Bárki lehet családon belüli erőszak áldozata - Fontos, hogy tudd, van segítség!

családon belüli erőszak, bántalmazás, abúzus, segítségkérés
Shutterstock - Sinisha Karich
bántalmazás fizikai bántalmazás családon belüli erőszak verbális bántalmazás segítség
A családon belüli erőszak a legtöbb esetben a nőket érinti, amelyeknek a gyerekek is áldozatává válnak. A bántalmazás témájában, bármennyire is sok szó esik róla, a mai napig rengeteg tévhit él a köztudatban, sokak számára az sem világos, hogy a bántalmazás nem csupán a fizikai agressziót jelenti. Cikkünkben most eloszlatjuk ezeket és azt is megtudhatod, mit tehetsz, hova fordulhatsz, ha úgy érzed, nincs kiút.

Nehéz szembesülni a ténnyel, hogy valaki áldozattá válhat a kapcsolatában. Akivel még soha nem történt ilyemi, értetlenül áll mások tragédiája előtt, vannak, akik egyenesen úgy érzik: velük ez nem történhet meg. Ők azok, akik a közösségi média felületein, de akár családtagként, „barátként” is tanácsokat osztogatnak a bántalmazottnak, hogy mint KELLENE vagy mit KELLETT VOLNA tenniük, hogy elkerüljék az abúzust. Van köztük, akiket a segítés szándéka vezérel, mások kifejezetten az áldozatokat hibáztatják vagy bagatellizálnak: ennek fényében nem csoda, hogy a bántalmazott nők szégyellik a velük történteket, és nem vagy már csak súlyos fizikai és lelki károk elszenvedése után kérnek segítséget. 

családon belüli erőszak, bántalmazás
A bántalmazás nem feltétlenül fizikai erőszakot jelent.
Forrás: Shutterstock

„Pedig olyan rendes ember”

Az elkövetőt ismerősei és tágabb családja rendes, jóravaló embernek ismeri, ezért ha az áldozatok beszélni kezdenek, sokszor senki sem hisz nekik. Tovább nehezíti az áldozatok helyzetét, hogy nemegyszer maga az elkövető is a nő viselkedésével indokolja a bántalmazást. Az erőszak megtörésének első lépése, hogy a felelősséget oda helyezzük, akit illet - az elkövetőre.

Sajnos sokan vannak azok is, akik egy életet leélnek fizikai vagy verbális bántalmazottként, amelybe nem csak ők, de a családban élő gyerekek is belerokkannak és egy életen át viselik az átélt traumák nyomát. Fontos tudni, a bántalmazott nők és gyerekek számára van segítség, ám a támogatáshoz nekik kell megtenniük az első lépéseket vagy legalábbis nyitottnak kell lenniük arra, ha valaki segíteni akar nekik. Ez egyszerűnek tűnik, ám amikor egy bántalmazott nő folyamatosan azokkal a mondatokkal szembesül: Hogyan hagyhattad? vagy Pedig te olyan okos önálló nő vagy... néha könnyebb útnak tűnik a hallgatás, ami egy egyre mélyülő szenvedésspirálba húzza bele az érintett. Ilyenkor már maga a bántalmazott is úgy érezheti, partnere jó okkal abuzálja: sok nőnek, aki az erőszak áldozata, a gondolkodása beszűkül, depressziós lesz, az önbecsülése és az érdekérvényesítési képessége is csorbát szenved. A bántalmazó fegyvertára változatos: a verés csak a jégyhegy csúcsa, előbb módszeresen elszigeteli társát a családjától, barátaitól esetleg munkába járni sem engedi, amivel végképp kiszolgáltatott helyzetet teremt számára. Ilyenkor hangzanak el azok a gyakori mondat: nélkülem te egy nulla vagy, kinek kellenél, csak én tudlak elviselni, hova mennél pénz nélkül stb. 

családon belüli bántalmazás
Sad depressed woman being verbally attacked.Mentally abused.Absent in conversation.Not listening.Private problems.Introvert submissive female loosing interest.Relationship issues,emotional break up
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 eldar nurkovic/Shutterstock.  No use without permission.

