Embertpróbáló világcsúcskísérlet előtt Szőnyi Ferenc: 20-szoros Ironman versenyen indul

Szőnyi Ferenc világcsúcs Ironman
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szőnyi Ferenc ultratriatlon világbajnok mindig újabb és újabb, a hétköznapi ember számára felfoghatatlan megmérettetésekre nevez be és többségüket meg is nyeri. A Racemachine becenevet méltán viselő komáromi sportoló októberben újabb versenyen indul, amivel az emberi teljesítőképesség határait feszegeti.

A legek embere, Szőnyi Ferenc a BioTechUSA sajtótájékoztatóján jelentette be következő nagy versenyét, és rekorddöntési kísérletét. Ferenc a hihetetlen távok teljesítéséről híres, amik persze a legextrémebb körülmények között zajlanak, hidegben és melegben, hegyen és völgyön, vízen és szárazföldön.

Csupán 43 évesen kezdett el sportolni, most, 55 évesen pedig jobb formában van, mint valaha. Az elmúlt 12 évben az egész világot lenyűgözte. A nagyközönség leginkább a Himalájában megrendezett, a világ legkeményebb ultrafutó versenyének tartott The Hell Race kapcsán jegyezte meg a nevét. A 480 km-es futóversenyt kétszer – két egymást követő évben – is egyedüliként teljesítette, másodjára ráadásul 4 órával meg is javította az eredményét.

Szőnyi Ferenc a Himalájában megrendezett futóversenyt egyedüliként teljesítette Forrás: Facebook/Szőnyi Ferenc - versenynapló

Egyetlen ember teljesítette a világ legkegyetlenebb futóversenyét: a magyar Szőnyi Ferenc


Kimondani is hihetetlen, nemhogy még végigcsinálni: ez jutott először eszünkbe Szőnyi Ferenc teljesítményéről, aki a világ legembertpróbálóbb terepfutó versenyén ért egyedüliként célba. A magyar ultratriatlon világbajnok 480 km-t teljesített a Himaláján, a 10 ezer méteres szintkülönbséget is leküzdve. Olvasd el korábbi cikkünket!

Ferenc egyfajta csodaként tekint késői pályafutására és különleges fizikai adottságaira, amit mindaddig szeretne kiaknázni, amíg az idő engedi, amíg elég erősnek és bátornak érzi magát. Az ultrasport fejedelme a 2019-es évre a triatlont tűzte zászlajára, az egész évet ennek szentelte, azért, hogy októberben elindulhasson az idei év csúcsversenyén, a mexikói Leonban megrendezésre kerülő Decaultratri World Cup-on.

Embertpróbáló világcsúcskísérlet előtt Szőnyi Ferenc, 20-szoros Ironman versenyt szeretne megnyerni Forrás: Szőnyi Ferenc

Itt egy 20-szoros Ironmant szeretne megnyerni, és megkísérli megdönteni a litván Vidmantas Urbonas által még 1998-ban felállított 437:21:40-es világcsúcsot. Október 5-én reggel 7.00 órakor rajtol el a 76 km úszásból, 3 600 km kerékpározásból és 844 km futásból álló verseny, melynek szintideje 28 nap.

Nem mellékes információ, hogy ezt a kihívást a Racemachine 2010-ben már teljesítette, sőt meg is nyerte, így immáron másodjára vág neki annak, ami saját bevallása szerint a legnehezebb verseny volt az életében. Ha sikerül elérnie a kitűzött célt, úgy az egyedüli sportoló lesz a világon, aki kétszer is teljesített 20-szoros Ironman, azaz dupla deca versenyt.

