Fekvőtámaszaid elárulják, milyen egészségi állapotban vagy

Forrás: Pixabay -
fekvőtámasz egészség sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemrég a Harvard Egyetem munkatársai készítettek egy kutatást, amelynek eredményei a JAMA Network Open folyóiratban jelentek meg. A vizsgálat szerint abból, hogy hány fekvőtámaszt tudsz lenyomni, sok minden kiderülhet a szív- és érrendszered állapotáról.

A vizsgálatokat 10 éven át végezték 1104 tűzoltó ellenőrzésével, a férfiak átlagosan 39,6 évesek voltak, az átlag BMI-jük 28,7 volt. A kutatás azon résztvevőinél, akik legalább 11 fekvőtámaszt meg tudtak csinálni, jóval kevesebb kardiovaszkuláris probléma adódott, mint akik egyáltalán nem tudták a feladatot végrehajtani. Akik 21-re is fel tudták tornázni ezt a számot, azoknál negyedére csökkent a szívbetegségek miatti elhalálozás rizikója, akik pedig 40 szabályos fekvőtámaszt is megcsináltak, azoknak gyakorlatilag semmi okuk aggódni: a szívbetegségek kockázata náluk mindössze 3 százalék. Az, hogy a nőknél mi az ideális szám, nem mérték – ír a kutatásról a runnersworld.hu.

Forrás: Pixabay

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.