A bántalmazás nem egyetlen réteg problémája

Tévhit: A bántalmazás főleg az iskolázatlan, szegény rétegek körében elterjedt.

Tény: Minden etnikai csoporton, társadalmi rétegen és lakóhelyen belül hasonló arányban találkozunk bántalmazókkal és áldozatokkal.

Mi nevezhető kapcsolati erőszaknak? 

Hozzátartozók közötti erőszaknak minősül a bántalmazó által a bántalmazott sérelmére megvalósított, a méltóságot, az életet, a szexuális önrendelkezéshez való jogot, továbbá a testi és lelki egészséget súlyosan és közvetlenül veszélyeztető tevékenység, a bántalmazó által a bántalmazott sérelmére megvalósított, a méltóságot, az életet, továbbá a testi és lelki egészséget súlyosan és közvetlenül veszélyeztető mulasztás. Ha a párkapcsolatában vagy a családjában valaki fizikai, lelki sérülést okoz, megalázó módon viselkedik, gazdaságilag ellehetetleníti, kontrollálja vagy nemkívánatos, megalázó szexuális cselekedetekre kényszeríti, akkor az illető súlyosan visszaél fizikai vagy szellemi erejével, ami semmilyen körülmények között nem elfogadható. Annak a személynek, aki akár szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak áldozata, joga van a segítségre - fogalalja össze az Egészségvonal.

Tévhit: Egy pofon még belefér a szerelembe: levezeti a feszültségeket, és aztán minden rendbe jön.

Tény: A "pofonra csók" sztereotípia csak a tévéfilmekben működik. A gyakorlatban a pofonok nem kölcsönösek, és nem múlnak el nyom nélkül. Az első pofont követni fogja a többi, és a bántalmazás egyre szélsőségesebb és durvább lesz.

Az áldozattá válás lépésről lépésre történik

Általában nem egyik pillanatra lesz valakiből bántalmazott. A családon belüli erőszak pszichológiája ennél bonyolultabb. A partner először csak apróbb dolgokat nehezményez, később meg is tiltja ezeket, majd egyre nagyobb mértékben beleavatkozik társa életébe, nem ritkán érzelmi zsarolás formájában. Nem ritka, hogy az öltözködésén át a hobbiig kritizálja, szélsőséges esetben folyamatosan azt sulykolja partnerébe, hogy az mindenre alkalmatlan: legyen az gyereknevelés vagy a háztartás vezetése. 

Tény: Minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz a partnere. Ez jelenleg Magyarországon mintegy félmillió bántalmazott nőt érint.

A verbális bántalmazást a fizikai erőszak követheti

Amíg a testi bántalmazás minden esetben egyértelmű, addig a verbális erőszakot nem biztos, hogy akár az érintett is felismeri. Sokan csupán azt érzik, hogy valami nincs rendben VELÜK, és hosszú út, sok esetben mentálhigiénés segítség vezet odáig, hogy felismerjék NEM VELÜK VAN A BAJ. A bántalmazott nők nagy része a pszichés erőszak folyamatos elszenvedése után sem kér segítséget, pedig az erőszaknak nemcsak a bántalmazás fizikai formája tekintendő, hanem szóbeli, lelki és egyéb megnyilvánulása is.

 

A bántalmazott sokáig reménykedik, többen mentegetik erőszakos partnerüket

Az érintettek közül sokan abban reménykednek, hogy erőszakos családtagjuk vagy partnerük idővel megváltozik, és abbahagyja a bántalmazást. Többnyire azonban ennek az ellenkezője történik, a bántalmazás még drasztikusabbá válik, ha erőszakoskodó hozzátartozójuk tudomást szerez a segítségkérésről. 

Tévhit: A családi ügyekbe való rendőri beavatkozással könnyű visszaélni. Sok nő csak bosszúból vádolja meg a partnerét.

Tény: A nyugati statisztikák szerint a családon belüli erőszak miatti téves letartóztatások aránya megközelítőleg kettő százalék: éppen annyi, mint a többi bűncselekmény esetében.