Szőnyi Ferenc másodjára vág neki annak, ami saját bevallása szerint a legnehezebb verseny volt az életében Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 18 induló a medencében kezd, a 76 km-es úszással, ami mindent eldönt. Ez ugyanis olyan megterhelés a szervezet számára, mely után rendkívül küzdelmes és fájdalmas kerékpározni és futni, ha lehet még egyáltalán. A triatlon három sportága közül az úszás Ferenc gyenge pontja. 44 évesen tanult csak meg úszni, és a mai napig nem igazán technikás és gyors, azonban úgy látja, jobb állapotban van a végére, mint a többiek, akik közül van, aki bizony elveszíti a járás- és futásképességét. Az úszást 3 600 km kerékpározás követi, amit egy parkban kell teljesíteni, majd 844 km futás. A magasság 1700 m lesz tengerszint felett, így kis oxigénhiányra is számítani kell. Az indulók közül potenciális ellenfél lehet az orosz Vladimir Matveev és a svéd Kristian Kristiansen.

Először jársz edzőteremben? Kezdők hibái, amiket érdemes elkerülni!http://www.life.hu/ez-zsir/20190917-eloszor-jarsz-edzoteremben-ezektol-a-hibaktol-ovakodj.htmlAki először lép be egy edzőterembe, egy teljesen új és idegen világ tárulhat fel előtte. Lehet, hogy a lelkesedés megvan, ami nulladik lépésnek kiváló, de mindenképpen érdemes elkerülni a kezdők hibáit, hogy se sérülés ne történjen, és a lelkesedés se múljon el a legelső alkalommal. Ez Zsír!OrigoTerhességi striák - Így előzheted meg!http://www.life.hu/ez-zsir/20190911-terhessegi-striak-igy-elozheted-meg.htmlA várandósság egy nő életének legszebb időszaka, talán még akkor is, ha rosszullétek tarkítják, és az utolsó hónapban már a cipőfűző bekötéséhez is segítség kell. Egyébként rendkívül változó lehet, hogy milyen nehézségek, kényelmetlenségek merülnek fel a babavárás során, de vannak általános dolgok is, mint például a striák kialakulása. Ez Zsír!OrigoRájuk sem ismerni! Együtt fogyott le és fiatalodott meg a házaspárhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190909-tricia-es-nick-hensley-amerikai-hazaspar-egyutt-fogyott-le-es-fiatalodott-meg.html"A legjobb dolog a fogyásban, hogy együtt csináltuk végig" - vallja Tricia, aki férfjével Nick-kel indult el az életmódváltás útján. Az amerikai házaspár előtte-utána fotójától leesett az állunk: nemcsak, hogy lefogytak, de sok-sok évet fiatalodtak. Ez Zsír!OrigoA legkényesebb testtájék: vedd célba az alhasi izmokat!http://www.life.hu/ez-zsir/20190906-a-legkenyesebb-testtajek-vedd-celba-az-alhasi-izmokat.htmlA kockás hasat elérni egyébként is óriási feladat, rengeteg edzésre van hozzá szükség, és a táplálkozása is nagyon oda kell figyelni. A szép, tónusos has legnagyobb mumusa talán mégis az alhas, amit nem olyan könnyű megdologztatni, pedig nagyon megéri. Ez Zsír!Origo45 kilót fogyott a túlsúlyos golden retriver - Egyre több az elhízott háziállat!http://www.life.hu/ez-zsir/20190828-45-kilot-fogyott-a-tulsulyos-golden-retriver-elhizott-haziallatok.htmlA súlyprobléma manapság már nemcsak az embereket érinti, hanem házi kedvenceinket is. Egy nemrégiben készült felmérés szerint a kutyák nagyjából 54, míg a macskák 58 százaléka túlsúlyos, ami eléggé sokkoló szám. Jó példá minderre az egykor közel 80 kilós golden retriver, akit gazdái egyszerűen túletettek. Ez Zsír!OrigoAmikor az életmódváltás egy igazi hullámvasút: négy év, négy különböző testsúlyhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190814-lucy-mcconnell-eletmodvaltasanak-tortenete.htmlAz ausztrál edző, Lucy McConell Instagram-oldalán vallott életmódváltásának történetéről, ami egy hosszú, és saját bevallása szerint a mai napig tartó folyamat, hiszen még mindig rengeteget tanul magáról, a teste működéséről, és hogy mi a legjobb a számára. Ismerd meg Lucy történetét! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.