Ne feledd, az vagy, amit megeszel.

  • Gyümölcslevek

Egy pohár gyümölcslé legurítása sem mondható tartalmas reggelinek. A hozzáadott cukrokról ebben az esetben is beszélnünk kell, de egy hozzáadott cukroktól mentes rostos ital sem tartalmaz minden tápanyagot, amire reggel szüksége van a szervezetnek. A rostokon és a vitaminokon kívül például a fehérjebevitelre is oda kell figyelnük. A reggeli elkészítésében motiváljon az a tudat, hogy akik jól étkeznek reggel, azok kisebb eséllyel hajlamosak a napközbeni nassolásra és az elhízásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.