Intézkedések védik a bántalmazott nőket és gyerekeket

Számos olyan intézkedés van érvényben, amely hathatós védelmet jelent az áldozatnak, illetve az érintett hozzátartozóknak. Az ideiglenes megelőző távoltartás, valamint a megelőző távoltartás intézménye átmenetileg korlátozza a bántalmazó tartózkodási szabadságát, a tartózkodási hely szabad megválasztásának jogát, szülői felügyeleti jogát, valamint gyermekével való kapcsolattartási jogát. Akivel szemben ideiglenes megelőző távoltartást, illetve megelőző távoltartást rendeltek el, a távoltartás hatálya alatt köteles magát távol tartani a bántalmazottól, a bántalmazott életvitelszerű tartózkodására szolgáló ingatlantól, az ideiglenes megelőző távoltartó határozatban, illetve a megelőző távoltartó határozatban megjelölt más személytől, és tartózkodni attól, hogy a bántalmazott személlyel közvetlenül vagy közvetve érintkezésbe lépjen - írja az Egészségvonal.

családon belüli erőszek, bántalmazás
Akivel szemben ideiglenes megelőző távoltartást, illetve megelőző távoltartást rendeltek el, a távoltartás hatálya alatt köteles magát távol tartani a bántalmazottól.
Forrás: Shutterstock

Tévhit: Aki egyszer bántalmazott nő volt, az is marad.

Tény: A tapasztalatok és a statisztikák azt mutatják, hogy az a nő, akinek sikerül végleg kimenekülnie egy bántalmazó kapcsolatból, és szakszerű segítséget kap a feldolgozásban, hamarabb észreveszi a korai figyelmeztető jeleket, és már idejekorán kilép a kapcsolatból.

családon belüli erőszek, bántalmazás
A partner haragja sokszor a rettegő gyereket is sújtja. 
Forrás: Shutterstock.

A bántalmazás főbb formái és annak legjellemzőbb megnyilvánulásai

A bántalmazás különböző formái leggyakrabban együtt fordulnak elő, de van, amikor csak az egyik valósul meg. Mindegyik esetben az a bántalmazó célja, hogy megfélemlítse és állandó bizonytalanságban tartsa a bántalmazott személyt, valamint függőségérzetet keltsen benne.

Lelki erőszak: a szóbeli bántástól (sértések, gúnyos megjegyzések, megalázás, érzelmi zsarolás, fenyegetés) a mozgási és cselekvési szabadság korlátozásáig terjednek. Jellemző lehet még az idővel való elszámoltatás, a családtól, munkától vagy barátoktól való elszigetelés, a mások előtti megszégyenítés.

Testi erőszak: a leköpéstől a halálos sérülések okozásáig terjednek. Idetartozik az ellökés, megszorítás, ütés, verés, rúgás, pofozás, fojtogatás, ütlegelés, fegyverrel való fenyegetés, égetés stb. A testi erőszak szinte soha nem fordul elő önmagában, lelki terror nélkül.

Szexuális erőszak: ide tartozik többek között a partner szexuális igényeinek figyelembe nem vétele, a partner akarata ellenére szexuális aktivitásra vagy pornográfia nézésére való kényszerítés, a megerőszakolás, a fogamzásgátlás megakadályozása, a terhességmegszakításra (művi abortusz) kényszerítés vagy annak megakadályozása.

Gazdasági erőszak: a bántalmazó nem engedi, hogy a másik fél dolgozzon vagy tanuljon, önálló jövedelemmel rendelkezzen. Minden kiadással elszámoltatja a másik felet, vagy nem ad neki pénzt. A pénzzel kapcsolatos döntéseket egyedül hozza meg, mégis a másikat okolja a túl sok kiadásért.

 

családon belüli erőszak, bántalmazás
A verbális bántalmazást gyakran fizikai abúzus is követi.
Forrás: Shutterstock

Életre szóló traumákat okozhat a gyermekkori bántalmazás

A gyermek bántalmazása magában foglalja a rossz fizikai és/vagy érzelmi bánásmódot, a szexuális visszaélést, az elhanyagolást, illetve a kizsákmányolás minden formáját, amely a gyermek egészségének, fejlődésének vagy méltóságának tényleges vagy lehetséges sérelmét eredményezi. A bántalmazás (abúzus, visszaélés) felismerése a gyermek környezetében élők és tevékenykedők feladata. A gyermekkel való rossz bánásmód gyanúja merül fel, ha a szülő késlekedik az orvoshoz fordulással, vagy a gyermek sérülésének nincs elfogadható magyarázata, vagy túl gyakran éri sérülés a gyermeket. További jel lehet, ha szokatlan tünetekkel vagy túl gyakran keresik fel az egészségügyi intézményt, a gyermek indokolatlanul sokat hiányzik az iskolából, vagy a gyermek viselkedése hirtelen megváltozik. 

Gyermekbántalmazásra utaló jelek

A magyar gyermekvédelmi törvény a veszélyeztetettséget olyan magatartás, mulasztás vagy körülmény következtében kialakult állapotként definiálja, amely a gyermek testi, értelmi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését gátolja vagy akadályozza. 

Ha tudomásodra jut, hogy egy gyermek bajba jutott, felmerül a bántalmazás gyanúja, vagy veszélyeztető helyzetet észlel, értesítsd az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat lakhely szerint illetékes intézményét, vagy jelentse azt a nap 24 órájában ingyenesen, névtelenül hívható +36-80-21-20-21-es gyermekvédő hívószámon.

családon belüli erőszak, bántalmazás
Gyerekbántalmazásnak számít és súlyos traumát okoz, ha a szülők vagy egyik szülő élhetetlen szituációt teremt a családban.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 fizkes/Shutterstock.  No use without permission.

 

Tévhit: Egy gyerekszüléssel megmenthető a kapcsolat. Ha megszületik az első gyerek, a bántalmazás abbamarad. Még a durva férfiak is lovagiasak, ha a nő kiszolgáltatott, például ha beteg vagy terhes.

Tény: A családon belüli erőszak áldozatainak több mint 25 százalékát akkor is megverik, amikor terhes. (Az ilyen esetek 10 százalékában a verés vetélést okoz.) Sokszor épp a terhesség ideje alatt kezdődnek a verések, vagy akkor válnak súlyosabbá.

Hova fordulhatsz, ha bántalmazás áldozata vagy?

Kríziskezelő hálózat

A kríziskezelő hálózat elsődleges feladatai közé tartozik a bántalmazás miatt válsághelyzetbe került áldozatok azonnali befogadása, valamint közreműködés a fenyegetettség megszüntetésében. Az az érintett, akinek menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres, a nap 24 órájában hívhatja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot: 36-80-20-55-20

NANE

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület célja a nők és a gyerekek ellen elkövetett erőszakkal szembeni fellépés. Az az érintett, aki szeretné megbeszélni a helyzetét és a lehetőségeit, vagy családon belüli, párkapcsolati erőszak áldozata, vagy szexuális erőszak, zaklatás érte, hívja a NANE segélyvonalát: +36 80 505 101.

Ha azonnal segítségre van szükség

  • Mentők: 104 vagy a 112;
  • Rendőrség: a 107 vagy a 112;
  • Általános segélyhívó telefonszám: 112.

PATENT Egyesület

A családon belüli erőszakkal, párkapcsolati erőszakkal, vagy a nők és gyerekek elleni erőszak egyéb formáival kapcsolatos, kifejezetten jogi természetű kérdések felmerülése esetén a PATENT Egyesület jogsegélyszolgálata nyújt információt. Szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig ingyenesen hívható telefonszáma: +36 80 80 80 81.

Lelkisegély-szolgálatok

Az elszenvedett trauma feldolgozásában és az erőszakos kapcsolatból kivezető kiút megtalálásában érdemes pszichológus szakember segítségét kérni. E szolgálatok működésének alapelvét képezi a névtelenség (anonimitás), az állandó elérhetőség, a beleérző támasznyújtás, valamint az élet, mint érték képviselete. A Magyar Lelki Elsősegély (LESZ) segélyszámai: 116-123, +36 80 810-600 a nap 24 órájában minden hálózatról ingyenesen hívhatók. 

 

 

 

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.